38 millió dollárért kelt el Andy Warhol első önarcképe a Christie’s aukciósház tavaszi árverésén. Ezzel két rekordot is felállítottak: soha nem adtak még ennyit Warhol-önarcképért, sőt a licitet a „történelem leghosszabb alkudozásának” kiáltotta ki az amerikai sajtó.

 
Andy Warhol első önarcképe

A tömeg legnagyobb derültségére 16 percen át licitált a festményre két, európai műgyűjtőknek dolgozó alkusz, miközben telefonon egyeztettek megbízóikkal. A végső ár 38,44 millió dollár lett. Ebből a detroiti műgyűjtő Barron család 34,25 milliót kap majd, a maradék a Christie’s haszna. De így is jó befektetésnek bizonyult, mikor Florence Barron a ’60-as évek közepén 1600 dollárért megvette a pop art nagymesterének négy részből álló, kék arcképét.

Viszont nem biztos, hogy ugyanez elmondható a festmény legújabb tulajdonosáról. A két leghíresebb kereskedő, Larry Gagosian és José Mugrabi (utóbbi maga is gyűjti Warhol műveit) 27 milliónál egymásra nézett, megrázták a fejüket, és feladták a licitet.

Pedig ők tudják, mit csinálnak – véli az amerikai Forbes magazin publicistája, Abigail R. Esman. Mert vehet valaki egy festményt a művészet vagy az alkotó iránti szeretetből, de 20-30 milliónál már inkább befektetésről van szó. Egy Warhol-önarcképért 38 millió dollárt adni őrültség: hiába növeli meg ez az eladás a mester többi alkotásának az értékét, nem lesz kinek továbbadni a képet.

Az egész folyamat nagyban hasonlít a pénzpiaci válságokat – a mostanit is – okozó „buborékokhoz”, ahol hatalmas összegeket adnak valós haszon nélküli részvényekért, pusztán a befektetés kedvéért.

Ebben az esetben igaz, hogy bizonyos körökben presztízst jelent, ha van valakinek egy Warholja, de a modern festményekre szakosodott, és ilyen árat kifizetni képes gyűjtők közül a legtöbb már birtokol alkotást a művésztől. Így ha kipukkan a lufi, a kék arckép tulajdonosának nem marad más, csak a művészet szeretete: vagy felajánlja egy múzeumnak, vagy otthon gyönyörködik benne, de hasznot biztos nem fog belőle húzni. 

 

Nem az 1963–64 között készült, selyem alapra kék akrillal festett négyes arckép a legdrágább Warhol-alkotás. A „Nyolc Elvis” 2009-ben (a gazdasági válság legnehezebb évében) 100 millió dollárért kelt el. A Christie’s mostani aukcióján a 65 – II. világháború utáni – műből csak 3 nem talált gazdára. 301 millió dollár értékben keltek el a festmények, többségük a vártnál magasabb áron. Az aukciósház szerint ez már a válság végét jelzi: 2008 óta egy liciten sem volt ekkora forgalmuk.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!