Az idei nyár legborúsabb eseménye a zenei világban Amy Winehouse halála volt. A 27 éves soul-, jazz- és rhythm and blues-énekesnő felfoghatatlan hirtelenséggel halt meg saját londoni otthonában, ed­­dig még nem tisztázott körülmények kö­zött. A többszörös Gram­my-díjas Wine­house betölthetetlen űrt hagyott maga után, halála az egész zenei világ vesztesége. Halála után lemezei ismét a TOP-listák élére ugrottak.

Emma Watson

- – Kép 1/5

A legjobban várt film: Harry Potter és a Halál ereklyéi II.

Több mint egy évtizedet kellett várni arra, hogy a regény lapjairól a filmvászonra lépjen Harry történetének befejező epizódja. A hatalmas kaland utolsó állomása történelmi pillanat, egy egész generáció felnőtté válásának meséje ért véget. Monumentális alkotás született, hét kötet, és nyolc film kellett ahhoz, hogy a varázslóvilág fiatal megmentője befejezhesse harcát legnagyobb ellenségével, Voldemorttal. A végső leszámolás éppoly grandiózusra sikeredett, mint amilyet a világ elvárt egy ilyen történet végétől, és bár az előző részt némi fanyalgás kísérte (a kritikusok szerint kevés volt az akció és elsikkadtak a részletek a kettéosztott hetedik rész első felében), mozgalmas jelenetekre idén nyáron nem lehetett panasz a mozikban. Igaz, talán a jellemfejlődés ebben a részben épp a harcos jelenetek miatt ismét háttérbe szorult, mindenképpen méltó lezárása volt a hosszú történetnek ez a film. Nem csoda, hogy maguk a szereplők is megkönnyezték az utolsó bemutatót. Emma Watson (képünkön) a búcsúkönnyek után nem szomorkodott sokáig, az egykori Hermione máris kezd kitörni a varázslóvilág skatulyájából és tovább építi ígéretes karrierjét.


A nyár fordítása: Kámaszútra

A Kámaszútrát azok is ismerik, akiknek egy sincs belőle a könyvespolcon. Legalábbis mifelénk. Az idei év hiánypótló fordítása ezért egyértelműen a szerelem könyvének udmurt nyelvre történő transzportálása kell, hogy legyen. Augusztus elején az izhlife.ru interjút is közölt a mű fordítójával, Pjotr Zaharovval, aki elmesélte, hogy olyan olvasmányokat kerestek, melyek lefordításával elég érdekes szövegek válnak elérhetővé udmurtul. Így a nyelv, amely lassan, de biztosan a kihalás felé tart, ismét felkelti majd azok érdeklődését is, akik ugyan még beszélik, de olvasni már egyáltalán nem olvasnak anyanyelvükön. Az ötlet, melyet kezdetben mindenki kétkedéssel és cinkos mosollyal az ajkán fogadott, végül valósággá vált. Ám azt még maga a fordító sem gondolta, amikor belekezdett a munkába, hogy nem csupán a nyelv megtartását, de megújítását is magára kell majd vállalnia. Az udmurt nyelvből ugyanis mindeddig hiányoztak bizonyos szavak, melyek nélkül a Kámaszútra olvasása tulajdonképpen lehetetlen. A férfi és női nemi szervek vulgaritástól mentes változatait végül saját magának kellett megalkotnia. Remélhetőleg fáradozásainak hamarosan meglesz majd a gyümölcse, és az udmurt fiatalok is megismerkedhetnek végre udmurt nyelven a szerelem enciklopédiájával.

 

A divatesemény: Kate Moss lagzija

Bár az idei év legnagyobb esküvője minden valószínűség szerint William és Kate nevéhez fűződik, Angliában még egy jelentős házasságot kötöttek. A divatvilág nyárra általában visszavonul, hogy új inspirációkat gyűjtsön, most mégis sikerült egészen különleges alkalmat prezentálniuk. Egy másik Kate, Kate Moss is férjhez ment, méghozzá nem is akárkihez, hites ura Jamie Hince, a The Kills együttes frontembere.

A világ egyik legismertebb modellje esküvőjének legalább olyan rangos volt a vendéglistája, mint a hercegi páré. Csipkével borított ruháját John Galliano tervezte, ami már csak azért is érdekes választásnak minősül, mert a Dior-ház legfőbb tervezőjét februárban egy szerencsétlen eset miatt letaszították trónjáról. Galliano ugyanis Párizsban kissé ittas állapotban éltette Hitlert, büntetése pedig gyors volt: állását és társadalmi megbecsültségét egyaránt elvesztette. Kate mégis kitartott a feketelistára került tervező mellett, megjelenése pedig lenyűgöző volt a nagy napon.

 

A nyár igazgatója: Nemcsák Károly

Meglehetősen nagy port vert fel színházi körökben Nemcsák Károly kinevezése a József Attila Színház élére, mivel a szakmai bizottság értékelése ellenére nevezte ki őt Tarlós István főpolgármester a posztra. A neheze azonban még csak most jön majd, mivel az új igazgató egyes információk szerint létszámleépítés keretében 59 szerződést tervez felbontani a közeljövőben.

 

A sztár: Prince

Senki más nem lehet az idei nyár sztárja, csak a pop hercege, aki végre hazánkba látogatott a Sziget fesztivál 0. napján. Bár a fesztivál hemzsegett a nagy nevektől, mégis a nyolcvanas évek óta töretlen karriert felmutató minneapolisi énekes volt az, aki a legnagyobb hatással bírt közönségére. Koncertjén ismét megmutatta, hogy nem véletlenül ő a mai pop zene egyik legnagyobb hatású alkotója, energikus, teátrális előadását az egekig magasztalta mindenki, aki látta.


A sikerkönyv: Drága kéj

Az eladási listák élén idén nyáron három magyar szerzőnő állt. Fejős Éva ismét bestsellerregénnyel rukkolt elő, a Helló, London az írónőtől már megszokott könnyednek tűnő, mégis komoly témákat feszegető alkotás. A másik szerző, Szalai Vivien a budai luxusprostituáltak mindennapjaiba vezette be olvasóit Drága kéj című regényében. A szókimondó, néha egészen perverz vágyakat megjelenítő alkotás meredek tabutémákat feszeget. A harmadik írónő, Fábián Janka egy egészen más világba kalauzolja olvasóit. Az Emma szerelme után hamar megjelent a családregény második darabja, az Emma fiai is, melyben a húszas-harmincas évek eseményeit egy különleges család életén, örömein és tragédiáin keresztül mutatja be. Magával ragadó, néha vidám, néha keserű történet, megérdemelten lett a nyár egyik legkedvesebb olvasmánya.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!