Május 1-jéig tart az I. Zsolnay Fesztivál 60 produkcióval és több mint 450 résztvevővel a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben (ZsKN). A multikulturális fesztiválon francia, portugál, román, szerb fellépők mellett – többek között – a budapesti Katona József Színház, a Csík Zenekar, az Amadinda Ütőegyüttes, a Kaláka, a Hősök, Palya Bea, Balázs Elemér, Müller Péter Sziámi és Takáts Eszter, valamint helyi művészek lépnek fel. Hétfő este lesz látható Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című darabja, Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével.

 
Zsolnay-örökség

„Meghatározza a munkánkat az az örökség, amely itt körülvisz minket, figyelembe kell vennünk a fantasztikus Zsolnay család ránk hagyományozott értékeit, ez komoly felelősség” – mondja Márta István, a Zsolnay Kulturális Központ ügyvezetője. A Zsolnay Ne­­gyedben a kortárs építészeti elemek jól megférnek a régi, történelmi részekkel.

A 6-os út felett ívelő gyalogoshíd például része a negyednek, amelyet színes szobrok, kerámiák díszítenek.

A Zsolnay-negyed magába foglalja a legendás kerámiakészítő családról és a gyár történetéről szóló kiállítást, a Zsol­nay mauzóleumot, a Rózsaszín Zsolnay kiállítást, a Planetáriumot, a Labor-Inter­aktív Varázsteret, a Gyugyi-gyűjteményt, a Látványmanufaktúrát, a Bóbita Báb­színházat, a Pécsi Nagy­ga­­lériát, valamint számos kiállító­he­lyi­séget, színháztermet és óriási parkot, tele színes Zsolnay-díszítő­elemekkel.

Márta István örömmel tapasztalja, hogy egyre több a helyi és a külföldi látogató is a negyedben, a negyvenezer négyzetméteren színház- és kiállítóterem, családi terület, könyvtár is van, láthatóak az egykori kemencék is, hiszen itt működött az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legnagyobb gyára. „A Zsolnay kerámiagyár egykor laborként szolgáló épületében ma a Látogatóközpont és a Labor–Interaktív Varázstér fantázianévre hallgató „csodák palotája” – található, ahol a játszósaroktól a Tesla-tekercsig sok érdekesség és izgalmas kísérlet várja az érdeklődőket” – olvasható a ZsKN honlapján. A három játszótéren állandó a gyermekzsivaj, esténként pedig fiatalok lepik el a különleges jelentőségű helyet.

„Egy olyan brand kialakítása a célunk, amely éveken belül a nemzetközi turizmusban is jelentőséggel bírhat majd, az egyedülálló szellemi pezsgés már most is érzékelhető” – tájékoztat az ügyvezető.

Az első, hagyományteremtő fesztiválon részt vesz minden, a negyedben bérlőként jelen lévő kulturális intézmény, így az ötvenéves Bóbita Báb­szín­ház és a Pécsi Tudományegyetem elektronikus zenei médiaművészeti hallgatói is. Zene, tudomány, képző- és iparművészet mind képviselteti magát a Zsolnay Fesztiválon. Részletes program: www.zsolnaynegyed.hu.

Az idei, XII. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) rendezvényhelyszínei között lesz a Zsolnay Kulturális Negyed is. A júniusi programok közül a Kodály központban tartják például az East zenekar és Varnus Xaver koncertjét, a Cseh Tamás- emlékestet, és itt látható majd a Nagy négyes című színdarab is, Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós, Szacsvay László főszereplésével. Augusztus 23-tól pedig minden a gyermekekről fog szólni a negyedben: Szamárfül néven tartanak négynapos programsorozatot.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!