Zsolnay Fényfesztivál -
Pécs, június 30.–július 2.

 
Zsolnay Fényfesztivál, Pécs - Fotó: Sóki Tamás, MTI

Óriási tömeg hömpölygött az utcákon a Zsolnay Fényfesztivál három napja alatt, hatvanezres nézőszámot becsültek a szervezők. Utoljára hét és fél évvel ezelőtt sikerült ekkora nagyságrendben a közönséget megmozgatni a Pécs 2010 Európai Kulturális Főváros program megnyitójával.

A fényfestés egy installáció, mely nagy teljesítményű vetítőgépek segítségével jön létre, több néven nevezik: épületfestés, architekturális vetítés, videomapping. A fényfestészeti alkotás felhasználja az épület architektúráját, amit az adott alkalomra készült művészi koncepció átértelmez.

A pécsi fesztivál szervezői város léptékben gondolkodva egy-egy tér, klas?- szikus épület, utca átfestésével a város megszokott, hétköznapi felszínét változtatták, értelmezték át.

Példának jó a pécsi Janus Pannonius utca. Legtöbben csak átsétálunk rajta, alattunk pár méterrel római romok, pincék, a közelben található Vlad Ţepeş „havaselvei vajda” egykori háza, de a Széchenyi tér és a székesegyház között olyan helyi érdekű turistalátványosságok is ránk köszönnek, mint két lakatfal, két bezárt kocsma, az egykori Rózsakert étterem, a Csontváry Múzeum…

A Fényfesztivál ideje alatt sötétedéstől az unalomig koptatott bitumenre, beton térkőre meleg fényű, mintás szőnyeg képét vetítették. Az emberek mosolyogtak, fürdőztek a fényben, egymást fényképezték vagy elszelfizgettek magukban. A falak nem fehérlettek, sárgállottak, hanem növényi indákkal, madarakkal, színes mintákkal, geometrikus formákkal átváltoztak: levedlették a hétköznapiságukat. Volt olyan utcarészlet, amely kábszeres trippként elzsongított.

Pécs utcáin öröm volt sodródni, tipródni a tömegben, megmutatkozott, mire is lenne alkalmas ez a hely.

A történelmi belvárosban 26 helyszínen párhuzamosan zajlottak események. A siker elvitathatatlan, de a hatvanezer látogató receptje a következő: végy egy olyan utcai fesztivált, amely látványos, tartalmaz cirkuszi, zenei elemeket, de alapvetően ingyenes – bevétel az utcai árusoktól származik csak.

A nívós koncerteken túl – Lajkó Félix és az Óperentzia zenekar, a Japánból érkező Zoku Macumoto és a Kwashibu Area Band, a ghánai Pat Thomas – a legnagyobb látványosság mégiscsak a pécsi székesegyház fényfestése volt. A meghirdetett nemzetközi, a Zsolnay Light Art 3D mappingversenyre beérkezett pályaművek 9 döntőbe került alkotását a 11. századi alapokkal rendelkező basilica minor rangú templom falára vetítették. A rövid „vizuálok” a 22 méter magas fehér mészkő homlokzatú épületen és a 60 méter magas sárgás homokkő borította tornyokon egyedülálló vizuális élményt jelentett. Pillanatokra elfelejtette az ember az amatőr konferálást, a zűrzavart, mert amit látott, az meg-megközelítette a világszínvonalat. Vasarely mosolyogna, ha ezt látná.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!