A magyar labdarúgás tavalyi meglepetésembere egyértelműen Szalai Ádám, a Mainz játékosa, aki nemcsak német csapatában, hanem a magyar válogatottban is feltűnést keltett teljesítményével.

 

Szalai igen fiatalon, nagyapja unszolására kezdett el focizni, Kispesten volt először igazolt játékos, aztán Újpest következett, majd felfigyelt rá a Stuttgart. 17 évesen költözött a német városba. Első osztályú szerepléshez nem jutott, ám a fiatalok között, valamint a német csapat második együttesében mutatott játékának köszönhetően délre költözött.

A Real Madridnak kellett, ám hiába nevezték több alkalommal is a legjobbakkal együtt, nem kapta meg a lehetőséget a királyi gárdában. A tartalékegyütteshez, a Castillához került, a spanyol bajnokság harmadik vonalába, ahol sorozatban lőtte a gólokat. Több klub is meg akarta szerezni. Végül „kölcsöngyerek” lett a német Mainznál. Saját elmondása szerint nagyon örült ennek, mert így játéklehetőséget kapott a Bundesligában. Eleinte csak néha-néha jutott szóhoz, most már azonban alapembernek számít. A kis csapat repülőrajtot vett, Szalainak is köszönhetően, több alkalommal is az élen állt a pontvadászatban. A legemlékezetesebb meccsükön pedig idegenben legyőzték a Bayern München együttesét, méghozzá Szalai csodálatos találatával. A német újságok címlapjára került a 23 éves, 190 centis magyar támadó. A tehetségére már korábban felfigyelt szövetségi kapitány, Ervin Koeman hívta meg először a nemzeti csapatba, ahol a második invitálás alkalmával rövid időre, az izraeliek ellen pályára léphetett. Amióta Egervári Sándor irányítja a nemzeti 11-et, biztos helye lett a válogatottban, amit fontos gólokkal is meghálált.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyit változott az élete a sikerek nyomán.

– Természetesen szinte 180 fokos fordulatot vettek a dolgok – mondta Szalai –, mert az itteni klubcsapatomban is figyelemmel kísérik azt, amit a válogatottban mutatok, és most mindenki azt várja el tőlünk, hogy minél jobb helyezést érjünk el a német pontvadászatban. Mi szinte mindig telt ház előtt játszunk.

A sikerek mellé több vereség is becsúszott. Melyik az igazi Mainz? – kérdeztük.

– Természetesen mindenki reálisan tekint a dolgokra, és úgy érzik, hogy a realitásnál jobban állunk, azzal, hogy a második helyről várjuk a tavaszi folytatást. De azért a további siker érdekében már január legelején belevágunk a felkészülésbe – jött a válasz.

Mit vár a válogatottól? – firtattuk végül.

– Nagyon bízom benne, hogy az őszi lendület, és a csapaton belüli baráti szellem kitart tavaszra is, és a folytatásban sem akadunk el.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!