Remekül szerepeltek a magyar öttusázók a lengyelországi Európa-bajnokságon, ahol három aranyérmet és egy ezüstöt szereztek. A férfiaknál az olimpiai bronzérmes Marosi Ádám az első pillanattól az utolsóig vezetve győzött, Kasza Róbert ezüstérmes lett, míg a Marosi, Kasza, Demeter trió megnyerte a csapatversenyt. A nőknél pedig váratlan és emlékezetes sikert aratott a 20 éves Földházi Zsófia (képünkön).

 
Fotó: MTI

Az újdonsült Európa-bajnok lapunknak elmondta, édesapja versenyszerűen kajakozott, ő pedig két lánytestvérével együtt az úszással kezdte, de megunta a faltól falig való tempózást. Ezután végigjárta az „iskolát”, a két-, három- és négytusát. A legnehezebb a futás volt a számára, de az eredményei fokozatosan javultak, a korosztályos viadalokon világ- és Európa-bajnokságot is nyert. Három évvel ezelőtt ült először lóra, és úgy érzi, ebben a számban van még mit tanulnia.

– A kontinensviadal előtt, pont a 20. születésnapján egyéni országos bajnokságot nyert. Milyen reményekkel utazott Lengyelországba?

– Meg sem fordult a fejemben, hogy Európa-bajnok lehetek, nem tartoztam az esélyesek közé. Jól ment a vívás, az úszás és ha nem is volt tökéletes, de a lovaglás is, a kombinált szám pedig olyan jól sikerült, amire magam sem számítottam, főleg mert 23 másodperc hátrányom volt a vezető ukrán Szpasz mögött. Az aranyéremre hallatlanul büszke vagyok, hiszen nálam sokkal esélyesebb versenyzők végeztek mögöttem. A lazításra nincs idő, rövidesen indulunk az edzőtáborba, kezdődik a felkészülés az augusztus közepén sorra kerülő tajvani világbajnokságra, ahol még nehezebb dolgom lesz.

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitányt arról kérdeztük, számított-e erre a fantasztikus eredményre: „Zsófi tehetségét sokra tartom és jó eredményt vártam tőle, de arra nem gondoltam, hogy ebben a nagyon erős mezőnyben nyerni tud. Ő lett minden idők legfiatalabb egyéni Európa-bajnoka. Egyébként volt már olyan Eb, ahol több aranyat szereztünk, de most a világbajnokság előtt nagyon értékesnek tartom, amit a fiúk és a lányok produkáltak. A nőknél ott volt a teljes élmezőny, a férfiaknál pedig csak a cseh Svoboda hiányzott. Az öttusa legjobbjai európaiak, a vb-n a koreaiak, a kínaiak és az amerikaiak csatakozhatnak még a nagy ellenfelek közé és jók lehetnek a hazaiak, a tajvani versenyzők is.”

Címkék: sport, Interjú

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!