Az elmúlt két szezonhoz hasonlóan idén is 18 ország csapatai alkotják a Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek 32-es mezőnyét. Tavaly egyedül az angolokat képviselte négy együttes, ezúttal viszont a spanyolok is teljes létszámban vannak.

 
A huszonegy esztendõs Kleber az első kör legfiatalabb gólszerzője

Öt együttes (Napoli, Manchester City, Trabzonspor, Plzen, Galati) is először szerepel a sorozatban. A nápolyiak nevét meglepetéssel olvashatjuk az újoncok között, ám az akkor még Maradonát is soraikban tudó olaszok utoljára az 1990/91-es kiírásban szerepeltek a legrangosabb európai kupasorozatban, amelyet akkor még Bajnokcsapatok Európa Kupájának hívtak.

A kedden és szerdán lejátszott első kör egyértelműen a fiataloké volt, legalábbis ami a gólszerzőket illeti, hiszen a találatok több mint felét 25 évesnél fiatalabb játékosok szerezték (31-ből 17-et). A bombagólt lövő 37 esztendős Ryan Giggs persze azt is megmutatta, hogy azért „jó az öreg a háznál”. Az első fordulóban egyedül a CSZKA Moszkva elefántcsontparti támadójának, Seydou Doumbiának sikerült dupláznia. A tavalyi kiírás góllövőlistájának első nyolc helyezettje egyelőre nem talált a kapuba, igaz, közülük Eto’o-nak és Raúlnak erre lehetősége sem volt, hiszen csapataik nem indultak a sorozatban.

Kivették viszont helyettük a részüket a gólgyártásból a védők: Ondrej Celustka szerezte a Trabzonspor egyetlen gólját, míg Thiago Silva a Milannak, Aleksandar Kolarov pedig a Manchester Citynek mentett pontot, de a Chelsea vezető találatát is egy hátvéd, David Luiz szerezte. A 16 találkozón mindössze két büntetőt ítéltek a játékvezetők, de csak Alexander Frei (Basel) váltotta gólra a magáét, Hulk (Porto) hibázott. A milanos Pato már 24 másodperc után bevette a Barcelona kapuját, így először fordult elő, hogy a BL új szezonjának első gólját a címvédő kapta. Az első fordulóban hét olyan játékos volt eredményes, aki a nyári átigazolási szezonban került mostani klubjához. Közülük a már említett Celustka, valamint Kleber (Porto) győztes gólnak örülhetett, de betalált az újdonsült bayernes Rafinha és a Chelsea-t erősítő Mata is.

Az A csoportban nagyon fontos győzelmet aratott a Villareal vendégeként a Bayern München, hiszen ahogy Jupp Heynckes vezetőedző is megjegyezte, a „halálcsoportnak” nevezett kvartettben egy-egy idegenbeli siker aranyat érhet. A B-ben a bundabotrányba keveredett Fenerbache helyét megöröklő Trab­zonspor egyetlen kaput eltaláló lövésével verte az Intert, amely azok után maradt gólképtelen, hogy a tavaly 21 góllal a BL legeredményesebb csapata volt. Most bánhatják igazán a kék-feketék, hogy a nemrég szerződtetett Diego Forlánt nem nevezhetik a Bajnokok Ligájába. A C-ben az 1968-as BEK-döntő „visszavágóján” meglepetésre a vendég Manchester United örülhetett jobban a Benfica elleni döntetlennek. A Vörös Ördögök összesen négyszer lőttek kapura, miközben a portugáloknál Gaitán egymaga ennyiszer kísérletezett. „Ha a futball pontozásos sportág, egészen biztosan mi nyerünk” – mondta a mérkőzést követően Jorge Jesus, a hazaiak trénere. A D és az E csoportban csak egy-egy gárda, a Real Madrid, illetve a Chelsea tudott gólt lőni, előbbi egyet, utóbbi kettőt. A Genk színeiben két magyar is jól mutatkozott be a sorozatban: Köteles László kapott gól nélkül tudta le a Valencia elleni meccset, Tőzsér Dániel pedig szintén végig pályán volt, ráadásul a mérkőzés legnagyobb helyzete az ő szabadrúgása után alakult ki. Az F csoportban döntetlent hozott a bajnokságban meglepetésre egyaránt rosszul rajtoló Dortmund és Arsenal összecsapása, a németek a 88. percben, a nyáron igazolt Pelisic szédületesen eltalált lövésével egyenlítettek. A G-ben a Porto és az APOEL Nicosia is hátrányból fordítva nyert a végére egyaránt emberhátrányba kerülő Sahtyor, illetve Zenit ellen. Kevesen gondolták volna, hogy az első kör leginkább várt találkozóján az összesen két bevethető csatárral rendelkező Milan (Ibrahimovic és Robinho sérült, Inzaghit pedig nem nevezték a BL-re) a H csoport rangadóján kétszer is beköszön a házigazda Barcelonának. Végül ez is csak 2-2-es eredményhez volt elég, ami legfeljebb azért nem számít váratlannak, mert a múlt hétvégi bajnokikon mindkét alakulat ugyanilyen eredménnyel hangolt a mérkőzésre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!