"A minap egy konferencián Jaksity György hihetetlenül érdekes előadást tartott. Arról beszélt, hogy az uniós támogatások – abban a formában, ahogy Magyarországon költik el – ártanak a gazdaságnak, mert a korrupt módon értelmetlen beruházásokra fordított pénzek torzítják a piacot. Amikor viszont nem ilyen előadást tart, ő is támogatja a budapesti olimpiát. És én ezt tényleg nem értem..." - írta december eleji cikkében munkatársunk, Ónody-Molnár Dóra. Jaksity György reagált - munkatársunk válaszolt.

Kedves Ónody-Molnár Dóra!
A Vasárnapi Hírekben megjelent írásában (lásd itt) három kijelentést tett velem kapcsolatban, melyek egyike sem felel meg a valóságnak. Ezeket most pontonként szeretném tisztázni. 1. Az elmúlt hetekben tartott előadásaim egyike sem foglalkozott az EU-pénzek sorsával. Helyette egy rendezvény kerekasztal- beszélgetésén többen beszélgettünk, többek között az EU-támogatások közgazdasági aspektusairól. A kettő nagyon eltérő kommunikációs szempontból.
2. A nekem tulajdonított gondolatot nem én, hanem Bojár Gábor fogalmazta meg, és bár mint sok más kérdésben, ebben is részben egyetértek Bojár úrral, én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy még akkor is ellentmondásos a közgazdasági megítélése a támogatásoknak, ha nem korrupt módon és nem felesleges beruházásokra költik.
3. Személy szerint nem támogatom az olimpiát, mivel azon nincs mit támogatni. A nemzeti olimpiák rendezését többek között a NOB és a szponzorok támogatják. A Concorde Értékpapír Zrt. nem tartozik ezek közé, viszont valóban támogatja a BOM Alapítvány fiatal sporttehetségeket felkaroló ösztöndíj programját, hasonlóan, sok általunk támogatott, esélyegyenlőséget elősegítő programhoz például a Zeneakadémián, a felsőfokú közgazdasági képzésben, vagy segítséggel élő fiatalok integrációját elősegítő alapítványokon keresztül.
Még egy gondolat. Tíz évvel ezelőtt nem azért voltunk alapítói az akkor még egyesületként létrejövő Budapesti Olimpia Mozgalomnak, mert azt gondoltuk, hogy Budapest és Magyarország képes és egyértelműen profitálna egy olimpia rendezéséből. Nem, éppen ellenkezőleg, azért, hogy egy egyre dezorganizáltabb, egyre inkább versenyképtelen és a csőd felé rohanó országban legalább egy társadalmi konszenzust teremteni képes, a hosszú távú fejlődésünket befolyásoló kérdésben alapos társadalmi párbeszéd és vizsgálódás induljon. Valamint azért, mert a szokásos ujjal mutogatás, önmarcangolás és „nekünknemmegyezés” helyett szükség lenne valamire, amiben minél többen hinni tudunk és győztesként élhetjük meg magunkat, azokhoz az olimpiai és paralimpiai bajnok magyar sportolókhoz hasonlóan, akiknek köszönhetően Magyarország az első tíz nemzet közé tartozik az olimpiai érmeinek számát tekintve. Tíz év alatt sok minden változott, de az alapprobléma nem. Hogy ennek megoldása az olimpia vagy más ügy, nekem erről nincsenek meggyőződéseim, csak nagyon sok érvem és ellenérvem, de irigylem azokat, akiknek vélhetően azért van, mert nálam okosabbak és jobban informáltak a kérdésben. A magam és a Concorde részéről abban hiszünk, hogy ha mindenki jobban csinálja egy kicsit a saját dolgát, akkor sem egy olimpia rendezése, sem más akár még nagyobb beruházás, fejlesztés nem reménytelen. Persze ehhez alapos vizsgálatokra, elemzésekre, társadalmi párbeszédre és nem utolsósorban objektív, hiteles tájékoztatásra van szükség az újságírók részéről is.
Üdvözlettel:
Jaksity György1. Bojár Gábor arról beszélt, hogy hiába fordít hatalmas összeget beruházásokra egy kormány, ha felesleges dolgokra és korrupt módon költi el, akkor nem használ, hanem árt a gazdaságnak. Jaksity György azzal kezdte, hogy egyetért Bojárral, aztán folytatta a gondolatmenetet. A konferencián az uniós milliárdokról volt szó, de nem látom, hogy az olimpiai milliárdok miben lennének mások. A cikkemben azt kérdeztem, hogy aki az egyik esetben érzékeli a problémát, a másik esetben miért nem.
2. Ha jól értem, Jaksity György személy szerint nem annyira biztos már az olimpia támogatásában. Kételyeit valószínűleg nem osztja a Budapesti Olimpia Mozgalom, az a szervezet, amely a budapesti olimpiáért kampányol. Ő ennek a szervezetnek elnökségi tagja.
3. Cikkem érdemi mondandója ez volt: ha az olimpiáról lehetett népszavazást tartani Hamburgban, miért nem lehet Budapesten?
Miért ér kevesebbet egy budapesti polgár szava, mint egy hamburgi véleménye? Azoknak a hiteles véleményformálóknak – és én Jaksity Györgyöt annak tartom –, akik ilyen vagy olyan módon a budapesti olimpia gondolata mellé álltak, az olimpiáról szóló népszavazás ügyében sem hallgathatnak.

Ónody-Molnár Dóra

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!