Itt állunk a téli átigazolási szezon kellős közepén (a piac január 1-jén nyitott és 31-én zár) és ahelyett, hogy szokás szerint a fejünket kapkodnánk a külföldi sztárokért kifizetett összegeken, azt látjuk, hogy a tél eddigi legdrágább üzlete egy magyar játékoshoz kötődik.

 
Dzsudzsák Balázs négy évre a moszkvai kék-fehéreké

Tizenkilencmillió euró, azaz csaknem hatmilliárd forint. Ennyit kell átutalnia a Dinamo Moszkvának az Anzsi Mahacskala számlájára Dzsudzsák Balázs játékjogáért. Márpedig ennél többet idén még senkiért sem fizettek világszerte, igaz, a két legnagyobb figyelemmel kísért „saga”, vagyis Carlos Tévez és Alexandre Pato esetleges klubváltása még átírhatja a listát. Dzsudzsák ezzel saját korábbi rekordját megdöntve lett minden idők legdrágább magyar játékosa, sőt Oroszországon belüli tranzakcióból is csak egy volt ennél borsosabb: a portugál Dannyért 2008-ban 30 milliót fizetett a Zenit Szentpétervár, épp a Dinamónak. 

A Dinamo Moszkva az orosz labdarúgás egyik legsikeresebb együttese, tizenegy szovjet bajnoki címet tud felmutatni. Ennél többel csak a Dinamo Kijev (13) és a Szpartak Moszkva (12) büszkélkedhet. Az utolsó aranyéremig viszont 1976-ig kell visszamenni, vagyis az orosz érában egyelőre nem sok babér termett az 1923 óta a Belügyminisztérium csapatának számító Dinamónak. Jelenleg a harmadik pozícióban telel a gárda, hét ponttal lemaradva az éllovas Zenittől, de csupán egy pontra a még BL-indulással kecsegtető második helyezéstől, amelyet a CSZKA Moszkva birtokol. A március első hétvégéjén esedékes folytatásban a Dinamo éppen az Anzsit fogadja majd, Dzsudzsák tehát elsőként éppen egykori klubja ellen bizonyíthat – bár a hírek szerint az Anzsi próbálta elérni, hogy a középpályás ezen a találkozón még ne játszhasson. A klubváltás ezzel együtt csendes volt, az Anzsi hivatalos honlapján például csak az jelzi a 25 éves szélső távozását, hogy a neve kikerült a játékosok közül, vele kapcsolatos cikkel azonban nem találkozhatunk. A Mahacskala-szurkolók között persze téma Dzsudzsák elszerződése, a fórumra érkező hozzászólások alapján azonban a többség megérti a magyar futballista döntését. A legtöbben eddig is Zsirkovot favorizálták a középpálya bal oldalán, ezért úgy tartják, nem gyengült kedvenc csapatuk. „Csak ne abba a szemét Dinamóba ment volna!” – írja az egyik hozzászóló, utalva arra, hogy Dzsudzsák új klubja nem épp a riválisok kedvence.

A dagesztáni kitérő tehát fél évig tartott, Dzsudzsák ez idő alatt az augusztus végi vállsérülése miatt csak nyolc meccsen játszott, kezdőként mindössze négyszer, gólt nem szerzett. Az Anzsi 15 millió euróért vette, 19-ért adta tovább, vagyis – a szélsőnek az ez idő alatt kifizetett mintegy egymillió eurós bért leszámítva is – jól jött ki az üzletből, már ami az anyagiakat illeti, hiszen bízunk benne, hogy néhány hónap múlva már bánni fogják, hogy ilyen könnyen lemondtak róla. Apropó lemondás: egy valamitől Dzsudzsáknak is meg kell válnia, ez pedig a kedvenc 22-es mezszáma, azt ugyanis a Dinamo legnagyobb sztárja, Kevin Kurányi viseli. A magyar játékosnak marad a válogatottban bevett 7-es számú dressz.

Úgy tűnik, a moszkvai szerződéssel már az itthoni drukkerek többsége is elégedett. Kérdés persze, hogy mi lenne a helyzet, ha Dzsudzsák útja Eindhovenből egyenesen a Dinamóhoz vezetett volna. Mert azért sikeres múlt, valamint biztató jövő ide vagy oda, a Dinamo Moszkva még mindig nem az, amelyet a legtöbben megálmodtak a legmagasabban jegyzett magyar futballista számára. Dagesztánból nézve viszont már maga Európa.

 

Dinamo-gatyában

Magyarországon múltja van a dinamógatyának. A második világháború után a hazánkba látogató első szovjet csapat, a moszkvai Dinamo volt, amelynek játékosai, mikor kifutottak a pályára, óriási meglepetést keltettek azzal, hogy fekete focinadrágjuk a térdük alá lógott. Nos, az ilyen nadrágot azóta is Dinamo-gatyának nevezik mifelénk. A „névadókhoz”, vagyis az orosz fővárosi csapathoz igazolt Dzsudzsák Balázs.

A mostani váltásról kérdeztük Egervári Sándor szövetségi kapitányt, Vörösbaranyi Józsefet, Dzsudzsák menedzserét, valamint Sáfár Szabolcsot, aki a magyar játékosok közül elsőként igazolt az orosz bajnokságba.

Vörösbaranyi József arról beszélt, hogy miként került sor az újabb tranzakcióra.

– Már a levegőben volt, hogy Balázsnak előbbre kell lépnie, és úgy érzem, ez a Dinamónál sikerülni fog, amely jelenleg az orosz bajnokság harmadik helyén tanyázik, és ha így folytatja, kiléphet újra a nemzetközi porondra. Balázsnak nagyszerű játszótársai lesznek, hiszen itt focizik a sokszoros német válogatott Kurányi, és az ukránok egyik legismertebb labdarúgója, Voronyin, valamint a bosnyák Misimovics is. Arról nem beszélve, hogy mind az Anzsi, mind Balázs jól járt, hiszen fantasztikus összeget kínált a játékosért a Dinamo, és csütörtökön alá is írták a négyéves szerződést.

Egervári Sándor kapitánytól azt tudakoltuk, meglepte-e Dzsudzsák lépése.

– Egy-két nappal ezelőtt kaptam jelzést arról, hogy mi a terv Balázzsal, és úgy ítélem meg, hogy nem lesz kárára a váltás, mert azon a poszton, amelyiken ő a Dinamóban fog szerepelni, tehát a baloldali támadó középpálya, nincs konkurenciája, az Anzsinál viszont az edzőváltásnak köszönhetően lett volna, hiszen az orosz válogatott Zsirkovot hozták ugyanerre a posztra. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Balázs nem tudta volna felvenni vele a versenyt, de sokkal jobb az, hogy biztos pozíciója lesz, és olyan játékosokkal tud összejátszani, mint Kurányi, aki érzi a kaput, és kettőjük együttműködése nagy előnyt jelent majd a csapat számára.

Sáfár Szabolcs a magyar játékosok közül elsőként – igaz, már Ausztriából – igazolt a Szpartak Moszkvához. Tőle azt kérdeztük, milyen tapasztalatokat szerzett, amikor 2003-ban az orosz fővárosba költözött.

– Nagy reményekkel utaztam ki, azonban egy edzőváltozás megtörte a kinti pályafutásomat, emiatt csak fél évet húztam le. Nemcsak ezért, hanem a szerződésben foglaltak nem teljesítése miatt is mentem vissza Ausztriába. Ami a bajnoki színvonalat illeti, egyre izmosabb és jobb lesz a kinti küzdelem, már csak azért is, mert olyan híres játékosok igazolnak az oroszokhoz, akikről korábban nem is hittem volna, hogy csak Eto’o-t vagy Kurányit említsem.

(F. M.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!