Utolsó előtti vb-selejtezőjére készül a magyar labdarúgó-válogatott, amelyet pénteken Amszterdamban a már továbbjutott hollandok ellen kell megvívnia. A statisztika nem túl derűs, utoljára 1984 októberében Rotterdamban tudtuk legyőzni a narancsmezes csapatot Détári és Eszterházy góljával 2-1-re.

 
Egervári kapitány nyilatkozik a VH-nak

„Azon a találkozón Mezey György szövetségi kapitány segítője voltam” – emlékezett vissza némi nosztalgiával Egervári Sándor szövetségi kapitány. „Bravúros volt, hiszen akkor sem mi voltunk az esélyesek, a holland együttesben olyan világsztárok szerepeltek, mint van Basten, Gullit, Rijkaard és Koeman.

– Lehet párhuzamot vonni az akkori és a mai holland válogatott között? – kérdeztük a kapitányt.

– Pénteki ellenfelünk most is világsztárokkal rendelkezik, támadósoruk talán a világ egyik legjobbja, és ami egy válogatottnál nagy előny, a holland nemzeti csapatot az állandóság jellemzi.

– A vb-selejtező sorozat kezdetén a szakemberek úgy ítélték meg, hogy csoportunkban a hollandok és a törökök végeznek az első két helyen.

– A realitás ez volt, és ez most is lehetséges, én mégis remélem, hogy nem így lesz, bár a törökök a sorozat végére igencsak felszívták magukat, azonban még nekik is hátravan egy Hollandia elleni mérkőzés. Az utolsó két fordulóra a románoknak a legjobb a sorsolása, mivel Andorra és Észtország vár rájuk.

– Az észt-holland meccs nagy meglepetésre döntetlennel végződött.

– Ezt a találkozót többször is visszanéztük, az észtek valóban jól játszottak, de az igazsághoz tartozik, hogy a hollandok egy „teljes selejtező sorozat” megnyeréséhez elegendő gólhelyzetet hagytak ki.

– A napokban azt nyilatkozta, hogy a holland védelemben vannak hibapontok.

– Minden csapatnak vannak kiváló és kevésbé jól teljesítő egységei. Ezt kellene kihasználnunk. Az is jó, hogy nálunk ketten is jól ismerik a holland labdarúgást, Dzsudzsák Balázs évekig játszott a holland bajnokságban, Németh Krisztián pedig jelenleg is holland élvonalban szerepel.

– A hírek szerint a magyar válogatott keret összeállításában egy szoftver is a segítségére volt.

– Így van. A szoftver segítségével minden Európában lejátszott mérkőzést 48 órán belül vissza tudok nézni, és a jelöltjeim játékát figyelemmel tudom kísérni. Így került újra képbe Stieber Zoltán is, aki nagyszerűen teljesít a Fürth csapatában.

– Az elmúlt időszakban nagy visszhangot váltott ki az a sajtóhír, hogy Szalai Ádám állítólag nem kíván a válogatottban önnel együtt dolgozni.

– A Schalke csatára ezt szinte azonnal cáfolta. Szalai most is tagja a hollandok elleni válogatott keretnek, így erről nem érdemes tovább beszélni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!