Magát Krisztina, a Testvériség SE versenyzője egy ezüstérem reményében utazott a bukaresti súlyemelő Európabajnokságra, de szakításban aranyérmet nyert a +90 kg kategóriában, majd – hogy az ezüst se hiányozzon – lökésben és összetettben is a második helyen végzett. A szakítás újdonsült Európa-bajnokával beszélgettünk.

 

– Sokáig úgy tűnt, hogy az összetettben is megszerezhető az aranyérem, de végül a rivális lengyel Aleksandra Mierzejewska nyert 237 kilós összteljesítménnyel.

– Több külföldi edző is odajött hozzánk, hogy az összetettben is nekem kellett volna nyerni, mert a lengyel lány kilökésében technikai hiba volt, a gyakorlatát érvénytelennek kellett volna minősíteni, de ezen már nem tudunk változtatni. Mi is tehettünk volna bátrabb lépést, hogy magasabb súlyra megyünk, de a sportban gyors döntéseket kell hozni, és ez most neki sikerült jobban. Én egyébként kicsit többet vártam magamtól, egyéni csúcsot szerettem volna szakítani és lökni is. Szakításban szerencsére nem volt rá szükség, mert a 104 kg kiszakításával is meglett az arany. Lökésben ugyan sikerült az egyéni csúcs, 132 kilogrammal zártam, 133-134 kg-mal elégedettebb lettem volna, de valójában 135 kg volt a nagy álom.

– Nemrég Szombathelyen, a Savaria Kupán a húga és az öccse is szép eredményeket ért el az ifjúsági, illetve junior korosztályban. Ezek szerint a súlyemelés családi sportág?

– Édesapám, aki egyben az edzőm is, korábban súlyemelő volt, de soha nem várta el tőlünk, hogy őt kövessük, csak arra ösztönzött minket, hogy sportoljunk, mert az sok mindenre megtanítja az embert. Én több sportágban is kipróbáltam magam, szerettem kézilabdázni, dzsúdóztam, de végül a súlyemelőknél megfogott a környezet, barátokra találtam, és az is tetszett, hogy egyéni sportág, amely sok kihívással jár.

– Egy nappal a hazaérkezése után már a munkahelyére, a Cinkotai Huncutka Óvodába sietett. Civilben „óvó néni”?

– Igen, és az utóbbi hetekben az Eb-re való felkészüléshez több szabadságot kellett kivennem, a kollégáim sokszor helyettesítettek, most ezt próbálom bepótolni.

– Hol lesz a következő megmérettetés?

– Májusban részt veszek egy női Grand Prix versenyen Spanyolországban, majd különböző hazai bajnokságok következnek. Az év végén Türkmenisztánban kerül sor a legfontosabb versenyre, a világbajnokságra, amely nagy valószínűséggel már olimpiai kvalifikációs viadal lesz.

– Az idei Európa-bajnokságról eltiltás miatt hiányoztak az oroszok és az ukránok. Hogy néz ki most a nemzetközi mezőny?

– Amerikában, Kínában és Egyiptomban is tudok olyan versenyzőkről, akik nagyon felkészültek, így a vb is jóval nehezebb lesz. Itt kell tovább küzdenünk, megtalálnunk az utat a legjobb helyezések eléréséhez és az olimpiai kvalifikáció megszerzéséhez.

Címkék: profi sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!