A rangadók rangadója, az FC Barcelona és a Real Madrid futballcsatája következik holnap este. Ahogy arrafelé nevezik, az El Clásico, amelyet a spanyol bajnoki címvédő katalóniai elitcsapat és örök riválisa, a jelenleg a Primera Divisiont a Barca előtt egy pont előnnyel vezető minden idők legnagyobbja, a királyi gárda vív egymással ezúttal a barcelonai Camp Nou Stadionban. Nyilván telt ház, csaknem 100 ezer néző előtt, nem beszélve további százmilliókról, akik világszerte a tévéképernyők előtt ülve követik nyomon a focitársulatok ütközetét.

 
Hétfő este ismét összecsaphat Sergio Ramos (fehérben), a Real Madrid válogatott védője és Lionel Messi, a Barcelona ördöngös csatára

A két csapat 1929-ben csapott össze először a bajnokság keretében, s most a 161. „klasszikus darabot” adják elő a felek, a szokottnál is feszültebb várakozások közepette. Ráadásul a hétfői mérkőzés közvetlenül követi a mai katalóniai tartományi választásokat, ami szintén nem kedvez a madridi látogatóknak. Ilyenkor rendre felerősödnek az autonóm tartomány függetlenségét pártoló hangok. Garantálhatóan pokoli hangulat lesz a Camp Nouban is. Jóllehet a bajnokságból még rengeteg forduló, s benne az El Clásico madridi visszavágója is hátra van, a győztes már most nagy lépést tehet előre a bajnoki cím elnyerése felé. Az első csúcsmeccset bő 81 éve a Real nyerte a Barcelona vendégeként 2-1-re, s összesítésben is a „blancók” vezetnek 68 győzelemmel, szemben a 62 Barca-sikerrel – 30 mérkőzés döntetlen volt. Egy időben a szuperrangadókon magyarok is „közreműködtek”. 1960-ban például Kocsis Sándor szerzett vezetést a Barcelonának a végül 3-1-re megnyert találkozón, Puskás Ferenc pedig 1963-ban két alkalommal is három gólt rúgott a katalánoknak. Az utolsó összecsapáson – idén áprilisban – az utóbbi négy mérkőzésükön egyformán diadalmaskodó Barca látogatóként győzött 2-0-ra.

Ha a figyelem a két szupersztárra, Lionel Messire és Cristiano Ronaldóra is irányul, a felfokozott várakozás nem kevésbé köszönhető a két sztáredzőnek. A Barcelonát irányító Pep Guardiola nem feledheti, hogy immár a Real kispadján ül a vetélytárs, aki előző csapatával, az Interrel az idén már átgázolt a Barcelonán a BL-elődöntőjében, eljutva a végső győzelemig. José Mourinho, a portugál szuperedző egykoron Brian Robson segédedzője volt éppen a Barcánál, most a „blancókat” vezeti a katalánok ellen. Csapata biztos nincs olyan jó, mint a Di Stefanóval, Puskással, vagy Zidane-nal, Ronaldóval felálló hajdani „királyi”alakulatok voltak. Ezért, ha hétfőn a Realnak mégis van esélye a sikerre, az elsősorban neki köszönhető. Mert Mourinho egyet biztosan tud: győzni tanítani játékosait – a Portótól a Chelsea-n és az Interen át a Realig.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!