„Remélem, hogy Magyarországon is büszke rájuk mindenki” – mondta játékosairól Marko Nikolics, a Vidivé rövidített Videoton edzője, miután a fehérvári együttes 2-3-as összesítéssel alulmaradt az AEK Athénnel szemben.

 

Megnyugodhat a szerb mester, már olyanok is vannak, akik a magyar labdarúgás húsz-harminc éve tartó jelenlegi helyzetében, amely Andorrával, Luxemburggal, Kazahsztánnal csak kulminált, „szuperrangadónak” titulálják napjaink FTC–Vidi bajnoki találkozóját. Sőt ebben a közegben az is előfordult, hogy a jelenkor Vidijét az 1985-ben UEFA Kupa-döntőt játszó Videotonnal vetették egybe.

Ennek abszurditása Sándor György humoralista legemlékezetesebb groteszkjeit idézi. (Csak nem olyan jó, mint azok.) A miheztartás végett: a nyolcvanas évek garnitúrája kiejtette (mit kiejtette: Párizsban valósággal agyonverte) a Szafet Szusiccsal, Dominique Rocheteau-val, Gerard Janvionnal, Luis Fernandezzel felvonuló PSG-t; good-bye-t intett a Manchester Unitednek, a döntő visszavágó - ján a Bernabeu stadionban győzte le 1-0-ra a Real Madridot. (Miguel Angel – Chendo, Stielike, Sanchis, Camacho – San José, Michel, Gallego – Butragueno, Santillana, Valdano, csere Juanito, tetszik kapiskálni?) Azt már csak csendesen teszi hozzá az ember, hogy 5-0 volt idehaza a belgrádi Partizan ellen, és a bemelegítő menet a prágai Duklával zajlott. Nem a selejtezők selejtezőjében, ahol a mos - tani Vidi a luxemburgi luftrúgónak köszönhette a továbbjutást, hanem a főtáblán, amelynek már az első körében ilyen párharcok sora - koztak: Nottingham–FC Bruges, Anderlecht– Werder Bremen, Southampton–Hamburg, Fenerbahcse–Fiorentina. (Hogy a Manchester United–Győri ETO páros mérkőzésről már ne is beszéljünk.)

A játékosgárdák összehasonlításától az olvasó engedelmével tartózkodnék – efféle kíméletlenséget nem követnék el a maiak ellen –, inkább csak felidézem a hajdani finalista csapat legerősebb tizenegyét: Disztl Péter – Végh, Disztl László, Csuhay, Horváth – Burcsa, Csongrádi, Vadász – Májer, Szabó, Novath. (A döntőig sokszor a tartalékokkal – Kosztával, Borsányival, Vaszillal, Palkoviccsal, Wittman - nal, Faddival, Gyentivel, Gömörivel – jutott el a gárda.) Hogy aztán a magyarrá honosított brazil Viniciusszal, a francia Negóval, a Zöldfoki-szigeteki Stopirával, továbbá a délszláv légióval – Hadzic, Lazovics, Nikolov, Scsepovics, és jön már Hodzic is – mikor lesz esély az Európa Ligatrófeáért játszani, azt megint nem firtatnám.

A Vidi túl van a Dudelange-on, a Ludogo - rec Razgradon, a Malmőn és a vele szemben a Bajnokok Ligájába jutó AEK Athénen. Az előjáték után az EL csoportköre következik. 

De nyolcvanöt nagyon messze van. 

Már.

Címkék: Gól rovat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!