Hét pont előnnyel vezeti a Videoton a labdarúgó-bajnokságot az őszi szezon után. Közvetlenül mögötte nem az úgynevezett klasszis csapatok állnak, hanem a Zalaegerszeg és a Kaposvár. Meglepő módon a Ferencváros is felzárkózott az üldöző bolyhoz.

 
Mezey György és a Videoton csapata szép reményekkel várja a tavaszi folytatást

A Mezey György által irányított székesfehérvári együttes kiemelkedő támadójátékkal rukkolt ki, brazil támadója, Andre Alves áll a góllövőlista élén, 14 találattal. (Alves ára a transfermarkt internetes honlap szerin 900 ezer euró.) Az együttes vezetőedzőjétől, Mezey Györgytől azt kérdeztük, minek köszönhető, hogy csapata ilyen meglepően magabiztosan áll az élen.

– A csapatjátéknak, a jó közösségnek és természetesen a megfelelő háttérnek, nálunk a játékosok mindig megkapják a járandóságukat, és ez döntő szerepet játszik a teljesítményükben is.

– Amikor belevágtak az idei bajnokságba, meghatározták-e hivatalosan, mit kell elérni pontszámban vagy helyezésben?

– A tulajdonos és a szakmai stáb azt várta el, hogy ősszel az első vagy a második helyen végezzünk, pontszámot nem határoztak meg.

– És a bajnokság végére mi a cél?

– A bajnoki aranyérem.

– Ezt így kimondták?

– Igen.

– Elégedett volt a csapat összteljesítményével?

– Kisebb hullámvölgyeket kivéve, igen. De a labdarúgás már csak olyan, hogy nem mindig lehet csúcsformában játszani.

– Minek tulajdonítja a két őszi vereséget?

– Azért szép sportág a mienk, mert benne van a kockázati tényező: ki lehet kapni. Vereséget szenvedtünk a bajnok Debrecentől, valamint a Honvédtől, amely azon a meccsen kiemelkedően jó volt, nekünk meg nem jött össze semmi. Van ilyen.

– A napokban reppent fel az a hír, hogy igen sokan érdeklődnek Andre Alves iránt. Meddig szól a brazil játékos szerződése, s mit tud róla: megy vagy marad?

– A szerződése 2012-ig szól, de a klubvezetéssel folytatott tárgyalás szerint, ha megfelelő összeget ajánlanak fel érte, ami az ő tehetségét is bizonyítja, akkor elengedik. Ez bizony nagy érvágás lenne számunkra.

– Mint hírlik, Alves nem beszél magyarul. Hogyan érti meg a taktikai utasításokat?

– Ami a pályán lévő dolgokhoz kell, azt érti. Nagyon jó szellemű, intelligens srác, aki ha távozik, biztos, hogy meg fogja találni a számítását, s meg fog felelni abban a csapatban ahová esetleg megy.

– Beszéljünk egy másik sikeres csatárukról, Nemanja Nikolicsról, aki a napokban tette le a magyar állampolgársági vizsgát – sikerrel. Tavaly ő volt a mesterlövész, idén viszont mintha elvesztette volna góllövő cipőjét. Mi történt?

– Kétféle szerkezetben játszunk, az egyikben ő kevesebb lehetőséget kap, de az őszi szezon zárása előtt már több alkalommal ismét bizonyította a tehetségét, fontos gólokat lőve. Nikolics nagyon fiatal, tehetséges, jó közösségi ember, aki nagy hasznára lehet a csapatomnak, és magyar állampolgárként akár a válogatottnak is.

– Végigtekintve az őszön, ki tudna emelni valakit a csapatból?

– Szinte mindenkivel elégedett vagyok, mert a fiúk hozzáállása kiváló, azok a játékosok, akik bekerültek a válogatottba, először itt nálunk bizonyítottak, s aztán a nemzeti csapatban sem vallottak szégyent. De a többiekkel kapcsolatban is csak jókat tudok mondani.

– Tavaly is vezették ősszel a bajnoki listát. Aztán…

– Idén nem fogunk abba a hibába esni, ami tavaly előfordult, már csak azért sem, mert a Videoton-játékosokban megvan az akarat a bajnoki cím megszerzésére.

– Mikor kezdik a felkészülést?

– Január 9-én estére kell megérkeznie mindenkinek, aztán 10-től belevágunk.

– Mennek melegebb égtájra?

– Szakítunk azzal a megszokott magyar módival, hogy valamelyik tengerparti városban készítjük fel a társaságot a bajnoki nyitányra. Mi a Mátrába fogunk utazni az alapozás kezdetén, és már azon dolgozik a stáb, hogy egy olyan felkészülési túrára utazzunk el, amelyen mérkőzéseket tudunk majd játszani a bajnoki rajt előtt, de ennek a helyszíne és az ott lévő csapatok neve még nem tisztázódott.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!