Felfegyverkezve Rióra. - A granadai sportlövő olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a sportpisztolyosok versenyében nyert bronzérmével a magyar sportolók közül elsőként szerzett részvételi jogot a 2016-os riói olimpiára. Tobai-Sike Renátát kérdeztük.

 
Tobai-Sike Renáta - Fotó: Vadász Vera

– Hogy került fegyver a kezébe?

– Annak idején az általános iskolában több sportágban is végeztek felméréseket. Én a lövészetre jelentkeztem, mert jópofa dolognak tartottam és a légpuskás teszt meglepően jól sikerült. A Honvéd lőterén viszont az edző rám nézett és azt mondta, hogy pisztolyos alkat vagyok, ezért a mai napig hálás vagyok neki.

– Jövő héten a hollandiai Arnhemben kezdődik a légfegyveres Európa-bajnokság, ahol viszont nem a kedvenc fegyverével, hanem légpisztollyal áll rajthoz.

– Ezzel is letettem már a névjegyemet, bár sokáig kételkedtem abban, hogy az élmezőnyhöz tartozhatok. Ha viszont a granadai világbajnokságot nézzük, a légpisztolyban elért ötödik helyezésem is kvótát ért, így most már én is elhiszem, hogy a légpisztolyban is ott vagyok az elején.

– Ezek szerint a vb-n kétszer is kijutott Rióba.

– Hivatalosan nem, mert úgy szól a szabály, hogy akinek már van kvótája, az többet nem szerezhet, ezért a másik kvóta „átugrott” rajtam, az utánam következő kapta. Egyébként a kvóta nem névre szól, hanem az országé. Minden esetre, ha nem jön közbe semmi, teljesül az álmom és ott leszek az olimpián.

– Kiegészítő edzésként mit végez?

– Futni szoktam, illetve konditerembe járok, de vannak ősi módszerek is, a konyhában megfogom a tejes zacskót és célra tartok vele, ezt a régiek például úgy tudom, vasalóval csinálták.

– Azt tartják önről, hogy nagyon kitartó és mindig jó kedélyű, nyugodt természetű ember, igaz ez?

– Vannak, aki így látják, csak a férjemet ne kérdezze meg, már ami a nyugodtságot illeti! De komolyra fordítva a szót, én valóban mindig igyekszem a rossz dolgok élét elvenni valami viccel, hogy jól jöjjek ki belőle és ne feszüljek meg mindenen.

– Mi jelenti a kikapcsolódást?

– A gyógyfürdők szerelmese vagyok, ott is futással kezdek, majd következik a lazítás.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!