Nemrég egy fiatal hölgy számos értékes nemesfémmel a kofferjában érkezett haza a Közel-Keletről, de ehhez a vámosok csak gratuláltak a repülőtéren. Az illető ugyanis nem más, mint a háromszoros világbajnok úszónő, Hosszú Katinka, aki a rövidpályás Világkupa-sorozaton sikert sikerre halmoz, most éppen húsz aranynál tart. Mikor olvasóink kezükbe veszik a lapot, Katinka már Szingapúrban készül a folytatásra, onnan Japánba, majd a sorozat utolsó állomására, Pekingbe utazik.

 
Edzésen Shane a főnök (Fotó: Illyés Tibor, MTI)

– Úgy tűnik, mostanában szinte csak „tranzitutasként” tartózkodik itthon.

– Ezt azért nem mondanám, hiszen egy egész hetet itthon töltöttem, de tény, hogy a rövidpályás Világkupa-sorozat programja igen feszített.

– Különböző földrészek között repked a versenyekre. Könnyen akklimatizálódik?

– A repülést kedvelem, ami pedig az időzónák közötti átállást illeti, azt ugyan nem lehet megszokni, de ha például napközben érkezem, nem fekszem le, hanem igazodva az ottani életritmushoz, csak este bújok ágyba.

– Mit szól a többi úszó ahhoz a tempóhoz, amit ön diktál, hiszen egy-egy versenyállomáson öt-hat számban is rajthoz áll, és legtöbbször a dobogó tetején végez.

– Már többen is vannak, akik próbálnak „követni”, 3-4 számban is elindulnak. Sokszor kérdezik tőlem, hogy lehet ezt bírni, és mindig elmondom, edzés jellegűnek tartom ezeket a versenyeket. A barcelonai világbajnokság nyáron jól sikerült, most a december közepén Dániában sorra kerülő rövidpályás Európa-bajnokságra készülök.

– A férje, Shane Tusup az edzője. Ki viseli a nadrágot a családban?

– Döntetlen az állás, az edzésen viszont ő főnök, de azért mindent megbeszélünk, átrágjuk, hogy mi a terv és a cél. Az, hogy a felesége vagyok, nem jelent könnyítést, legfeljebb a hangnem más.

– A férje amerikai, könnyen alkalmazkodott a magyar viszonyokhoz?

– Magyarországot megkedvelte és tetszik neki Budapest, de a magyar nyelvet és a magyaros ételeket nehéznek tartja.

– Amikor itthon vannak, a konyhában háziasszonyként is aranyérmes?

– Ez azért túlzás, de próbálkozom. Persze nem főzők mindennap, mert általában olyan fáradtan érek haza az edzésekről, hogy a fakanál forgatása is nehézséget jelentene. Egyébként sok zöldséget, vitamint és fehérjét fogyasztunk, vagyis nagyon odafigyelünk arra, hogy mit eszünk.

– Augusztusban volt az esküvőjük, és egy nagyon romantikus helyen tartották.

– Már kislány koromban arról ábrándoztam, ha majd egyszer férjhez megyek, az esküvőm különleges legyen. A Seychelles-szigeteken, a pálmafák alatt, az óceán partján mondtam ki az igent.

– Akkor az úszásra is bőven volt lehetőségük, bár azt mondják, arrafelé elég sok a cápa.

– Amikor a helyszínt kerestük az interneten, azonnal egy fiatal nászutas pár tragédiájának hírébe botlottam, a férfi cápatámadás áldozata lett. Ez kissé felkavart, de mégis úgy döntöttünk, ott esküszünk.

– Találkozott cápával?

– Shane-nel egyszer messzebbre merészkedtünk, és amikor lenéztem a kristálytiszta vízbe, éppen ott volt egy. Felülről kicsinek látszott, de nem tudom, milyen mélyen volt alattunk, mindenesetre mindketten világcsúcs tempóban úsztunk ki a partra.

– Ha már a világcsúcsot szóba hozta, a rövidpályás Világkupa-sorozatban hatszor is új rekordot úszott. Emellett olyan távokon is javított eddigi legjobb eredményein, amelyek nem a fő számai.

– Nekem a vegyes úszás a kedvencem, és ebbe beleillenek ezek a kiegészítő versenyek, hiszen a 100, 200 és 400 méteres vegyesen háton, mellen, pillangón és gyorson kell úszni. Ezért vállalom az 50 méteres távokat is ezekben a számokban.

– Az összesítésben 579 ponttal vezeti a Világkupa-sorozatot, ez komoly előny, hiszen a második helyen álló spanyol úszónő 187 ponttal rendelkezik. A még hátralévő három állomáson sem „lazít” egy kicsit?

– Nem, mert a formámat december közepére, az Eb-re hegyezem ki, és előtte még rajthoz állok a rövidpályás országos bajnokságon is.

– Ha véget érnek az idei versenyek, terveznek egy kis pihenőt a férjével?

– Nem hiszünk a teljes leállásban, ezért könnyített edzésekkel tempózok át a következő évre.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!