A magyar labdarúgó-válogatott február 29-én Győrben, Bulgária ellen kezdi meg idei sorozatát. A bolgárok elleni mérleg: 21 mérkőzés, 12 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség. Legutóbb 2005 októberében Szófiában 2-0-ra veszítettünk. A barátságos mérkőzésről Egervári Sándor szövetségi kapitány a VH-nak azt mondta, a találkozóra ilyen korai időpontban is szükség van, mert az Eb miatt később nem tudtunk volna edzőpartnert lekötni.

A keretben helyet kapott a sérüléséből felépült Szalai Ádám is. A kapitány úgy tudja, a bolgár keretből kimaradt Berbatov, a Manchester United játékosa. Igaz, lehet, hogy mégis pályára lép Győrben.

A mérkőzés érdekessége, hogy a kapus Király Gábor utolérheti Grosics Gyulát, már ami a válogatottság számát illeti. A Fekete Párduc 86 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt, míg Király 85-nél tart.

Grosics Gyula azt mondta Király Gáborról, hogy a rutinját és tehetségét ismerve, a jelenlegi legjobb kapus, és még van benne jó néhány év, mert ezen a poszton nem egy kiváló játékos 40 esztendős korában is a maximumot tudja hozni magából.

„Többször találkoztunk, igazi sportember, aki mindent a labdarúgásnak rendel alá.”

Király Gábor pedig így reagált: – Grosicsot személyesen nem láthattam védeni, de ha valaki körül ilyen légkör kialakul, az azt jelenti: fantasztikus kapuvédő volt. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy amikor több alkalommal is találkoztunk, hasznos tanácsokkal látott el. Ami a válogatottság számot illeti, nagyon örülök, hogy utolérhetem őt.

Grosics egyébként azt is elmondta, hogy akár 100 fölött is lehetett volna a válogatottságainak száma, ha nem mellőzik 1948–50, majd 1954–56 között. Az első alkalommal azért, mert úgy tudták róla, hogy disszidálni akar, másodszor pedig az elvesztett vb-döntő után, koholt vádak miatt házi őrizetbe került, és még edzésre sem járhatott. 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!