Száz nap múlva kezdődik a 2014-es téli olimpia, amelyet a világ egyik leghidegebb országában, ám ironikus módon annak legmelegebb pontján, a hajdan virágzó Fekete-tengeri üdülővárosban, Szocsiban rendeznek. A hóhelyzet ráadásul nem az egyetlen, ami aggodalomra adhat okot.

 
„Kölcsönzés” – hirdeti egy tábla a versenyek majdani helyszínén. A kép idén februárban készült... (Fotó: Leon Neal, AFP)

Hol van már a tavalyi hó? – hangzik az ismert szállóige, a szocsi játékok szervezőinek pedig egészen egyedi válaszuk van erre: „Még megvan, sőt ha kell, azon rendezzük az olimpiát!”. Történt ugyanis, hogy idén februárban, több helyi versenyt is el kellett halasztani hóhiány miatt, ami jövő ilyenkor, azaz „élesben” igencsak kellemetlen lenne. A rendezők ezért úgy döntöttek, a Kaukázus magasabb vonulataiban hullott hóból „bespájzolnak” kicsit. Speciális technikával, alul szalmával és fakérgekkel szigetelt, fölül pedig hővisszaverő és vízálló fóliával védett „kupacokban” összesen 450 ezer köbméter havat igyekeztek tárolni, nem is sikertelenül: a legfrissebb hírek szerint az így összegyűjtött hó jóval több mint fele túlélte a nyarat, és bevetésre kész. Mindehhez pedig ott a világ legmodernebb hóágyúparkja, amellyel akár plusz 8 fokig lehet versenyzésre alkalmas pályákat biztosítani, márpedig a városközponttól fél órára fekvő hegyekben ennél melegebbre nem kell számítani.

A szubtrópusi éghajlatú, időjárásában Dél-Franciaországot idéző Szocsiban persze más a helyzet, ott februárban 10-15 fok a szokásos, vagyis magának a városnak vélhetően nem lesz az a kimondott téli hangulata a játékok alatt, igaz, az ide tervezett, fedett csarnokokban zajló eseményeket (pl. jégkorong, korcsolya) ez nem befolyásolja.

A rendezés Vlagyimir Putyin elnök személyes küldetése volt, aki az olimpiától a nyugati világban Oroszországról kialakult kép javítását várja. Látszólag azonban nehezen érthető, miért pont ezzel az amúgy meglehetősen fejletlen környékkel pályáztak az oroszok. Az ország vezetésének feltett célja, hogy visszalopjon valamit Szocsi fénykorából, amikor még a Szovjetunió legkedveltebb gyógyüdülővárosa volt. Ennek az olimpia és az ezzel járó infrastrukturális fejlesztések csak egy eleme, a város 2014 októberében már Formula–1-es futamnak is otthont ad majd, a remények szerint fellendítve az egész térség gazdaságát.

A játékok költségvetését jelenleg 50 milliárd dollárra, átszámítva körülbelül 10 500 milliárd forintra becsülik, amivel ez lesz minden idők legdrágább olimpiája. Igen, a nyári játékokat is beleszámítva. Az eddigi rekorder pekingi olimpia mintegy 40 milliárd dollárba került, míg a legutóbbi téli olimpia Vancouverben csak 6 milliárdba. Az orosz ellenzék szerint persze a költségek elszabadulásáért a mindent átszövő korrupció a felelős, mint mondják, legalább 30 milliárd dollár kötött ki Putyinhoz közeli cégeknél.

Azt azért nem lehet mondani, hogy ennyi pénzért cserébe alig épült valami. Autópályák készültek el 22 alagúttal, nyolc új erőmű nőtt ki a földből, Szocsiban pedig 40 ezres hipermodern stadiont adtak át, amely a nyitó- és a záróünnepségnek ad otthont. A játékok után az orosz labdarúgó-válogatott játssza majd itt a meccseit, és a 2018-as oroszországi futball-vb néhány meccsét is itt rendezik. Az építkezéseken mintegy 100 ezer munkás dolgozott, jogvédő szervezetek szerint többnyire illegálisan és éhbérért. Sokan felhívták a figyelmet arra is, hogy a környéken komplett lakónegyedeket tettek a földdel egyenlővé, ha épp útban voltak egy-egy útszakasz vagy létesítmény építésekor, a lakók egy része pedig kompenzációt sem kapott.

Ha mindez nem lenne elég, az Oroszországban hozott melegellenes intézkedések és a személyiségi jogok semmibe vétele miatt néhányan már bojkottal is fenyegetőztek. Vélhetően azonban nem maradnak távol tömegével országok, és az 1980-as moszkvai nyári olimpiával csak az lesz a hasonlóság, hogy az a 22. nyári olimpia volt, ez pedig a 22. téli olimpia lesz. Hogy egyben a 22-es csapdája is, azt 100 nap múlva megtudjuk.

Szolid remények

„Minimum 12 fős csapattal számolunk, de ha minden összejön, akár 20-22 sportolónk is ott lehet az olimpián” – nyilatkozta lapunknak dr. Nagy Zsigmond, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) nemzetközi igazgatója, majd hozzátette, reálisan 14-16 fős küldöttségre van kilátás. Összehasonlításképp 2010-ben Vancouverben 16, 2006-ban Torinóban pedig még 19 téli sportoló képviselte hazánkat. Ez a mostani olimpia sajnos mindenképpen kicsit fájdalmas emlékként marad meg nekünk, először fordul elő ugyanis, hogy egyetlen műkorcsolyázónk sem lesz ott a játékokon. Legfőbb reménységeink a rövidpályás gyorskorcsolyázók lehetnek, akik a legutóbbi két olimpián 2-2 pontszerző helyet csíptek el. Az ő létszámuk a váltók kijutásától függ, amelyre a nőknek nagyon jó esélye van, de a férfiak sem indulnak esélytelenül a novemberi kvalifikációs versenyeken. Rajtuk kívül az egyre figyelemreméltóbb eredményeket elérő alpesi sízőnő, Miklós Edit lehet az, akinek ha minden összejön, akár az első 10-ben is végezhet egy-egy számban.

A többieknél örülni kell a kvóta megszerzésének is, ami Pulai Imre esetén nem akármilyen elégtétel lenne. A 2000-es sydneyi olimpián kenu kettesben (500 méter) Novák Ferenccel aranyérmes sportoló már harmadszor célozza meg szánkósként a téli olimpiát. Legutóbb közte és egy tongai versenyző közt dőlt el a szabadkártya sorsa, ám a Nemzetközi Szánkószövetség (FIL) választása végül óceániai riválisára esett. Azóta viszont felkarolták a 46 esztendős magyar sportolót, aki a FIL költségén Németországban és Norvégiában edzőtáborozhat és egy saját edzőt is kapott. Ha ezúttal sikerül a kvalifikáció, Pulai lesz a 12. magyar, aki nyári és téli olimpián is rajthoz állhat.

Nagy Zsigmond felhívta a figyelmet a snowboardos Gyarmati Annára és a szabadstílusú síző Csanaky Péterre is, akik szerencsés esetben már most olimpikonok lehetnek. Ebből is látszik, a MOB a jövőben igyekszik hangsúlyt fektetni azokra a sportágakra, amelyekben szűk a nemzetközi mezőny, így kisebb befektetéssel is oda lehet érni az elitbe (ugyanígy kezdődött a rövidpályás gyorskorcsolya itthoni „karrierje”).

A MOB nemzetközi igazgatója egyébként kétszer is járt Szocsiban, biztos benne, hogy minden rendben lesz a rajtra, ráadásul, ahogy a napokban értesült róla, a Kaukázus hegyei közt elkezdett havazni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!