Történt egyszer, hogy egy Mezei József nevű villanyszerelő, aki igen-igen kedvelte a labdarúgást, és volt is neki miből, gondolt egyet, és alapított egy focicsapatot. Bárhonnét nézzük, ez a csapat a világ végén volt. Persze, ha onnét nézzük, ahol alapíttatott, akkor éppenséggel a világ közepén: Berettyóújfaluban. Teremben játszotta ez a csapat a futsal nevű játékot, és egy év alatt a legjobbak közé jutott. Ez éppen tíz éve volt. Most meg – világ csodájára – a villanyszerelő csapata a focivilág közepébe utazik.

 
A piros mezes Berettyóújfalu a Veszprém ellen támad. A Barca ellen nehezebb lesz - Fotó: Lós Attila

A hajdúsámsoni lelkész, bizonyos Lovász Krisztián nem is olyan régen kapus volt. Csak akkor akasztotta szögre a teremcipőt, amikor ötödször is eltört a kisujja, és az állát is úgy eltalálta a labda, hogy alig bírták összerakni. Azóta csak akkor találkozik volt csapattársaival, ha nagy szükség van a lelki támogatásra. Most, három nappal a nagy utazás előtt a hit erejéről akar beszélni a tizenöt fiúnak.

„Két temetésem volt ma, alig állok a lábamon, de erre mindenképpen időt kellett szakítanom” – mondja a tiszteletes, miközben akkurátusan a nyaka köré tekeri a csapat piros-fehér sálját. „Négy évig védtem a csapatban, az én mellemen is ott volt a címer, tudom, mit éreznek most ezek a fiúk.” A pátoszt enyhítendő előhúz egy műanyag palackot. „Idei  meggypálinka, igen jól sikerült” – magyarázza, de azért hozzáteszi: persze nem inni jönnek, de hát megérdemlik.

Kisvártatva megérkeznek a fiúk is. Alig egy órájuk van – mondja Turzó József, az edző –, azután mennek vissza a sportcsarnokba, cipőt válogatni.” Úgy tűnik, nincs ezzel semmi baj, Lovász tiszteletes pontosan tudja, mit kell mondania, ha csak ennyi ideje van. Annak a férfinak a történetét meséli el, aki homokszemcsékből épített oszlopot a kertjében és köddel kötötte össze a szemcséket. Az irigy szomszédok lerombolták az oszlopot, de ő újra felépítette. A történet (Wass Albert példázata) valójában a hitről szól, és a játékosok pontosan értik ezt. Aztán a lelkész a csodáról kezd beszélni. Kicsit különös, mondhatni profán, amikor egy pap olyasmiket mond, hogy „ez a csoda a Mezeivillről szól”, de ez láthatóan senkit nem zavar. „Amikor elindultatok az úton, mindenki bolondnak tartott benneteket. Amikor megnyertétek a bajnokságot, elismerően csettintettek. De amikor bejutottatok az elit körbe, azt mondták: varázslók vagytok!

Én is azt mondom, varázslók vagytok, akik csodát tettek. Épp, mint Dávid, aki legyőzte Góliátot, mert nem félt tőle. Nektek sincs más dolgotok, mint magatokkal vinni ezt a csodát Barcelonába. Minden, ami ezután következik, már csak jutalomjáték. Ragadjátok meg ezt a pillanatot, élvezzétek ki minden cseppjét, mert nem biztos, hogy a ti életetekben még egyszer előfordul ez” – foglalja össze erős realitásérzékkel a helyzetet a tiszteletes.

Magyar csapat, a Rába ETO már többször jutott el oda, ahová most az újfalusiak. De a királyok királyával játszani – a sorsolás, vagy ahogy a pap mondta isten kegyelméből – eddig egyetlen magyar játékosnak sem adatott meg.

Turzó József edző is a realitásokról beszél, de már csak nekünk. „Minden vágyunk volt a BL-győztessel játszani. Ha már nem mi vagyunk az esélyesek , akkor legalább hadd játsszunk a legjobbal.” A szerdától szombatig tartó csoportmeccseken három világklasszis csapattal játszanak a berettyóújfaluiak.

A neve ellenére londoni (emigráns azeriekből alakult) Baku United, a teljes ukrán válogatottat felvonultató Lokomotiv Harkiv és a címvédő Barca ellen 1 pont is óriási siker volna.

A csapatkapitány, a százszoros magyar válogatott Trencsényi János azt mondja, azért is jó minden ilyen meccs, mert a fiatalok is láthatják, hol tartanak. Az esélyekről nem szívesen beszél, de azt azért megemlíti, hogy a feltételek nem egyformák. „Mi itt a hazai viszonyokhoz képest ideális körülmények között dolgozhatunk. Magyarországon alig három olyan csapat van, amelyikben csak profik játszanak. Mi vagyunk az egyik.”

A berettyóújfalui csapatban régebben játszottak idegenlégiósok is, de ma már csupa magyar. Az ok prózai: ennyi pénzből erre futja. Ezért is volt nagy szenzáció, hogy a bajnoki döntőben megverték a minőségi légiósokkal felálló Győrt.

De egy BL elit körre ez valószínűleg kevés lesz. „Ha a Barca vagy az ukránok braziljai ellen betoljuk a buszt a kapuba, akkor ők kilövik a kereket és úgy szereznek gólt” – érzékelteti a rájuk váró meccseket a kapitány.

A magyarok szerdán a házigazdák ellen vívják első meccsüket a Palau Blaugrana arénában.

Címkék: Riport, futsal

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!