Már a FIFA-vizsgálat felelőse is hiteltelennek tartja a nemzetközi szövetséget, de az mindent „túlél”.

 
Joseph "Sepp" Blatter

Frederic Auburtin francia rendező azzal próbálta szédíteni a világot A közös szenvedély című (megnevezése szerint játék-, valójában azonban propaganda-) film bemutatója után, hogy akkor is olyan feddhetetlenül nemes szervezetnek láttatta volna a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget, ha az nem adott volna a mozi elkészítéséhez tizenhatmillió angol fontnyi támogatást.

Nagyjából úgy hitt a világ Auburtinnek, ahogyan a FIFA-ban bízik.

A futballszervezetet szerte a Föld kerekén korruptnak tartják, kétsége sincs a felől senkinek, hogy a zürichi központú társaság amilyen követhetetlen, olyan sportszerűtlen akciók sokaságát hajtja végre. Ám abban is biztos mindenki, hogy valamennyi manipuláció megúszható. Az idén a világbajnokság alatt a FIFA főhadiszállásán, az elegáns riói Copacabana Palace Hotelben tartóztatták le a VIP-csomagok értékesítésével foglalkozó és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel kizárólagosan együttműködő cég angol igazgatóját, ám az egész Brazíliát több napig sokkoló skandalum nemhogy cunamit nem indított el, de még gyönge szellő sem fújt utána a FIFA háza táján…

Most – és már jó ideje – a legközelebbi két vb rendezői jogának odaítélése, pontosabban az a körüli machinációk sora van műsoron, és a gátlástalanság olyan fokra jutott: a kényes témát vizsgáló bizottság jelentését sikerült úgy „ismertetnie” a FIFA-nak, hogy az összefoglalót maga a vizsgálat vezetője tartja teljességgel hiteltelennek… Az etikai bizottság német elnöke pedig feljelentést tett „kötelezettség lehetséges elmulasztása” miatt. (Mármint, hogy a korrupcióról hallgatott, aki csak tudott.) Azért az is jellemző: a feljelentés nem FIFA-tagokra, hanem „magánszemélyekre” vonatkozik, bár egyszerű járókelők aligha lehetnek tisztában a döntési mechanizmusokkal, vagy azzal: ki kit „kent” meg.

Ami több mint valószínű: mind Oroszország (2018), mind Katar (2022), mondjuk így, gazdasági okokból válhat vb-rendezővé. Döntött a földgáz és a kőolaj, na meg a dohány… S bár megcáfolhatatlan bizonyíték semmire sincs, immár arra is fény derült: azok, akik harcba szálltak a FIFA-val, nem a fair play megóvását tartották szem előtt, hanem bosszút akartak állni a szövetségen. A makulátlan angolokkal kapcsolatban felmerült: a vendéglátói jog megszerzéséért egy trinidadi vb- (értsd végrehajtó bizottsági) tagot környékeztek meg rendületlenül, és csak az után kiabálnak kígyót-békát a FIFA-ra, hogy lemaradtak a rendezésről… De besározódott Ausztrália is – az ötödik kontinens szintén hajlandó volt „áldozatokra” a házigazdai tiszt elnyeréséért –, azaz hovatovább nem pusztán gyanúsnak tetszik: az az ország tarthat vb-t, amelynek az a leginkább megéri…

A folyamat annyira elburjánzott, hogy néhányan aktív ellenállásra szólítanak „a huszonnegyedik órában”. Már az angol és a német szövetség berkein belül is felvetődött, hogy az UEFA tagországainak össze kellene fogniuk, méghozzá úgy, hogy mindannyian bojkottálják a négy év múlva esedékes világbajnokságot. Ám nagyon nagy kérdés, kialakul-e az egységfront… S egyáltalán: az európai szövetség – mely a FIFA konföderációinak egyike – a siker reményében mehet-e szembe a nagy testvérrel?

Amúgy a nemzetközi szövetség a legjobb karban lévő „túlélő”. Nem „tett be” neki az 1982-es vb német–osztrák (Algéria elleni) bundabotránya vagy a 2002-es torna dél-koreai szélhámosságsorozata sem (hogy csak kettőt említsünk a sok közül). A legnagyobb gyalázat sem viselte meg. Hetvennyolcban egy fasiszta junta előtt hajbókolt a szervezet, amely nem csupán a véres kezű Videla Argentínájának adta a rendezés jogát, de meg is nyerette a vb-t a vendéglátó dél-amerikai csapattal.

Annál orrfacsaróbb bűz azóta sem vette körül a FIFA-t.

Ám ebből senki ne vonja le azt a következtetést, hogy a levegő tisztul.

Mr. Megbuktathatatlan

Ahhoz, hogy a FIFA körüli sorozatos botrányok hatására belengetett bojkott végül valósággá váljon, még nagyon sok mindennek kellene történnie, így sokkal valószínűbb, hogy a „lázadók” legfeljebb addig mennek el, hogy megpróbálnak Blatter elleni jelöltet állítani a 2015 májusában esedékes elnökválasztáson. A svájci sportdiplomata 16 éve áll a FIFA élén, a legutóbbi két alkalommal már rivális nélkül szavaztak neki bizalmat újabb 4 évre a tagok – 2011-ben például a katari Mohamed bin Hammam „különös módon” 3 nappal a voksolás előtt lépett vissza.
Megbuktatni most sem lesz egyszerű, ugyanis Blatter népszerűsége az elmaradottabb afrikai, ázsiai és latin-amerikai térségben töretlen, nem függetlenül attól a ténytől, hogy ezen országok szinte csak és kizárólag a FIFA fejlesztési támogatásaiból tartják fent futballjukat, így számukra biztonságosnak tűnhet az állandóságra szavazni.
Ha hozzátesszük, hogy ezen több százmillió dolláros támogatások útja, pontos felhasználásuk sokszor követhetetlen, még nehezebb elképzelni, hogy a fejlődő országok – gyakran maguk is korrupciógyanúba keveredő – képviselői elpártolnának Blattertől. Márpedig a majdani voksoláson mind a 209 tagállam szavazata egyet ér – még a most ellenállásra hívó angoloké és németeké is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!