Csak bízhatunk benne, hogy az időjárás a múlt hetinél kegyesebb lesz futballistákhoz, amikor március 22-én, pénteken este fél 9-kor, a német Wolfgang Stark játékvezetésével, sokak szerint sorsdöntő világbajnoki selejtező mérkőzést vív a magyar válogatott Románia ellen a Puskás Ferenc-stadionban.

Egervári Sándor szövetségi kapitány szerint inkább úgymond „hatpontos meccset” vívunk a románokkal, akik harmincegyedikek a világranglistán, csak egy hellyel előzik meg Magyarországot. Sorsdöntőnek azért nem nevezné a találkozót, mert jó néhány összecsapás még hátra van a selejtező sorozatból. Ám mint mondta, „vitathatatlan, hogy nehéz feladat előtt állunk.”

– Mennyiben nehezíti a helyzetet, hogy zárt kapuk mögött kell játszanunk?

– A labdarúgónak mindig az adott feltételekhez kell igazodnia, de az biztos, hogy hiányozni fog – ahogy mondani szokták – a „tizenkettedik játékos”, azaz a közönség. Ezért most a felkészítésbe sportpszichológus is bekapcsolódott.

– Nemzeti csapatunk utoljára 1981-ben tudta legyőzni a románokat.

– A múltat is fontos elemezni, de úgy vélem nekünk most előre kell nézni. Természetesen ismerjük a román csapat erényeit, de a hibáit is.

– A románok sok légióssal jönnek, olyan futballistákkal, akik többnyire állandó játéklehetőséget kapnak a csapatuknál. Ez a mieinkről általában nem mondható el.

– Nem mindig csak az számít, hogy a játékos egyegy meccsen hány percet tölt a pályán az adott bajnokságban, a lényeg az, hogy a válogatott mennyire van összecsiszolódva. Most úgy érzem, hogy a csapatunk egysége megfelelő, tudnak egymásért küzdeni és a fehéroroszok elleni meccsen mutatott teljesítmény számomra megnyugtató.

– Bár most nyilván a pénteki összecsapásra koncentrál, azért gondolom, a néhány nappal később, március 26-án, kedden Törökországban sorra kerülő selejtező is foglalkoztatja.

– Valóban így van, noha a játékosokat most a pénteki meccsre készítjük fel, mi természetesen már a törökök elleni találkozóra is gondolunk. Annak ellenére, hogy a török válogatott le van szakadva tőlünk és a románoktól, nem szabad leírni őket, mert a labdarúgó- kultúrájuk magas szinten van, és úgy véljük, hogy a 3-1-es budapesti vereségük után Isztambulban „harapni” fognak.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!