Amióta a KEK, azaz a Kupagyőztesek Európa Kupája (1999-ben) megszűnt, és maradt két klubtornája a jó öreg földrésznek, egyszer sem fordult elő, hogy az elődöntők nyolc csapatából ötöt delegáljon egyetlen ország. Az eddigi maximum négy volt: 2001-ben Spanyolország, 2003-ban Olaszország mutatott fel ennyi képviselőt. Spanyolország most meg­döntötte saját – „társbérletben” tartott – Európa-rekordját: a labdarúgó Bajnokok Ligájában versenyben van a Barcelona és a Real Madrid, míg az Európa Ligában az Athletic Bilbao, az Atletico Madrid és a Valencia.

 
Messi és Ronaldo: egy argentin és egy portugál a két legjobb spanyol csapat élén

Az utóbbi vetélkedőn megtörtént már, hogy három spanyol együttes sorakozott a négyek mezőnyében: 2007-ben az Osasunára, s főként a döntőt vívó Se­­villára és Espanyolra lehetett büszke az ibériai ország. (Amúgy a tavalyi kiírás „fordítottja” az idei: egy éve három portugál és egy spanyol résztvevője volt az EL-elődöntőnek, most a három spanyolhoz csatlakozik egy portugál csapat.)

Spanyolország hovatovább minden csúcsot megdönt a sportágak sportágában, amelyben egyébként nem jegyeznek hivatalos rekordokat. Védi a világ- és az Európa-bajnoki címet; a BL-t és a klub Világkupát az előző évadban spanyol reprezentáns nyerte; az aranylabdás is spanyol klubban játszik… Soroljuk még?

A fölényre mi sem jellemzőbb, mint hogy a hazája bajnokságában középcsapatként jegyzett Bilbao itt is, ott is tönkreverte a BL-ből, az Európa Ligából átkerült brit sztárgárdát, a Manchester Unitedet. A két eredmény ugyan „csak” 3-2 és 2-1 volt a baszk együttes javára, de a dupla vereség alkalmával az angol klub futballistái hosszú periódusokban nem találkoztak a labdával. Az Athletic játéka hasonlóképpen lebilincselőnek tetszett, amilyen lenyűgözőek és meg­győzőek a számok. Az adatokban nincs trükk, azok mégis látványosak: tessék csak figyelni, mit produkáltak a nemzetközi kupák mostani évadában a lehengerlő spanyolok!

Real Madrid: 9 győzelem, 1 döntetlen, 32-6-os gólkülönbség.
Barcelona: 8 győzelem, 2 döntetlen, 33-7.
Atletico Madrid: 14 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 35-9.
Athletic Bilbao: 8 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség, 24-17 (egy találkozója – a Trabzonspor elleni visszavágó – el­­maradt).
Valencia: 6 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 24-12 (a tizenkét meccsből hatot a BL-csoportban vívott az együttes).

Az összesített mérleg tehát: 61 mérkőzés, 45 győzelem, 10 döntetlen, 6 vereség, 148-51-es gólkülönbség.

S nincs kizárva az sem, hogy a BL-ben meg az Európa Ligában egyaránt spanyol döntő lesz. Egy finalistája már van a labdarúgás jelenlegi legnagyobb hatalmának, hiszen az Atletico Madrid és a Valencia egymással találkozik (csakúgy, mint a legjobb nyolc között 2010-ben, amikor a fővárosi együttes hódította el a trófeát). A má­­sik ágon a Bilbao a lisszaboni Spor­tinggal rivalizál, s ez a párosítás szép emlékeket idéz, mert legutóbb az UEFA Kupa 1985/86-os kiadásában került össze e két csapat. Na most: 1985-ben UEFA Kupa-döntőt játszott a Videoton – nem mellesleg: spanyol vetélytárssal, a Real Madriddal –, míg 1986-ban szerepelt legutóbb világbajnokságon a magyar válogatott.

Hogy az már régen volt? De mennyire!

Viszont a felidézéskor egy percre elringathatjuk magunkat, hogy van némi közünk az egészhez.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!