Francia–angol (Katar–Oroszország) rangadó a labdarúgó BL tavaszi nyitányán.

 
Eden Hazard (fehérben) idegenbeli gólja tavaly továbbjutást ért a Chelsea-nek - Forrás: Profimedia

Marquinhos, Thiago Silva, David
Luiz, Maxwell – Ramires, Thiago
Motta, Oscar – Lucas Moura,
Diego Costa, Willian.

Egészen jó kis csapat. Vegyes garnitúra a PSG és a Chelsea braziljaiból. Mivel kapus nincs, jobb ötletünk nem akad, mint hogy a Maxwell melletti másik balbekket, Felipe Luist állítjuk a háló elé.

Ellennének így is, az biztos.

De most komolyabb találkozó előtt állnak. Kedden megkezdődik a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntője, és az egyenes kieséses szakasz első napjának rangadóját a PSG és a Chelsea vívja Párizsban. Az előző évadban a negyeddöntőben rendezték a „La Manche-csúcsot”, és a brit együttes jutott tovább minimális különbséggel. A differencia annyi volt, hogy a londoni kékek Párizsban gólt elérve vesztettek (1-3), míg otthon úgy „egyenlítettek”, hogy megőrizték hálójuk érintetlenségét (2-0).

Ezúttal is szoros párharc várható, bár az a brazil, aki a spanyol válogatottban játszik, nemhogy a nyolcaddöntőben nem óhajt kiesni, de a döntőben sem kíván alulmaradni. Diego Costa kertelés nélkül kijelentette: „Angol bajnoki címet és BL-t akarok nyerni.” Ez annyira egyenes beszéd, hogy Kálmán Olga helyében erősen gondolkodnék D. C. kőbányai meghívásán.
Ettől persze még egyáltalán nem biztos, hogy a Chelsea szerepelhet a végjátékban – vagy akár csak a legjobb nyolc között –, mert az ellenfél szintén törekvő csapat. Tulajdonosa, Nasszer Al-Khelaifi 2011-ben kijelentette:
„Öt esztendőn belül a legkiválóbb európai klubok közé sorolnak bennünket, és a PSG a világ tíz legismertebb sportmárkájának szűk körébe tartozik majd.” A fél évtizedes terminus jövőre jár le, s annyi máris bizonyos, hogy a Paris Saint-Germain az ötödik leggazdagabb európai futballklub a Real Madrid, a Manchester United, a Bayern München és a Barcelona után, ráadásul két hellyel megelőzi a Chelsea-t. Igaz, ez szinte semmit sem jelent a BL-tizenhatok közötti kimenetel szempontjából; az már többet, hogy a Chelsea listavezető a Premier Ligában, míg a PSG korántsem külön szám Franciaországban (mármint a tabella alapján nem). Sokat mond továbbá, hogy a tulajdonosok a következő két világbajnokság helyszínét jelenítik meg, hiszen a gazdák szempontjából Katar–Oroszország csatározás lesz. (A Chelsea főnöke ugyebár – hovatovább tizenkét esztendeje – Roman Abramovics.)

A Sahtyor birtokosa a tatár Rinat Ahmetov, és a donyecki klub azért is „jön” ide, mert több brazil futballistája van, mint a PSG-nek és a Chelsea-nek összesen.
A keret tizenkét tagja – Ilsinho, Ismaily, Marcio Azevedo, Fernando, Fred Rodrigues, Douglas Costa, Alex Teixeira, Bernard, Taison, Marlos, Luiz Adriano, Wellington Nem – otthon érezte magát januárban, hiszen az ukrán csapat Brazíliában túrázott, de csak egyszer nyert (Internacional 2-1), kétszer döntetlent ért el (Flamengo 0-0, Cruzeiro 1-1), és ugyancsak kétszer kikapott (Bahia 2-3, Atletico Mineiro 2-4). Utána a spanyolországi Murciába utazott, és ott már jobb eredményei voltak: Dinamo Zágráb 1-1, Almeria 3-1, Murcia 2-1, Aalborg 2-1. Csakhogy kedden a Bayern München lesz az ellenfél…
A háborús – most éppen tűzszünetes – Ukrajnában lehet ugyan játszani, ám a Sahtyor a Donyecktől ezer kilométernyire lévő Lvovban fogadja a bajor csapatot, s ha csupán a futballra összpontosítunk, akkor bizony az a helyzet, hogy a németek a múlt nyár óta egyenesen imádják a brazilokat…

Már-már Belo Horizonte csodájához hasonló mirákulum lenne, ha ebben a következő hetekben változás állna be.

A következő két foci-vb házigazdái is „összecsapnak” a Chelsea–PSG-n.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!