Jelképes a Barcelona Bayern München elleni hármasa. Utal arra, hogy a katalánoknak nagy hármasuk van.

Volt hasonló korábban is: Xavi, Messi, Iniesta. Ahhoz a trióhoz azonban hozzátartozott a negyedik extraklasszis, a vörös-kékek korszakos játékát megalapozó Pep Guardiola nemzetközi nagymester is.

Most Messi, Neymar, Suarez játszik együtt, és ez a hármas mindent visz. Még úgy is, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében az igazán „barcelonai” nevű Luis Suarez alig rúgott a labdába. Majd rúg legközelebb. S ha mégsem, a katalán klub szempontjából akkor sincs nagy baj, mert Messi és Neymar elrendez bárhol bármit.

Főleg persze Messi.

Az ő nagyságát sokféleképpen lehet meghatározni, de a legközelebbi példa nyilván az, hogy mellette még Neymar is csak másodhegedűs… Pedig felhívnám a tisztelt olvasó figyelmét azokra a mozdulatokra, amelyek a brazil csatár gólját megelőzték. Lövőcsel, hopp, s mire Manuel Neuer a trükkre – nem a lövésre – reagált, Neymar már a mozdulatlanná dermedt kapus zoknija mellett a kapuba passzolt.

De nem ez volt a fő szám. Hanem az, hogy Lionel Messi a hajrában négy perc alatt szerzett két gólt, és a második előtt úgy fektette el a világbajnok Jerome Boatenget, mintha az serdülő játékos volna, majd úgy emelte el a labdát Neuer mellett... Ahogyan csak Messi emel. Sporttörténeti pillanatokban fölösleges visszafogni magunkat, márpedig a Barcelona–Bayern találkozó záró negyedórája kétségkívül historikus szakasszá nemesült. S még az sem meglepő, hogy a Barca ily rövid idő alatt hozott össze hármat. Azzal a trióval ott, elöl, minden momentumban megtörténhet a csoda. Ma a Barcelona csapatjátéka korántsem annyira jellegzetes, mint Guardiola idején, de amint „fönn” van a labda – márpedig rendszeresen „fönn” van –, akármikor teljessé válhat a veszedelem. Még a hetvenöt percig világszínvonalon futballozó Bayern kiváló támadószekciója – Thomas Müllerrel, Lewandowskival – sem konkurál a Barcelona virtuóz „döntnökeivel”.

Főként Messivel nem. Ez az ember a valaha volt legnagyobbakhoz csatlakozott, abban a kategóriában van, ahová rajta kívül csak Puskás, Pelé, Maradona vagy a fenomén Ronaldo tartozik. Érthető, ha leborul előtte a glóbusz. A barcelonai Sport „Gracias Messi!” címmel indított, az El Periodico már a „Kaiser Messivel” (utalás a Bayern-bálvány Beckenbauerre). A Mundo Deportivo első oldalán ez állt: „Herr Messi”, a Kicker német sportmagazin terjedelmes címe pedig az volt: „Messit egyszerűen látni kell”. Az olasz La Gazzetta dello Sport szerint a Nou Camp pázsitjára lépett „huszonegy hús-vér ember, továbbá Messi”, míg a La Vanguardia leszögezte: „Messi túlragyogta Guardiolát”. A német lapok kíméletlenebbek voltak: az egyik szerint a csatár „felfalta” mentorát, míg a másik azt állapította meg: „amíg a katalán katlanban mámoros ünnepség zajlott, Guardiola térdre rogyott Messi előtt”.

De, mondom, ott van még a „másodhegedűs” Neymar és a „brácsás” Suarez.

Barca–Bayern 3-0.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!