A 2018-as orosz és a 2022-es katari vb tette be a kaput. - Megannyi kihívója lehet Blatter FIFA-elnöknek, akire vádak özöne zúdul.

 
Blatternél lesz újabb négy évig a labda?

Sepp Blatter jubilál: az idén negyven esztendeje, hogy a FIFA-nál dolgozik. Négy évtizede technikai igazgató volt, aztán 1981-ben főtitkárrá, 1998-ban elnökké lépett elő. Azaz hosszú ideje a szervezet legfőbb elöljárója, de még nem konkurál elődjével, az eredetileg úszó Joao Havelange-zsal, aki egy év híján negyedszázadon át irányította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséget.

A korrupció tekintetében persze van hasonlóság. Havelangeról bebizonyosodott: a kilencvenes években 40 millió svájci frank kenőpénzt tett el – vejével, a brazil futballszövetséget tizenhárom esztendeig dirigáló Ricardo Teixeirával együtt –, hogy a labdarúgó-vb televíziós közvetítési jogai egy bizonyos cég birtokába kerüljenek. Blatter persze – főtitkárként – már akkor nyakig benne lehetett az ügyekben, de annak idején nem rá zúdultak a vádak, ellentétben az utóbbi esztendőkkel. A kaput a 2018-as és 2022-es vb helyszínének kiválasztása tette be: legalábbis erős a gyanú, hogy a vendéglátói jogot meg lehetett vásárolni. A botrányt angol újság – a Sunday Times – robbantotta ki, de a zűrös viszonyokra jellemző, hogy utóbb felvetődött: a fair play hazájában talán csak bos?- szúból igyekeztek rávilágítani a gátlástalanságra, mert mintha maguk az angolok is vesztegetni próbáltak volna a rendezésért, csak ők hoppon maradtak…

Noha teljes bizonyosság nincs, a helyzet mind kínosabb; pláne, hogy a korrupció árnyéka már Franz Beckenbauerre és Angel Maria Villarra, a spanyol szövetség elnökére is rávetődött.

A bizalom megrendülését jellemzi: a FIFA hat legnagyobb támogatója közül az Emirates Airlines és a Sony „kiszállt”, s ugyanezzel a gondolattal foglalkozik a Coca-Cola is. Immár pénzügyileg is olyan a szituáció, hogy feltétlenül változtatni kell – érzik mind többen, ennek megfelelően Blatter kihívója lehet május 29-én, a zürichi elnökválasztáson Jerome Champagne, Luis Figo, Ali bin Al-Husszein, valamint Michael van Praag is. David Ginola nem tudta megszerezni az induláshoz szükséges támogatást. A francia Champagne már csak azért is veszélyes a jelenlegi főnökre, mert Blatter kampánymenedzsere volt a 2000-es évek elején, míg a FIFA-elnökhelyettes jordán herceg a hangadója volt annak, hogy a vb-rendezés körüli anomáliákról szóló Garcia-jelentést hozzák nyilvánosságra. A mostani elnöknek vigyáznia kell Michael van Praaggal is, hiszen ő éppúgy tizennégy évig ült az Ajax elnöki székében, mint korábban az édesapja, Jaap. A neves portugál futballista, a hajdani barcásreálos Figo „pályára lépése” talán nem jelent ekkora kihívást…

De azok, akik alapvető változásokat várnak, alighanem bármilyen kimenetel esetén csalódnak majd. Azért a FIFA nem egy folyosó, amelyet ripsz-ropsz, tisztára lehet mosni… A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség – a „több mint sportág” egészen különleges népszerűsége, sőt társadalmi hatása miatt – a földkerekség legnagyobb hatalmú és leggazdagabb szervezeteinek egyike, melynek elnöki tiszte már-már államelnöki pozícióval ér fel. (S nem, mondjuk, a karibi szigetek valamelyikén.) Ráadásul azok az óriási összegek, amelyek Havelange elnöksége óta áramlanak a fejlődő országokhoz, a gyepen kívül is hasznosulnak; már abban az értelemben, hogy az afrikai nemzetek egytől egyig a vezérkar lekötelezettjeinek érzik magukat. (A brazil elnök jórészt ezért is indította be a felzárkóztatási programokat.)

Márpedig a legtöbb tagország a fekete kontinensen van: 56 afrikai nemzet tartozik a 209-es összlétszámú FIFA-hoz. Európa 54-gyel a második, Ázsia 47-tel a harmadik: az utóbbi a jordán hercegnek kedvez, de csakis egységet feltételezve.

Blatter elmúlt hetvennyolc éves, de még mindig nagyon erős. A kieső támogatók helyett már látótérbe került a Qatar Air és a Samsung. Igaz, a színen van még, ami nem jelenti azt, hogy sínen van.

A legnagyszerűbb játék sok százmilliónyi híve meg csak tűnődik, mit mondjon magának: várd-e vagy ne várd a májust.

 

------------------------

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!