Bizonyos Robert Lewandowski kilenc perc alatt öt gólt szerzett a napokban a Bayern München–Wolsburg német bajnoki labdarúgó-rangadón (5-1). A kérdés az: hogyan került oda? Nem a kapu elé. A Bundesliga krémjébe. Mert a Znicz Pruszkow csapatától nem feltétlenül egyenes az út a bajor város FC Hollywoodjáig. A csatárt kinevelték. Akár Grzegorz Krychowiakot a Sevillának vagy Lewandowski korábbi dortmundi klubtársát, Jakub Blaszczykowskit a Borussiának, illetve a Fiorentinának.

A huszonhét éves Lewandowski jelenleg 99 német bajnoki gólnál tart, pillanatokon belül százados lesz.

Edin Dzeko a Bundesligát illetően nem követi őt, de csak azért nem, mert a Wolfsburgtól (66 góllal a háta mögött) a Manchester Cityhez, onnan meg az AS Romához szegődött. Nemrégiben honfitársával, Miralem Pjaniccsal kettesben döntötte el a Juventus elleni olasz rangadót (2-1); a jelek szerint Bosznia-Hercegovinában is egészen jó futballistákat képeznek a dekadens Nyugat számára (meg a maguk örömére). Szlovéniában nemkülönben. Samir Handanovic az Internazionale, Jan Oblak az Atletico Madrid, Josip Ilicic a Fiorentina, Kevin Kampl a Leverkusen futballistája. (Igaz, ő Solingenben született, ahova Mariborból települtek át a szülei.)

De Marek Hamsik Besztercebányán látta meg a napvilágot, mégis a Napoli talizmánja, és szlovák kollégái közül a Liverpool labdarúgója Martin Skrtel, a Milané Juraj Kucka. Hogy a horvátokról már ne is beszéljünk… Mateo Kovacic és Luka Modric a Real Madridban, Ivan Rakitic a Barcelonában, Mario Mandzukic a Juventusban virít.

Nekünk meg az a csúcs, hogy Bogdán Ádám kapus három tizenegyest hárít a ráadáspárbajban a Liverpool és a negyedosztályú Carlisle United angol Liga Kupa-találkozóján. Más magyar labdarúgó még véletlenül sem játszik európai élcsapatban. Még középcsapatban sem. Ezért fordulhat elő, hogy az embernek újabban az az érzése: Böde Dánielen kívül nincs más téma az ingerszegény magyar futballban. Néhányan már-már nemzeti ügyet próbáltak kreálni abból a felkavarónak túlzással sem mondható esetből, hogy a ferencvárosi csatár az NB I-ben sorra szerezte a gólokat, ám a válogatottba nem kapott meghívót. Bernd Storck, a címeres mezes együttes német szakvezetője feltehetően úgy gondolkodott, hogy a magyar első osztály nívója semmiféle mércét nem jelent, és a zöld-fehér üdvöske a Zseljeznicsarral vívott Európa Liga-selejtezőn egyetlenegyszer sem tudta meglepni a szintén roppant gyönge, ám az Üllői úton és Szarajevóban is kapott gól nélkül győztes vetélytársat. Ám a trénernek annyit „nyomták” már: itt van a megváltó, csak nem veszi észre, hogy az előkelő idegenként mozgó edző alighanem rándított egyet a vállán, és azt mondta: na, jó, jöjjön,  ha róla szól a refrén…

Amúgy a legújabb jelöltek között van a tizenkét csapatos NB I-ben erős tizenegyedik Vasas két szélsőbekkje, továbbá a sokat mondó Magyar Kupa-meccs (0-2) óta két Kozármisleny.csillagos Felcsút két futballistája is. A lengyeleknél- németeknél meg Lewandowski villog.

Nem oda Böde.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!