Kérdés: mi lesz a szakvezetővel, aki háromszor verte vissza az ellenfelek támadásait?

 
 
 

Nem tudni, miként zárul kedden a magyar–orosz barátságos mérkőzés, de Dárdai Pál, a labdarúgó- válogatott ideiglenes szakvezetője már nyert. Legalább öt, maximum hét pontot ígért a románok, a feröeriek meg a finnek elleni Eb-selejtezőre, és vállalását teljesítette, megörvendeztetve a hazai futball szakmai és morális züllésétől régóta elgyötört szurkolókat, és megkímélve a szövetséget az újabb blamázstól. Mert hát Pintér Attila egyetlen tétmeccs utáni kirúgása kétségkívül az volt, és nem elsősorban az északírek elleni itthoni vereségért kétségkívül felelős tréner számára…

Az előző szakvezető rapid menesztése után az MLSZ (va banque!) olyan emberre bízta a nemzeti együttest, aki egy percig sem irányított felnőttcsapatot, azaz a futballszervezet vezérkara csak a Lúdas Matyi-effektusban bízhatott, hogy Dárdai az őszi kvalifikációs meccseken háromszor veri vissza az ellenfelek próbálkozásait. Micsoda mázli: szó szerint ez történt. A válogatott úgy vitte végbe a hármas ugrást, hogy a triplázás során egyetlen gólt kapott, így mérkőzésenként egy szerzett góllal is megszerezhette a hét pontot. Ennek értéke önmagában sem semmi, de nagyban megemelkedett azzal, hogy a feltehetően olasz szakvezetőjük, Claudio Ranieri ellen futballozó görögök újabb vereséget szenvedtek, méghozzá otthon a feröeriektől…

A kérdés most az: az átmeneti kapitányból lesz-e végleges? (Bár olyan nincs, egyszer minden edzőt elküldenek.)

A berlini Herthánál az utánpótlással foglalkozó Dárdai csak négy mérkőzésre szerződött, de igazán csak ő van tisztában vele, hogy valóban csupán beugrónak jött vagy úgy okoskodott: előbb meglátja, mi van, és ha a pályán minden jól megy, marad… Amennyiben nem készült hosszú távú megbízatásra, úgy is két eset van: ha nem folytatja, hosszú ideig fürdik a dicsőségben (olyan jól jött ki a három találkozóból, hogy Kovács Kati slágere csenghet a fülében: Most kéne abbahagyni…), de csábíthatja, hogy ezúttal támadt némi esély a negyvenkét éve hiába várt Eb-részvételre.

Jó, az UEFA megkönnyítette a helyzetet a kontinenstorna mezőnyének kibővítésével, de a görög „rebetlivel” nem látszik lehetetlennek akár a csoport – automatikus továbbjutást jelentő – második helyének megszerzése sem, és a legendás Illovszky Rudolf (1972) után Dárdai Pál lehetne az első magyar „Európa-bajnoki” szakvezető…

Nagy a kísértés, de nem kicsiny a veszély sem, hiszen az évtizedek óta teljességgel sikertelen magyar válogatottól az is kitelik, hogy jövőre ismét kudarcos lesz. Magunk közt szólva: Dárdai hat félidejéből eddig csak egyben – a bukaresti másodikban – mutatott többet a szokottnál a csapat, melynek a feröeriek és a finnek ellen is nem kis szerencséje volt. Az együttes mindhárom meccsen jól küzdött, de öt félidőn keresztül alig futballozott. S ha a következő etapban Fortuna elhidegül?

Szóval, van kockázat Dárdai döntésében. Mármint abban, ha az ifjú tréner mégis úgy határoz: 2015-ben is ő lesz a szövetségi kapitány.

2016, a franciaországi Eb reményében…

Mindenki marasztalja
„Sokat gondolkodtam, hogy ezt elmondjam-e vagy nem, de szeretnék üzenni Dárdai Pálnak és a feleségének: remélem, hogy a visszaútra nincs meg Palinak a jegye. Remélem, marad, lobbiztam is érte. De ez nem a mi dolgunk, ezzel együtt úgy látom, hogy mindenki vele szeretne sikeres lenni” – mondta Dzsudzsák Balázs, akinek pénteken a gól vagy gólpassz nem jött össze, ennek ellenére a mezőny egyik legjobbja volt.

„A csapat megtalálta vele a közös hangot. Neki lett igaza, amikor a kinevezése után öt-hét pontról beszélt célkitűzésként. Nagy önbizalmat adott a csapatnak. Látszik, hogy miért van olyan régóta külföldön. Jó úton jár afelé, hogy nagy edzői karriert fusson be” – állt be a méltatók sorába a Szalai Ádámot váltó támadó, Nikolics Nemanja.

„Most valahogy végig jobban benne volt a remény. Tudtam bízni a csapatban!” – felelte a Pintér- és a Dárdai- féle együttesek közti különbséget firtató kérdésre Csányi Sándor MLSZ-elnök, aki Dárdai két hónappal ezelőtti kinevezésekor is úgy fogalmazott, hosszú távon is el tudná képzelni őt a válogatott élén. A keddi találkozó után alighanem meg is teszi a maga ajánlatát.

 

5. forduló, 2015. március 29.:
Magyarország–Görögország
Észak-Írország–Finnország
Románia–Feröer

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!