Nagyon meg kell becsülni, hogy mind a 22 ezer jegy elővételben elkelt a magyar–görög labdarúgó Eb-selejtezőre, melyet vasárnap este háromnegyed kilenctől rendeznek az Üllői úton. Az NB I. eddigi négy tavaszi fordulójának egyikében sem érte el a 22 ezret az össznézőszám: két alkalommal 21 752, egyszer-egyszer 16 142, illetve 17 565 szurkolót jegyeztek a nyolc találkozón, azaz meccsenként átlagban 2719, 2018, valamint 2195 drukker volt a helyszínen.

Merthogy – kevés kivétellel – mindenki tudja: a magyar futball áldatlan helyzete még nyomokban sem változott.

A teljes mozdulatlanságot a napokban az UEFA „elit körnek” nevezett tornája bizonyította. A tizenhét éven aluliak hazánkban tartott vetélkedőjén, amely arról döntött, hogy a csoport négy tagja közül melyik kettő szerepelhet az Eb-n, a magyar együttes egyetlen ponttal és góllal az utolsó helyet „szerezte meg”. A honfitárs fiatalok „eredményei”: Csehország 0-1, Skócia 0-0, Bosznia-Hercegovina 1-2.

Ilyen körülmények között viszonylag sokan hálásak a „nagy” válogatottat az Eb-selejtezőkön idáig kísérő szerencsének, s bizonyos fokig az is érthető, ha jó néhányan mesehőssé avatják magukban a részidős szakvezetőt, ifjabb Dárdai Pált. Amíg van esély a hatcsapatos selejtező csoport (legalább) harmadik helyének megszerzésére, addig a végre némi reményhez jutó drukker nem foglalkozik vele, hogy a berlini edző alkalmazásával az MLSZ végképp lerombolta a szövetségi kapitányi poszt tekintélyét, egyúttal – ha önkéntelenül is – súlyos ítéletet mondott az egész magyar edzői kar fölött. A Hertha U15-ös csapatának trénere még másodállásban is jobb, mint bármelyik hazai mester – ezt üzente a megbízatás, függetlenül attól, hogy Dárdai azóta a német klub felnőttegyüttesének edzőjévé lépett elő.

Csodákat a mellékfoglalkozású kapitány sem tett a válogatottal: azon a négy találkozón, amelyen ő vezényelte hazánk fiait, a csapatnak egyetlen jó félideje volt (a második negyvenöt perc az 1-1-gyel zárult bukaresti találkozón). A Feröer-szigetek, Finnország és Oroszország válogatottja a játékban egyaránt felülmúlta  hazánk fiait, az előbbi kettő ellen mégis 1-0 volt „ide”. Ennek következtében – meg mindenekelőtt azért, mert az európai szövetség tizenhatról huszonnégyre emelte a 2016-os Eb létszámát – van esély a továbbjutásra, pláne, hogy a képességekben szerény csoportnak a kvalitások tekintetében kiemelkedően legjobb garnitúrája, a görög szinte elképzelhetetlenül gyenge őszt produkált. Noha háromszor játszott otthon, hazai pályán egyetlen pontot és gólt sem szerzett (Románia 0-1, Észak-Írország 0-2, Feröer 0-1), csupán Finnországban ért el – ugyancsak ibolyaszerény – 1-1-et.

Ennél fogva a magyar csapat vasárnap újabb lépést tehet a pótselejtező vagy éppen az egyenes ági továbbjutás felé, s már maga a lehetőség is ámulatba ejtő. Elvégre honfitársaink 1972 óta nem jártak Eb-n, ráadásul a franciaországi kontinenstorna úgy kerül a horizontra, hogy a hazai labdarúgás semmit sem fejlődött az utóbbi évtizedekben. A sors tényleg különleges helyzetet teremtett: labdarúgóink szemben állhatnak az ötösön az üres kapuval…

Csak el ne passzolják!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!