Labdarúgó BL angol, német és spanyol résztvevők számára, az UEFA jelmondata: a többiek kíméljenek!

Színház az egész világ, és színház egész Európa. Már ami a labdarúgó BL csoportkörét illeti. Negyvennyolc meccs különösebb izgalom nélkül, hiszen a tizenhat továbbjutóból kedvenc kollegináim egyike, a Pasaréti téri újságos hölgy is amilyen simán, olyan helyesen megtippel legalább tizenkettőt. A kérdés legföljebb az, hogy az angol, német, spanyol hármasból lesz-e valamelyes lemorzsolódás. Most volt: kiesett a Bilbao és a Liverpool, de persze nyolcaddöntős az Atletico Madrid, a Barcelona, a Real Madrid, az Arsenal, a Chelsea, a Manchester City, a Bayern München, a Dortmund, a Leverkusen, a Schalke.

Egy évvel ezelőtt hasonlóképpen festett a lista, csak akkor a másik manchesteri csapat, a United is készülhetett a tavaszra, az úgynevezett knock out-szakaszra.

Mondom, olyan ez, akár a bejáratott teátrum: a bérletesek kapnak megannyi szórakoztató, de korántsem felkavaró darabot, melyet nem elsősorban értük, hanem a tévénézők kedvéért rendeznek. Pontosabban: a televíziós jogdíjak miatt. A program vonzó, mert ha világmegváltó fordulatok nincsenek is, a földkerekség legjobb labdarúgói garantálják a színvonalas estéket, és a kontinens már régóta beletörődött, hogy a verseny csak a legjobb tizenhat között kezdődik. Már, amikor. Mert a múlt évben például valamennyi csoportelső bekerült a negyeddöntőbe, azaz még az egyenes kieséses etap első körében sem akadt meglepetés.

Most – értsd: 2015 első fordulójában – talán repül egy-két kavics a vízbe, elvégre a csoportmásodikok között van két-két angol és német képviselő, az Arsenal és a Manchester City, valamint a Leverkusen és a Schalke, továbbá a Juventus meg a PSG. (Sorsolás holnap.) Ezzel együtt nehéz elképzelni, hogy a legjobb négy mezőnyét ne a három európai élbajnokság sztárcsapatai adják – az olasz Serie A már jó ideje kikerült az elit mezőnyből, azaz még inkább szűkült az amúgy sem széles kör –, és tíz szakértőből kilenc egyformán a Barcelona, Bayern München, Chelsea, Real Madrid kvartettet „juttatná” az elődöntőbe. S ha meg kellene nevezni az ötödik jelöltet, akkor a legtöbben a PSG-t tartanák lesben állónak. (Függetlenül attól, hogy a legutóbbi két döntő szereplőinek egyike a Dortmund, illetve az Atletico Madrid volt.)

Sokan persze szurkolnak, hogy az FC Basel a Liverpool után újabb nagy vadat ejtsen el, vagy hogy a Sahtyor Donyeck is odaérjen egyszer a végjáték közelébe, és ne az Európa Ligában.

Ám a romantikának itt nincs helye, a szenzáció az első számú kontinentális kupa 21. századi történetében ki van zárva.

Lábjegyzet: azoknak, aki idehaza a felzárkózásban reménykednek, tisztelettel üzenjük, hogy a Debrecent kiselejtező BATE Boriszov egy győzelemmel, öt vereséggel és 2-24-es (negatív) rekord-gólkülönbséggel zárta a H csoport körmérkőzését az utolsó helyen. Ne zavarjon meg senkit Csányi Sándor prognózisa: az MLSZ elnöke néhány éve azt vetítette előre, hogy 2015-ben már „tavaszi” résztvevőt is delegál a magyar futball. A realitás viszont az, hogy még valódi európai kluboknál is rezignáltan sóhajtanak: hol az a kikelet? A választ persze tudják: Angliában, Németországban, Spanyolországban.

Tulajdonképpen sehol másutt.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!