A futball az a sportág, amelyet kétszer tizenegyen játszanak, és mindig a FIFA nyer.

 
Katar készül a labdarúgó-vb-re - Forrás: Profimedia-Red Dot

Anglia valamelyest fellélegzett: ha a FIFA végrehajtó bizottsága március 20-án elfogadja munkacsoportjának javaslatát, és figyelembe veszi Sepp Blatter elnök kiegészítését, akkor a 2022-es világbajnokság november 26-án kezdődik, és december 18-án ér véget. Azaz a Premier Ligában meg lehet tartani december 26-án a hagyományos karácsonyi fordulót.

Mosolygok azon is, vajon a zürichi vb tagjai megfontolják-e a legfőbb FIFA-elöljáró szavait, de még inkább azon, hogy az angolok megkönnyebbültek. A világbajnokságok történetében a brit szigetországiak (ahogyan főként ők maguk aposztrofálják magukat: „a futball tanítómesterei”) rendszerint a végjáték közelébe sem kerültek. A hazai pálya sajátos körülményei között elnyert egyetlen aranyérmük óta csak egyszer, 1990-ben jutottak a legjobb négy közé, vagyis akkor sem kellett volna oly nagyon aggódniuk, ha hét év múlva december 23-án, karácsony előestéjén rendezik a döntőt Katarban. Hiszen az eddigiek alapján nem kicsiny a valószínűsége annak, hogy válogatottjuk már korábban angolosan távozik…

A középpontban persze nem Anglia van. Hanem az az ajánlás, amelynek nyomán nagyon is elképzelhető: átmenetileg – európai értelemben – téli sportág válik a futballból. Sokan még nem ocsúdtak fel a sokkból, pedig muszáj lesz megbarátkozni a tervvel, mert azt a FIFA, ha akarja, keresztülviszi. A FIFA azt visz keresztül, amit csak akar.

Emlékeznek még, mekkora ribillió volt a dél-afrikai rendezésből? Mármint akkor, amikor a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség a fekete kontinens nem éppen veszélytelen országának ítélte a vb vendéglátói jogát. Aztán kiderült, a FIFA akár a Holdon is meg tudná tartani a tornát. Ugyan mi neki Katar?

Ez a kérdés nem vár válaszra. Ha mégis feleletet próbálunk adni rá, akkor ahhoz egy szó elég: pénzforrás. A helyszín kijelölése után 1,2 millió dollár jelent meg a trinidadi Jack Warner, a korábbi FIFA-alelnök bankszámláján; az átutalás a katari Mohamed Bim Hammam cégétől érkezett, akárcsak további 750 ezer dollár Warner fiainak.

Van ennél felháborítóbb is Katarral kapcsolatban. Amint arról angol lapok megrázó cikkekben beszámoltak, a vb építkezésein eddig legkevesebb 1200, útlevelétől megfosztott és szörnyűséges körülmények között tartott – főként indiai és nepáli – vendégmunkás halt meg, de az életüket vesztők száma akár négyezer is lehet. Ez a rémséges gyakorlat már csak azért is undort kelt az emberben, mert a dúsgazdag házigazdák nem kevesebb, mint 220 milliárd dollárt szánnak a rendezésre.

Ennyi borzalom mellett a vb időpontja apróság. Ha annál súlyosabb ügyek sem ingatják meg a FIFA-t, akkor a terminus ugyan miért kezdené ki a nemzetközi szövetséget? Afrika máris készségesen jelezte: hajlandó fél évvel később megrendezni kontinenstornáját, amennyiben valóban novemberben és decemberben zajlik a világbajnokság. Mások is paríroznak majd, mert a FIFA-nál van az adu ász abban a tekintetben, hogy valamennyi labdarúgó mindenekelőtt világbajnok akar lenni. Így az, aki számít, ott lesz az év végén. (Ha kell, az év elején is. Bármikor).

A futballban sok minden elképzelhető, a legnehezebben azonban a FIFA legyőzése…

Stadionok bármi áron is, de lesznek Katarban. Pokoli hőség viszont a vb idején talán nem.

Címkék: Gól rovat, FIFA

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!