Agárdy Gábor és Kállai Ferenc emlékezetes kabaréjelenetét Agárdy ezzel kezdte: – Elmegy a beteg a doktorhoz, a lába be van kötve. – Mije fáj? – kérdi az orvos. – A fejem. – Akkor miért van bekötve a lába? – Lecsúszott.

Ez jutott az eszembe arról a szellemes kommentről, amelyet egy szurkoló fűzött a labdarúgó NB I. sorsolásához. „Tehát – írta – a Vasas Újpestre megy játszani, mert a pályája alkalmatlan, az MTK viszont mehet a Vasas-pályára futballozni, mert neki az alkalmatlan is alkalmas.”

Mije fáj a betegnek? – lehetne feltenni a kérdést az MLSZ-nek, mert a párosításkor senki nem tudta, és azóta se nagyon tudja, hogy a stadionépítési láz változatlan tombolásakor néhány együttes melyik sporttelepen fogadja ellenfeleit. A sorsolás után kiadott MTI-jelentésben az állt: „Az MTK a teljes idényben a Honvéd pályáján rendezi hazai mérkőzéseit.” De nem ott rendezi, bár a távirati iroda hírének volt alapja. A Hungária körúti pálya lebontása és újjáépítése miatt az MTK a múlt évadban Kispesten volt „otthon”, és most is oda ment volna, ám – ismereteink szerint – az eddigi bérleti díj háromnegyedéért. Ennek az ajánlatnak olyan nagyon nem örültek a XIX. kerületben, miként annak sem, hogy az MLSZ türelmet kért a Honvédtől a kispesti sporttelep potom öt és fél milliárd forintos rekonstrukciója ügyében, mert az illetékesek rádöbbentek: a nagy fővárosi forgatagban lassanként nem marad pálya, ahol játszani lehet... A Megyeri úti stadiont – az elképzelések szerint – októbertől kezdik renoválni (alig 800 millióért), és az Újpest tavasszal még azt tervezte, hogy az ősz közepétől a szomszédos Angyalföldre költözik albérletbe. Ám kiderült, hogy a Vasas pályáját még megfelelővé kell tenni az NB I-re, s ha ez július 25-ig nem sikerül, akkor a Vasas–Újpest mérkőzésen a második fordulóban a piros-kékek lesznek a pályaválasztók a Megyeri úton...

Értik, ugye?

Közben a „hetvenöt százalékos” MTK kénytelen volt szakítani Kispesttel, és ugyancsak a Fáy utcát szemelte ki magának. Amennyiben a világítás, az elektromos eredményjelző, valamint a lelátó felújításával a következő hetekben elkészülnek a XIII. kerületben, úgy a Vasas házon belül marad, és minden második héten kiadja a pályáját az MTK-nak. Ha az angyalföldi rohamtempó sem lesz elég, arra a kék-fehérek részéről még nincs variáció, ám a csapongó Hungária körútiak helyzetét nehezíti, hogy szomszédjukba, a BKV Előre sporttelepére már beköltöztek az amerikaifutball magyar képviselői...

Hogy miért ez a stadionfelhúzási őrület, azt nem tudni. Az első osztályúnak nevezett bajnokság 2013/14-es nézőátlaga szerény 2969 volt, a 2014/15-ös pedig még szerényebb, 2449. Az ingatag szövetség nyilván a klubkártya bevezetésével magyarázta a további csökkenést, ezért legújabban visszavonta saját – egy évig sem alkalmazott – előírását. Ám egy felmérés szerint hazánkban 400 ezer embert foglalkoztat rendszeresen napjaink hazai labdarúgása, azaz a felnőtt lakosság alig öt százalékát érdekli a magyarfutball (így, egybe írva, merthogy az külön sportág vagy legalábbis sajátos változat).

– Mije fájt a betegnek? – kérdezett vissza Kállai. – A feje – felelt Agárdy. – Akkor miért volt bekötve a lába? – Lecsúszott.

Épp, mint az itthoni labdarúgás.

Címkék: Gól rovat, magyar foci

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!