Olyan hamar vált „futballmagyarrá” Henning Berg, a Videoton edzője, amilyen gyorsasággal a magyar társaságokat kiselejtezték az európai labdarúgókupák előszezoni szakaszából.

A norvég tréner az itthoni, első osztályúaknak nevezett mérkőzések után is rendre kérlelhetetlen optimizmussal nyilatkozott, és a legkevésbé sem zavarta, hogy forintmilliárdos klubjának tele tömött játékosai egyetlen meccset sem nyertek az első három fordulóban. Sőt pályaválasztóként eddig még csak pontot sem sikerült szerezniük (Diósgyőr 1-2, Vasas 1-2); a nullaszázalékos mérlegtől a bravúros paksi döntetlen mentette meg a kormány közeli, ám Székesfehérváron közkedveltnek túlzással sem mondható, a mostani évadban 1985-ös nézőátlagot produkáló együttest. (Az 1985 egyébként jó szám: abban az esztendőben UEFA Kupa- döntőt vívott a Real Madriddal egy egészen más Videoton.)

Berg Dániában, a Midtjylland elleni kvalifikációs visszavágó után sem tagadta meg önmagát, hiszen azt mondta: „Mi voltunk a jobb csapat.” E kijelentését ugyan a kimenetel (Felcsúton 0-1, Herningben 1-1) nem igazolta, a legnagyobb feltűnést mégsem a valóságtól való újabb elrugaszkodás, hanem a különös konklúzió levonásának sebessége keltette. Az utóbbi három-négy évtized magyar gyakorlata ugyanis az volt, hogy a külföldi meccsről a buszon a repülőtérre tartva még csak szoros meccs lett, mondjuk, a sima 0-3-ból, aztán a légi járat fedélzetén döntetlenre „hozta” a vesztes mérkőzést a magyar stáb és keret, hazaérkezve pedig már mi győztünk, az idők múlásával mind fölényesebben.

A játékosként százszoros norvég válogatott, a Manchester Uniteddel 1999-ben (a Bayern München elleni emlékezetes barcelonai hajráfordítással) Bajnokok Ligáját nyerő Berg lassúnak találta ezt a folyamatot, s mindjárt a találkozót követően nyertessé avatta a kiesőt. Az utolsó magyar elkullogót. Merthogy augusztus negyedikén kizárólag a Videoton képviselte a kontinens gangján a szánalmas NB I-et, miután eléggé nem méltányolható bravúrral kiejtette a moldovai Zarja Balti (3-0, 0-2), továbbá a szerb Csukaricski (2-0, 1-1) egyaránt rettegett együttesét. Az államilag szintén szépen megtámogatott, ám ebből nemzetközileg a legkevésbé sem profitáló FTC és Debrecen, valamint a kormánypárthoz – klubelnöke révén – szintén ezer szállal kötődő MTK már júliusban kiiratkozott a földrész elemijéből. Amúgy jobb helyeken augusztus 4-én még messze van a nemzeti bajnokság nyitánya, nálunk viszont már – mint rendesen – véget ért a kurta európai futam. Ahogyan mondani szokás: lehet koncentrálni a hazai sorozatokra. Ez valójában annyit tesz: maradunk (egy helyben) magunknak.

Ezen az északi szakvezető sem tudott változtatni. Apropó, tudja-e valaki, hogy az Eb-pótselejtező után miért éppen Norvégiából importált trénert a Videoton?

Címkék: Gól rovat, magyar foci

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!