Öt hónap múlva, június 14-én, a moszkvai Luzsnyiki stadionban megkezdődik a labdarúgó-világbajnokság. Már mindenki tippel, de a tapasztalat azt súgja, hogy leginkább a brit fogadóirodákra hallgasson az ember.

 
VH, 2018. január 13.

Azok évtizedek óta jobban helytállnak, mint például az angol válogatott… A magyarról ne is beszéljünk, hiszen honfitársaink több mint három évtizede kiiratkoztak a több mint sportág vbjéről.

Ennek megfelelően nálunk az év labdarúgója díjat az a légiós kapta, aki olyan ligában játszik, amelynek legjobbjai – hazánk fiaihoz hasonlóan – távol maradnak a világtornától, hacsak nem utaznak el egy-két meccs helyszíni megtekintésére a mifelénk hivatalosan újra baráti Oroszországba.

De térjünk vissza a labdarúgás magaslati régióihoz! A bukmékerek úgy vélik, a legfőbb favorit Németország együttese: a címvédő – és a vb-selejtezőkön százszázalékos teljesítményt, továbbá 43-4-es gólkülönbséget produkáló – csapat diadala esetén négy és félszeres pénz üti a szelvénytulajdonos(ok) markát. A brazilok győzelmével ötszörös dohányt lehet keresni, és érdemes figyelembe venni, amit nem egy elemző hangsúlyoz: „A legrosszabb érzés valószínűleg azokat a résztvevőket fogja majd el, akiknek a brazil futballistáktól kell elvenniük a labdát.” Efféle 2018-as prognózisra az égvilágon senki nem gondolt négy esztendővel korábban Belo Horizonte városában – sőt sehol a Föld kerekén – a németektől az elődöntőben elszenvedett 7-1-es vereség után…

A franciák elsősége öt és félszeres nyereménnyel járna, bár a szakértők – a kiváló kvalitások méltatása mellett – nem mulasztják el megjegyezni: a kék szerkezetben olykor érthetetlen üzemzavar áll be, mint a 2016-os Európa-bajnokság párizsi döntőjében Portugália vagy a vb-selejtezőkön Luxemburg ellen.

A spanyolok hétszeres „zsozsóval” következnek; feltehetően azért szorulnak a bukiknál a negyedik helyre, mert náluk jobban ugyan senki nem passzol, de a futballt nem átadásra, hanem gólra játsszák.

A legutóbb ezüstérmes Argentína nyolcszoros-kilencszeres pénzzel kecsegtet, noha a kvalifikációs csoportban vért izzadt az utolsó fordulóban kivívott továbbjutásért; Belgium elsősége tizenkétszeres, Angliáé tizenhatszoros, Portugáliáé hússzoros „zsetont” hozna a konyhára. Tovább nem érdemes ragozni, sőt talán már idáig sem kellett volna elmenni, hiszen hallatlanul szűk a világbajnokok elit köre: mindössze nyolc nemzet – Brazília (5), Németország, Olaszország (4-4), Uruguay, Argentína (2-2), Anglia, Franciaország és Spanyolország válogatottja (1-1) – nyert aranyérmet a vb-k történetében. Döntőt további négy ország – Csehszlovákia, Magyarország, Hollandia (2-2), valamint Svédország (1) – képviselői vívtak.

Mint látható, a labdarúgás hagyományos játék. Függetlenül attól, hogy a huszadik század végének, a huszonegyedik elejének hazai szereplői hovatovább elfelejtették, milyen is valójában.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!