Nem tudom, felfigyeltek-e rá – nem csodálnám, ha nem –, hogy a kazah Asztana otthon hagyta nyolc játékosát, miközben Madridban az Atletico várt a kazah csapatra a labdarúgó Bajnokok Ligája e heti fordulójában. Sztanimir Sztojlov, az együttes bolgár edzője azért döntött így – már, ha ő határozott ekképpen –, mert vasárnap Kajrat– Asztana kazah rangadó következik, amelyen a vendég futballistáknak nyerniük kell, ha versenyben akarnak maradni a bajnoki címért, mivel listavezető riválisuk előnye velük szemben öt pont.

Nem biztos, hogy mind a nyolc, Madridtól távol tartott labdarúgó helyet kap a hét végén a kezdő tizenegyben, de közülük minimum öten a kivonulók között lesznek. A bosnyák Marin Anicic, a kolumbiai Roger Canas, az Új-Zélandon rendezett U20-as világbajnokság szerb–brazil döntőjét (2-1) a 118. percben eldöntő Nemanja Makszimovics, valamint a kazah Dmitrij Somko és Baurzsan Dzsolcsijev nélkül aligha lép pályára az Asztana, mármint Alma-Atában, mert – mint most már tudjuk – a spanyol fővárosban mellőzték mindannyiukat.

Mivel Kazahsztánt hasonlóan baráti országként tarthatjuk számon, mint – mondjuk – Azerbajdzsánt, érdemes vigyázó tekintetünket arrafelé vetni. Nem szükséges felmondani az Asztana összeállítását, elvégre nagy múltú magyar fővárosi csapatok jelenlegi képviselőinek névsorát is körülbelül úgy fújják idehaza az emberek, ahogyan az Eric – Ilic, Posztnyikov, Anicic, Somko – Dzsolcsijev, Zsukov, Canas, Makszimovics, Foxi – Kabananga tizenegyet. (Azaz sehogyan sem.) De megkülönböztetett érdeklődésre érdemes, hogy a messzi tájon is épült új stadion 165 millió euróért, és az asztanai luxusarénában is nagyjából annyi az átlagnézőszám, mint a debreceniben – három-négyezer –, ám jelentős különbség, hogy az (gondolták volna?) államilag patronált kazah klub a BL résztvevői között van, míg a DVSC, az FTC, az MTK és a Videoton, a magyar állam dohánnyal egyaránt alaposan kitömött négy reprezentánsa már az üdülőszezon közepére eltűnt az európai selejtezők mezőnyéből. Jó, az Asztana sem óriásokat ejtett ki a kvalifikációs szakaszban, hiszen a Maribor vagy a Helsinki JK ugyanabban a kategóriában van, mint a ferencvárosi, Hungária körúti, illetve fehérvári partnerét elintéző Zseljeznicsar, Vojvodina és Lech Poznan, egyedül a Debrecennel ellabdázgató Rosenborg tetszik ezeknél jobbnak. Ám a kazah együttesnek nemhogy sikerült bekerülnie a Bajnokok Ligájába, de ott már pontot is szerzett (2-2 a Galatasarayjal), sőt megengedheti magának, hogy a vegyes csapatát küldje a madridi Vicente Calderon stadionba.

Azt persze nem engedheti meg: az Atletico simán 4-0-ra győzött ellene. Kazah rangadó ide vagy oda, a csereberét a jövőben meg kell fontolni. Tartalékokat szerepeltetni még a selejtezőben is veszélyes, legföljebb 3-0-s előny birtokában lehet ilyesmit megkockáztatni (akkor sem tömegével).

Ahogyan a Lech tette Székesfehérváron a – nem mellesleg: a Sóstói sporttelepen is legyőzött – Videoton ellen.

Címkék: Gól rovat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!