A súlyosan kormánypárti napilap sajátos módját választotta a szűnni nem akaró nézőszámcsökkenés megakadályozásának: az NB I negyedik fordulójában zárt kapuk mögött rendezett Újpest–Vasas labdarúgó-mérkőzésről azt jelentette, hogy a találkozót két és fél ezren tekintették meg a Megyeri úti sporttelepen. A forduló további öt meccsének látogatottsági átlaga 2453 volt, a csak papíron létező, szemenszedett 2500-zal ez felment (volna) 2460-ra...

 
VH, 2017. augusztus 12.


De hát minden fronton iparkodni kell! Elvégre az nem létezik, hogy az áldozatkész kormány csak ontja a százmilliárdokat a futballba, ám forintos labda még véletlenül sem akad, akár kacsalábon forog a stadion, akár nem. Ugyanígy az sem fordulhat elő, hogy a válogatott csupán az 56. helyet foglalja el a világranglistán – közvetlenül előtte Haiti, utána Jamaica együttese –, amikor az utóbbi hét bő esztendőben nagy ívűnek álmodott nemzeti regék sora született a hazai labdarúgás felemelkedéséről.

Hogy a valóság épp ilyen nagy ívben tesz a füllentőkre, fabulákra? Az csak a dekadens liberális világ, a hanyatló Nyugat ármánya. A nekünk nemegyszer kedvesen keresetlen módszerekkel operáló, ám mégiscsak – gyanúsan – zürichi székhelyű FIFA rangsorában például mindössze 62. a nagy Oroszország, 64. Üzbegisztán, 79. Azerbajdzsán, hogy csupán néhány jobb sor(o)sra érdemes nemzet meghökkentően méltatlan osztályozásáról beszéljünk. (Haiti szomszédságát értenénk, ha nem ennyire mélyen állnánk egymás mellett.)

Ideje lenne rendet vágni tehát! Mondjuk, úgy, ahogyan Kerényi Imre teszi. A miniszterelnöki megbízott elhatározta: a Nemzeti Könyvtár sorozatában kiadja Bayer Zsolt 1100 év Európa közepén című könyvét. Nála ugyanis egy lapon említhető Karinthy Frigyessel, Kosztolányi Dezsővel, Madách Imrével, Móricz Zsigmonddal vagy Rejtő Jenővel a bódító betűvetés keresztes lovagja... Igaz, ott, ahol Horthy Miklósnak, „a nagy államférfinek” szobrokat állítanak, egy másik emlékművet pedig az éj sötétjében csempésznek a helyére, az abszurd mindent visz; egyszer talán még „a három Laci”, Baky, Endre, Ferenczy feljegyzései is helyet kaphatnak az örök klasszikusok között.

Amúgy irodalmi – kafkai – ihletésű az is, hogy a néptelen stadionban 2500-an voltak. Legközelebb akár 25 ezren is egybegyűlhetnek a Videoton–Debrecen mérkőzésen, míg 70 ezren szurkolhatnak az FTC–Paks találkozón. S ne kezdjük a kukacoskodást, hogy a felcsúti katedrális csak három és fél ezer, a fényűző kilencedik kerületi szentély pedig 23 700 személyes!

Ezek itt a szárnyalásnak határt nem szabó magyar idők 2017-ben: minden, sőt még annál is több megtörténhet.

Nemzeti együttesünk speciel százszázalékos teljesítménnyel első a vb-selejtezőcsoportban. Nem kapott ki Andorrában és Portugáliában, Svájctól sem idehaza, miként nem vesztett két pontot a Feröer-szigetek vendégeként sem. A BL címvédője pedig a Ferencváros; aki mást mond, az tiranai partizán...

Nem a Heineken vörös csillagával.
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!