Megtelhet-e valaha is NB I-es futballmérkőzésre az egri Szentmarjay stadion. A jelen állás szerint az első osztály újonca az MLSZ döntése nyomán minden hazai meccsét is idegenben (Debrecenben) kénytelen lejátszani, mert pályája alkalmatlan NB I-es összecsapások helyszínének. Ha ez így marad, akkor az Egri FC-nek józan ésszel semmi esélye sem lehetne a kiesés elkerülésére. A helyszínen járt munkatársunk, aki megtudta, hogy egy hét múlva új bejárás lesz az egri pályán, és arrafelé azt remélik, hogy a helyi póló lenézett kisöccse nem kerül teljesen a víz alá.

 
Egri stadion: munka gőzerővel

Vígan rúgják a bőrt az egri focisuli nyári táborozói. A sötétkék-fehér mezes öt-hatéves mini Iniesták mit sem sejtenek arról, hogy pár utcával odébb, az Érsekkertben elterülő Szentmarjay Tibor Városi Stadionban edző, az első osztályba huszonöt év után újból felkerült Egri FC csapata – mérkőzés nélkül is – komoly bajba kerülhet: NB I-es meccseit egytől egyig idegenben kell majd játszania. Az egri vezetést megrázta a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) bejelentése, hogy nem engedélyezi a hazai mérkőzéseket. A tavaszi pályabejárást követő verdikt szerint a stadion alkalmatlan első osztályú mérkőzések lebonyolítására. Az Egri FC egyébkén licenckérelmében már maga is a DVSC pályára kért engedélyt, igaz, csak bizonyos, magas kockázatú hazai meccsek helyszíneként.

Az egriek vízilabda iránt tanúsított fanatikus imádata miatt a helyi futball mindig csak a vízipóló lenézett kisöccse lehet. Ám a stadion ügye még az utca emberét is foglalkoztatja. A helyi postás ugyan nem jár meccsre, ám még a gondolatot is felháborítónak tartja, hogy Debrecenbe kell majd a csapatnak hazajárnia. „Hogy fognak így bent maradni első osztályban?” – hüledezik. A drukkerek zöme azonban igencsak optimista, szerintük a jelenleg is folyó pályafelújítások után felülbírálhatja az MLSZ korábbi döntését. „Egerben nincsen pánikhangulat” – nyilatkozta a Vasárnapi Híreknek Kocsis Zoltán, az egri futballcsapat ügyvezető igazgatója. Hozzátette, az MLSZ minden segítséget megad ahhoz, hogy az egri stadion felújítási munkálatai megfelelő ütemben haladjanak. „Mindenkinek érdeke, hogy a munkák időben befejeződjenek. Sok focikedvelő jár ki a stadionba, arra kíváncsiak, hogy mi lesz itt.” Kocsis Zoltán elmondta, a július 20-i pályabejárást követően van esély arra, hogy az MLSZ engedélyezze, hogy az NB I-es újonc hazai pályán mutatkozhasson be. „Gőzerővel dolgozunk a pálya átalakításán. Most zajlik a magasított korlátok behelyezése, a nézőtér felújítása. Növeljük a szurkolói mosdók számát, valamint dolgozunk az orvosi szoba befejezésén is.” Kocsis szerint, ha a csapat nem játszhat saját szurkolói előtt, az olyan lelki megterhelést jelenthet, ami előbb-utóbb a teljesítmény rovására is megy, nagy valószínűséggel kieséshez vezet.

Talán a heves reggeli esőzés volt az oka, ám csütörtökön, amikor ott jártunk, alig volt nyoma a gőzerőnek a stadionban. Egy tucat munkás dolgozgatott a lelátókon. Nagyobb volumenű sürgésforgást azonban nem észleltünk. A stadion kijáratánál futunk bele egy egri szurkolóba, aki az eseményeket kommentálva ennyit mond: „Azt csiripelik az itteni verebek, hogy a nagy hajcihő miatt még az Eger fő támogatója, Jámbor János is a kiszállást fontolgatja. Lapunk megkereste a klub fő szponzorát, aki a pletykákra reagálva azt nyilatkozta: ha a bejárást követően rendben találnak mindent, akkor fátylat kell borítani a múltra. „A magyar labdarúgásnak is érdeke, hogy az Eger hazai pályán játszhasson. Ám az MLSZ-en kívül három hatóság, a katasztrófavédelem, a rendőrség, és az ÁNTSZ is alkalmatlannak nyilvánította a pályát a meccsek megrendezésére” – mondta el lapunknak dr. Borbély Zoltán, a Magyar Labdarúgó Szövetség jogi igazgatója és szóvivője. „A stadion első bejárása után tizenöt pontos dokumentum készült a hiányosságokról. Többek között nem volt kiürítési terv, világítás, beléptető rendszer. Akkor még nem volt megoldott a nézőtéri elsősegélynyújtás sem. Jól láthatjuk tehát, hogy túl az építési problémákon (például a nézőtéri korlátok két és fél méteresre történő megemelése) komoly jogi problémákkal is szembe kell nézni, hiszen ha bármilyen baleset történik, akár büntetőjogi felelősség is felmerülhet, ha az valamely foglalkozási szabály megszegéséből ered. Az MLSZ is kötve van ezekhez az előírásokhoz, amelyet egyébként a sporttörvény és a sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendelet is szabályoz. Ám ha a következő bejáráson készre jelentik a pályát, akkor természetesen az MLSZ-elnökség újra napirendre tűzi a kérdést” – részletezte a problémákat és a metódust dr. Borbély Zoltán, aki szerint egyáltalán nem hasonlítható az egri eset a szolnokihoz. Két évvel ezelőtt a Szolnok feljutott az NB I-be, s kétszer is haladékot arra, hogy pályája problémáit megoldja. A két eset – így Borbély – nem hasonlítható össze, mert a szolnoki pályán csak a világítást kellett megcsinálni, az egri stadion esetében azonban emberi életet is veszélyeztető problémák merültek fel. Nem csak az MLSZ-nek, hanem az egri szurkolóknak is érdeke, hogy teljesüljenek az európai mércékhez képest egyáltalán nem magas biztonsági előírások.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!