A labdarúgás szabályalkotó testületének (IFAB) március 3-i ülésén megvitatják, engedélyezzenek-e negyedik cserét a csapatoknak, ha hosszabbítás van a mérkőzésen. A javaslatot a nemzetközi szövetség két bizottsága – az egyik az orvosi – kezdeményezte a játékosok egészségének védelmében.

Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét – 1913 óta – a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig a labdarúgás „feltalálóit”, Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A „Grál-lovagoknak” is nevezett testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksolt. Utoljára 1990-ben engedtek utat olyan horderejű újításoknak, mint a „haza­adás” eltörlése, vagy a hátulról becsúszás piros lappal büntetése.

A tavaly nyári Copa Americán bemutatott 45 másodpercig látható spray sorsáról is döntenek a lovagok. A spray azt hivatott meggátolni, hogy a szabadrúgásoknál a sorfalban álló játékosok kilenc méterről legalább egy felet előre araszoljanak, míg a bíró hátat fordít nekik.

A március eleji, surrey-i ülésen ismét terítékre kerül a játékvezetőt segítő technológiák alkalmazásának kérdése.

A közelmúltban egy labdarúgással foglalkozó technikai kiállításon az IFAB képviselője is megtekintette a Maruzsi László által kifejlesztett elektronikus gólbírót is, amely jelzi, ha a labda áthalad a gólvonalon. A hírek szerint a szakértők tetszését elnyerte a magyar találmány, amelynek végleges sorsáról szintén március 3-án születhet döntés. A testület ekkor arról szavaz, mely technikákat teszteljék tovább a második körben…

Á.D.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!