A pankráció valahol félúton helyezkedik el a sport és a színház között. A megtervezett karakterekkel és koreográfiával szórakoztató előadásokon több száz gyerek drukkol kedvencének, és nem is sejtenénk, milyen hasznos elfoglaltsága lehet ez az ifjúságnak.

 
Repülni is tudnak...

„Képzeld el, hogy 365 napon keresztül minden nap egyszer megrúgják a bokádat. Nem kell többször, csak egyszer” – kezdi a 24 éves Icarus, aki a budapesti Barba Negra Clubban megrendezett Áttörés gála fő attrakciójaként ennél jóval komolyabb fájdalmakat élt át: az alig három év alatt Európa harmadik legnagyobb pankrátorszervezetévé nőtt Hungarian Championship Wrestling (HCW) hetvenkilós, nem kimondottan ijesztő, de annál elszántabb vezetőjét és társát alaposan elkalapálta a Hollandiában, a hazájukban sztárnak számító páros. Álljunk meg, hiszen ez az egész egy jól kitalált színház. Vagy nem teljesen? A civilben két egyetemre járó, a HCW edzéseiért is társfelelős Icarus, vagyis Áron jóval filozofikusabb választ ad kérdéseinkre, mint azt vártuk egy szimplán agresszívnek, véresnek és vulgárisnak tűnő show után. „Hetente négyszer edzünk, konditerembe járunk, tudatos, funkcionális tréningeket tartunk. Nekem ma este páros lábbal beleugrottak a gyomromba, mert itt ezt is lehet” – meséli lelkesen és ahhoz képest, hogy tényleg úgy dobálták a küzdőtéren, mint valami játékszert, meglepően fitten. „A testemmel bármit lehet csinálni. Mindig megbeszélem ezt az ellenfelemmel, de ilyenkor én is elvárom, hogy ő is adja oda a testét. Egyébként itt nem azért nem vágsz oda nagyon a másiknak, mert nem vagy elég kemény, hanem mert ez a szakma az önkontrollról is szól.”

Azért van, hogy a jól megtervezett események váratlan fordulatot vesznek. „Egy korábbi fellépésen elvágtam az artériámat egy neoncsővel. Megjelent a fejem fölött a számláló, hogy öt percem van, amíg tamponálják, de szerencsére a végén voltunk, pont lenyomtam az ellenfelemet. Futottunk, raktak be a mentőbe és vittek egyből a műtőbe.”

A pankrációban szerepek vannak, minden résztvevő jól felépített karakter bőrébe bújik, és ha igazán profi, ezt a show után sem vetkőzi le teljesen. A karakter kicsit az adott pankrátor személyiségének meghosszabbítása. Az ostorral támadó cowboy, Renegade, a Bibliával és kereszttel pózoló Gabriel Angelfyre vagy A Doktor, a gonosz menedzser első ránézésre önmaguk paródiájának tűnnek. „Van egy csomó dagadt ember, akik eddig a pólójukat sem merték levenni, most meg félmeztelenül üvöltöznek a küzdőtéren. Ők megtanultak magukon és egymáson nevetni, fejlődik az önkritikájuk is. Igazából emiatt vagyunk ennyire összetartóak. Valamiért ez a közeg kihajítja magából az oda nem illőket, csak jó fejek vannak” – foglalja össze Icarus, akihez beszélgetésünk alatt odajön a két kivarrt, behemót holland. Egy órával azelőtt még ütötték-vágták Icarust, most meg úgy csevegnek egymással, mint akik világéletükben a legjobb haverok voltak. Amikor ezt a gladiátorküzdelmet – mert, hogy hiába színház, itt bizony komoly adok-kapok van – és azt a sok tizenéves vagy még annál is fiatalabb rajongót először pillantjuk meg, nem elsősorban a dolog közösségépítő erejére és a nevelésre gondolunk. A gála befejeztével megilletődött, de csillogó arcokat látunk mindenütt, a Debrecenből, csapatosan, szülői kísérettel ideutazó srácok kedvenceikre, egy közös fotóra és aláírásra várnak. Pankrátoraink eleinte megijedtek a túlzott rajongástól, aztán rájöttek, hogyan lehet ezt hasznosítani. „Amióta a Facebook létezik, a gyerekek szinte nem ismerik a saját anyanyelvüket. De, ha például velem akarnak beszélni, muszáj helyesen írniuk, különben nem írok vissza. Edzésen el szoktuk kérni az ellenőrzőiket, aki rontott, nem jöhet. Ilyenkor szépen kijavítják a jegyet, hogy megint járhassanak.” A szülő egyébként sem bánhatja, ha gyermeke hobbija a mérkőzésre járás, és ha egy pankrátort jelöl ki példaképének. „Jobb az ilyen elfoglaltság, mintha hazamegy, bevág egy zacskó chipset, aztán nyolc órán keresztül számítógépes játékot játszik. És az is nagyszerű, ha azt mondja: én nem dohányzom, nem káromkodom, mert Icarus sem” – büszkélkedik a pankrátor.

Címkék: sport, küzdősport, Riport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!