A magyar labdarúgó-válogatott szerdán Törökországban felkészülési meccset játszik Fehéroroszországgal. A két nemzet legjobbjai eddig egyszer, 2002-ben, Debrecenben találkoztak, akkor 5-2-es vereséget szenvedtünk. Itt rúgta első válogatott gólját Alexandr Hleb, aki azóta is a legismertebb játékosuk, de most nem lép pályára.

– Miért a fehéroroszok? – kérdeztük Egervári Sándor szövetségi kapitányt.

– Három héttel ezelőtt sikerült megállapodni a fehéroroszokkal, akik mindig hallatlanul fegyelmezett játékot produkálnak, technikailag képzettek, az „orosz-szovjet” labdarúgó-iskola kiemelkedő képviselői. Direkt választottunk nehéz ellenfelet, mert márciusban két vb-selejtezőt vívunk: 22-én jönnek a románok, majd a törökök ellen Isztambulban lépünk pályára.

– A szurkolókat foglalkoztatja az a súlyos büntetés, hogy a románok elleni mérkőzést zárt kapuk előtt kell játszani.

– Ez igaz, de én most is csak az előttünk álló feladatra koncentrálok.

– A sérült Gera Zoltán kivételével minden jelölt a rendelkezésére áll?

– Király Gábor azért hiányzik, mert hétfőn még bajnoki meccset játszik, Juhász Roland pedig, noha kiváló futballista, sajnos már hosszú ideje nem kap játéklehetőséget az Anderlechtnél. A keret nagyobb részével vasárnap találkozunk az edzőtáborban és itthonról indulunk Törökországba, de lesznek, akik csak odakint csatlakoznak hozzánk.

– Gulácsi Pétert, a Liverpool kapusát is meghívta a válogatott keretbe. Minek köszönheti a bizalmat?

– Mint az utánpótlás-válogatott egyik legmegbízhatóbb tagjának az egyiptomi világbajnokságon oroszlánrésze volt a bronzérem megszerzésében és nem véletlen, hogy a Liverpool is ragaszkodik hozzá. Hogy állandó játéklehetőséget kapjon, többször kölcsönadták Angliában és mindenütt megállta a helyét. Remélem, előbb-utóbb bevetik a „mélyvízbe’.

– A hét közepén lezárult átigazolási időszak utolsó pillanataiban kiderült, hogy a 18-szoros válogatott védekező középpályás Varga József, a Debrecen játékosa félévre a Bundesligában a Fürth csapatának kölcsönjátékosa lett.

– Ennek örülök, mert ez előrelépés számára. Felkészült állapotban lép egy magasabb szintre és biztos vagyok abban, hogy feljebb is jut.

Juhász Roland meglehetősen kilátástalan helyzetére egyelőre a téli átigazolási időszak sem hozott megoldást. A védő az utóbbi 8 hónapban összesen 120 percet töltött pályán az Anderlechtben, egy pénteki sajtótájékoztatón pedig elhangzott, hogy később sem fog többet: legfeljebb edzhet a legjobbakkal. Új információ, hogy a belgák immár ingyen is elengednék kölcsönbe, amennyiben az új klubja állja Juhász fizetését. Ez belga sajtóinformációk szerint évi 800 ezer euró (csaknem negyedmilliárd forint). A transzfer időszak ugyan a legtöbb országban véget ért, ám az orosz bajnokságban például február közepéig még nyitva a piac – márpedig ha valahol, akkor arrafelé képesek lehetnek „kigazdálkodni” Juhász fizetését.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!