Annak ellenére, hogy a magyar labdarúgó-válogatott nem volt ott a dél-afrikai világbajnokságon, elmondhatjuk azt, hogy mi, magyarok nem vallottunk szégyent. Két asszisztensével, Erős Gáborral és Vámos Tiborral Kassai Viktor játékvezető mindenki számára jól működött közre.

 
Kassai csak „akkor kártyázik”, ha egy játékos egészségét érintő szabálytalanság történik

– Az a megtiszteltető feladat érte, hogy a vb hajrájában a legizgalmasabbnak ígérkező találkozót, a német–spanyol meccset vezethette. Számított arra, hogy idáig eljut?

– Amikor kimentünk a vb-re, abban reménykedtünk, hogy minimum két találkozón vehetünk részt. Aztán ebből négy lett.

– A négy mérkőzés közül melyik volt a legizgalmasabb?

– Az Egyesült Államok–Ghána találkozó.

– Aki látta ezt a meccset, jól érzékelhette, hogy kondícióban felvette a versenyt a játékosokkal is, sőt mindig „testközelben” volt a történésekkor.

– Mi, játékvezetők is ugyanolyan komolyan készülünk minden találkozóra, mint a labdarúgók. A bí róknak hasonló teljesítményt kell nyújtaniuk, mint a játékosoknak.

– Szeret kártyázni?

– Sejtem, mire céloz: az USA–Ghána meccsen öt sárga lapot osztottam ki. Csak akkor nyúlok ehhez a fegyelmezési eszközhöz, ha nagyon muszáj. De meg kell torolni azokat a szabálytalanságokat, amelyek veszélyeztetik egy másik labdarúgó egészségét.

– Melyik volt a legnyugodtabb mérkőzése a négy közül?

– Lehet, hogy most sokan meglepődnek, de a német–spanyol meccs. Jól emlékszem rá, hogy majdnem 30 percnek kellett eltelnie, mikor először a sípba kellett fújnom. Mind a két csapat, annak ellenére, hogy győzelemre törekedett, igen sportszerűen játszott.

– Visszatérve még a laposztogatáshoz. Volt már olyan esete, hogy ennél többször kellett a zsebébe nyúlnia?

– Nem is egyszer, sőt idehaza volt egy olyan NB I-es mecscsem, amikor 9 vagy 10 lapot osztottam ki.

– Közel egy hónapig volt távol. Sokak szerint karanténban voltak a bírók.

– Mondhatni, el voltunk zárva a külvilágtól, de lehetőségünk nyílt a közös edzésekre, szakmai megbeszélésekre.

– Ha már a szakmai megbeszélést említette, bizony a vébé alatt néhány játékvezetőtársának ítélete felkorbácsolta az indulatokat.

– A játékvezetői testület összeült velünk, több alkalommal is, kiértékelve a meccseket, és bármily meglepő, valóban voltak nagy hibák, de az ítéletek zöme megfelelő volt. Tudom, mindenkit az érdekel, ha a bíró téved. Ha jól vezeti a meccset, akkor azt természetesnek veszi.

– Hasonlattal élve, milyen egy játékvezető szerepe?

– Vegyük úgy, hogy egy kapus a meccsen 10-15 bravúros védést mutat be, ám kap egy óriási potyagólt, ami eldönti a mérkőzés kimenetelét. Így van ez a bíróknál is. 89 percen keresztül hibátlan lehet valaki, de ha az utolsó percben téved, akkor mindenki erről beszél.

– A bírói bakik miatt ismét előtérbe került, hogy változtatni kellene a játékvezetés rendszerén – a videobírótól kezdve a chipes labdáig kerültek elő ötletek. Mi erről a véleménye?

– Semmi a világon nincs bebetonozva, én sem vagyok ellene a változtatásoknak, és a FIFA sem zárkózik el ez elől. Éppen a napokban, Cardiffban ül össze a játékvezetői bizottság, hogy eldöntsék, mire lenne szükség, hogy minimalizálják a tévedések lehetőségét. Többek között arról is szó van, hogy plusz két segédbíróval fogják elősegíteni a „hibátlanság” megvalósítását.

– Szurkolt valakinek?

– Egy bíró soha nem szurkolhat senkinek, mindig semlegesen kell nézni és vezetni a mérkőzéseket. Ha ettől eltér, akkor előfordulhatnak bakik.

– Mennyi pihenőt iktatott be a vb után?

– Nem volt ilyen lehetőség, mert ahogy hazaérkeztem, a magyar játékvezetői bizottság edzőtáborába mentem. A jövő héten megkezdődik az NB I küzdelemsorozata, de még nem tudom, hogy az első fordulóban szóhoz jutok-e vagy sem.

– Sok nemzetközi csatát vezényelt már eddig. Be fog kapcsolódni a BL-meccsek, illetve az Euroliga mérkőzéseinek vezetésébe?

– Bízom benne, hogy az augusztus végi, illetve a szeptemberi meccseken már szóhoz jutunk mind a hárman.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!