Provokátor, aktivista, nemzeti hős, hazaáruló, reklámfigura – ez mind Colin Kaepernick egy személyben. A rasszizmus ellen tiltakozó amerikaifutballista karrierjének viszont úgy fest, befellegzett: továbbra sem kap munkát az NFL-ben.

 

Pár napig úgy tűnt, Colin Kaepernick visszatérhet a pályára, az új irányító után kutató Washington Redskins csapata azonban végül meggondolta magát és nem szerződtette le. Jay Gruden vezetőedző hangsúlyozta, hogy döntésük „szigorúan csak a futballról” szól. Erre azért nem vehetünk mérget Kaepernick esetében. És hogy ez az egész miért lehet fontos?

A játékos az amerikai foci világán kívül is ismertté vált azzal, hogy a mérkőzések kezdetén letérdelt az amerikai himnusz alatt, tiltakozásul a rendőri brutalitás és a társadalmi igazságtalanság ellen. Gesztusát sokan mások is követték. A látványos akció megosztotta a nézőket, majd a szélesebb közvéleményt is, éppen a túlfűtött 2016-os elnökválasztási kampány idején. Volt, aki dühödten hazaárulónak nevezte, és a nevével ellátott mezt égetett. Donald Trump durva stílusban ítélte el a tiltakozását, és azt mondta, ki kell rúgni, aki nem áll fel a himnusz alatt. Mások viszont hősként tisztelik, az 1960-as évek polgárjogi mozgalmának legendás alakjaihoz, Muhammad Alihoz és Tommie Smithhez hasonlítják. Különösen azóta, hogy egymillió dollárt ajánlott fel az elnyomott fekete közösségeket támogató szervezeteknek.

A 31 esztendős Kaepernick már csaknem két éve, 2017 januárja óta nem játszott az NFL-ben. Miután lejárt a szerződése a San Francisco 49ersszel, hiába várt új ajánlatra a profik között. Most, hogy a sürgős erősítésre szoruló washingtoniak sem adtak esélyt neki, továbbra sincs csapata. Szerinte a klubok tulajdonosai titokban megegyeztek, hogy így büntessék politikai szerepvállalása miatt, ezért bírósághoz fordult. Időközben a Nike sportszergyártó cég reklámarca lett. A kampány jelmondata: „Higgy valamiben. Akkor is, ha fel kell áldoznod érte mindent.”

 

Címkék: sport

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!