Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját választotta meg elnökének az FTC elnöksége 9 igen szavazattal, 1 tartózkodással. A zöld-fehérek új vezetője ingoványos területre lépett. Kubatov Gábor nyilatkozott a VH-nak.

– Tudja, mire vállalkozott? Mit szóltak hozzá az ismerősei?

Kubatov Gábor: Sok biztatást kaptam, de kaptam olyan e-mailt is, hogy Gábor, te megőrültél!

– Ön miként került kapcsolatba a Ferencvárossal?

Kubatov Gábor: Ötéves koromtól kezdve édesapám rendszeresen vitt a Fradi-meccsekre, később pedig már labdaszedőként lehettem a pályán, ebből is látszik, hogy negyven éve vagyok fradista, és csak mintegy tíz éve politikus.

– A Ferencváros Magyarország legnépszerűbb klubja, megtiszteltetésnek számít, ha valaki azt irányíthatja.

Kubatov Gábor: Ezzel tisztában vagyok. Útravalóul Springer Miklós, a klubalapító unokája a következőket mondta: Gábor, nagyon vigyázz a Fradira! Fogok – válaszoltam.

– De ön mégiscsak a Fidesz pártigazgatója. Ez most pártfeladat?

Kubatov Gábor: Nem, de nem csak magyar állampolgárként, hanem országgyűlési képviselőként is úgy gondolom, az FTC rendbe tétele az egész magyar sport érdeke is.

– A politika már járt az Üllői úton úgy egy évtizeddel ezelőtt. Igaz, akkor kisgazda politikusok személyében. Romok maradtak. Miért jó az, ha politikusok, vagy politikával foglalkozók sportegyesület élén találják magukat.

Kubatov Gábor: Tisztában vagyok vele, hogy felelősségteljes politikus ezen nem tud nyerni, hiszen ha jól csinálom és rend lesz a Ferencvárosnál, akkor az emberek jogosan mondják, hogy ezért ment oda, ha viszont nem sikerül, akkor azon magánemberként és politikusként egyaránt veszíthetek. Én egy vagyok a sok százezer fradista közül, akit az a megtiszteltetés ért, hogy vezetheti ezt a hatalmas múlttal rendelkező klubot.

– Aki a Fradi-fejleményeket követi, az utóbbi időben gondról, pénzhiányról értesülhetett. Mi a Fradié?

Kubatov Gábor: 17 szakosztály, valamint a szép múlt. A stadion, a hozzá tartozó terület, meg a labdarúgócsapat nem az egyesületé.

– Így nehéz lehet messzire jutni.

Kubatov Gábor: Megpróbálunk.

– Mit mondott a megválasztásakor?

Kubatov Gábor: Hogy pénzem nincs, csak rendet és fegyelmet tudok ígérni. Éppen ezért megbízunk egy világhírű amerikai könyvvizsgáló céget, hogy öt évre visszamenőleg végezze el a Fradi jogi és gazdasági átvilágítását.

– A legenda szerint, amikor az egyik nagy nyugat-európai klubnál megtudták, hány szakosztályt tart fenn a zöld-fehér egyesület, azt kérdezték: van ilyen gazdag klub Magyarországon? Megtartják mind a 17 szakosztályt?

Kubatov Gábor: Nem gondolkozunk azon, hogy megváljunk bármelyik szakosztályunktól. Ám az elmúlt napokban minden szakosztályvezetővel egyeztettem, elmondtam, hogy maximális gazdasági fegyelemre lesz szükség a részükről.

– Berki Krisztián, az FTC Zrt. volt vezérigazgatója és a futballklub skót tulajdonosa, Kevin McCabe megállapodtak: Berki visszatér a zrt. élére.

Kubatov Gábor: Én is hallottam róla, de semmilyen szerződést nem láttam. Egyelőre még nincs rálátásom a klub tulajdonosi körére, állítólag két héten belül ott is tulajdonosváltás lesz. Azt már közöltem a labdarúgóklubot irányítókkal, hogy napi szinten minden egyes kifizetésről és döntésről beszámolót kérek, mert 5 százalékban mi is tulajdonosai vagyunk a zrt.-nek. Most az a legfontosabb, hogy lássuk, milyen helyzetben van a labdarúgócsapat.

– Mi a jelmondata?

Kubatov Gábor: Kalandorok kíméljenek!

– Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. Honnan lesz pénz arra, hogy talpra álljanak?

Kubatov Gábor: Szerintem, ha látják a befektetők, hogy rend van, akkor előbb-utóbb hajlandóak lesznek invesztálni a Ferencvárosba.

– Győzelemmel kezdte az FTC a tavaszi szezont. Mire számít, lesz ebből dobogó a végén?

Kubatov Gábor: Biztos, hogy a Prukner László vezette szakmai stáb és a játékosok mindent megtesznek érte.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!