A szurkolók, játékosok, edzők és játékvezetők becsületesebbik fele elítéli őket. A tévénézők kínosan nevetnek egy-egy gyengébb produkciójukon, ám ha a bírót is felültetik, a közvélemény haragra gerjed.

 
Tizenegyes? A szenvedő fél Dombi Tibor

A 2002-es világbajnokságon a brazil Rivaldót egészen más oldaláról ismertük meg. A legendás ex-Barcást a Törökország elleni csoportmeccsen ártalmatlan szituációban olyan erővel rúgták térden a labdával, hogy először azt se tudta, hol kellene fájnia. Végül is eltorzult arcához szorította kezeit, és fetrengve játszotta el a nagy halált. A hatás nem maradt el, a „durvaságot” elkövető Alpayt gondolkodás nélkül zuhanyozni küldte a dél-koreai játékvezető. Rivaldót utólag 10 ezer svájci frankra büntette a FIFA.

Az egyik legemlékezetesebb, klasszikus alakítás Jürgen Klinsmann nevéhez fűződik, aki az 1990-es vb-döntőn állíttatta ki Monzont. A 65. percben az argentin becsúszott, de nem érte el a német csatár lábát, aki azonban felugrott, homorított, nagyot zuhant, még a fején is átfordult. A meccset fújó mexikói játékvezető megette a trükköt, azonnal kiállította a védőt – az elsőt, a vb-döntők történetében. A világbajnoki címet végül – egy újabb kiállítás (Dezotti) és egy jóindulatú tizenegyes után – a németek nyerték.

Az 1989-es brazil–chilei vb-selejtezőn 1-0-s hazai vezetésnél a chilei kapus, Rojas összeesett, mert mellette landolt egy pályára dobott, égő fáklya. A világ akkori legjobbjának számító kapus csak fetrengett, a fél csapat odatódult, rájátszottak az alakításra. Rojast hosszú percekig ápolták, még az öltözőbe is bevitték. A bíró bevette, a mérkőzés félbeszakadt. Az esetről készült felvételeket tanulmányozva azonban kiderült, hogy a kapus sérüléséhez a tűzijátéknak semmi köze nem volt, Rojas saját magát vágta meg egy pengével, amit korábban a kesztyűjében rejtett el. A mérkőzés pontjait 2-0-s végeredménnyel Brazíliának adták, Chilét pedig kizárták a selejtezősorozatból. Rojast a FIFA örökös eltiltással sújtotta, amit végül 2001-ben visszavontak. A fáklyát pályára hajító nő – a brit Guardian információi szerint – az esetet követően szerződést kapott a Playboy brazil kiadójától.

Hazai pályákon Dombi Tiboré (Debrecen) a pálma. A bírók évekig megették többnyire 11-est érő zuhanásait. De eljött az idő, amikor már legfeljebb csak a külföldi játékvezetők fújták be a büntetőt. A kispesti Kovács Kálmánhoz, a gólok és műesések nagymesteréhez is sok hasonló történet fűződik.

Á.D.

Gilardino (AC Milan) megérdemelné az első helyet: komoly tét (BL- nyolcaddöntő), komoly előadás. A védő elrúgja a labdát, Gilardino még fut pár lépést, közben átgondolja az eshetőségeit, majd… összecsuklik. Jutalma sárga lap, és az örökkévalóság a videomegosztó portálokon

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!