A Magyar Labdarúgás Fórumának kiemelt témája volt a női labdarúgás. Az MLSZ nemrég létrehozott egy ad hoc női bizottságot, amelynek feladata a magyar női futball 5-8 éves reformtervezetének kidolgozása. A bizottság elnökét, dr. Török Gábort kérdeztük arról, mi ez a nagy felbuzdulás a nők körül – és miért jó az nekünk, ha a lányok focizni kezdenek. Sokan már persze arra is felkapják a fejüket, mit keres egy politológus-egyetemi tanár egy futballbizottság élén. Török Gábort Csányi Sándor, az MLSZ elnöke kérte fel a tisztség betöltésére, mert úgy gondolta, egy külső szemlélő jobban rá tud világítani a problémákra. A politológus gyermekkora óta a futball bűvöletében él, és a Budapesti Társadalmi Elnökség elnökeként is segíti a magyar labdarúgást.

 

– Miért pont a női foci?

– Az utóbbi években egyre többször vettem észre, hogy inkább női focit néztem akkor is, ha egy másik csatornán férfiak rúgták a labdát. Egyszerűen tisztábbnak, őszintébbnek tűnt a játék. Minden tiszteletem a milliárdos klubokat üzemeltető vezetőké, de én mindig is jobban éreztem magam olyan emberek társaságában, akik jobban hasonlítanak Minarik Edére, mint Silvio Berlusconira.

– Mi az oka, hogy a FIFA és az UEFA ennyire szorgalmazza a női futball támogatását?

– Sok oka van ennek, sportszakmaiaktól kezdve az esélyegyenlőségen át a társadalmi hatásokig. A kiemelt figyelemnek köszönhetően szerencsére egyre többen tartják természetesnek azt, hogy az Aranylabda-gálán Messi mellett ott áll Abby Wambach. Alex Morgan egy-két fociszerető ismerősömnél már legalább akkora sztár, mint a férfiaknál Beckham. Szerencsére a magyar szurkolók a kézilabdások kapcsán már rég megtanulták tisztelni a női szakágat, így csak térképre kell helyezni a magyar női focit, hogy megismerhető, megszerethető legyen.

– Milyen képet fest a szakemberek által összeállított állapotfelmérő, problémafelvető anyag a hazai helyzetről?

– Egy eddig elhanyagolt, de komoly lehetőségekkel rendelkező szakágat látok, amely kis odafigyeléssel és sok munkával akár a férfiaknál előbb juttathatja el világversenyre a magyar focit. Sok a megoldandó probléma, de a többséghez elsősorban nem pénzre, inkább szándékra, akaratra, figyelemre van szükség.

– Mégis vannak, akik berzenkednek a női foci támogatása miatt.

– Nekik azt kéne megérteniük, hogy a női foci nem a szükséges rossz, hanem – azon túl, hogy önmagában is értékes és érdekes játék – a férfi labdarúgás számára is óriási segítség, hajtóerő. Hiszen ki dönt arról, hogy hová mehet a kisfiú sportolni? A kutatások, tapasztalatok szerint inkább az anyukák. Vajon tud-e úgy változni a foci megítélése, ha a nők utálattal gondolnak rá, ha zsörtölődnek, amikor a férj meccsre megy vagy meccset néz? Aki valami rejtélyes, számomra nehezen felfogható okból nem fogadja el, hogy a női foci ugyanolyan autonóm sportág, mint a női kézi- vagy kosárlabda, az legalább önérdekből támogassa a lányokat.

A női futball számokban

Igazolt játékosok Magyarországon: 4730 (Vö.: Izland: 6030, Finnország: 26 776)
Európában: 1 159 814
Helyezésünk a világranglistán: 37.
Európai klubok, amelyeknek van női csapata: 66 721
Felnőtt női csapatok Európában: 21 413
Ennyit költöttek az európai szövetségek női focira 2011-ben: 28 millió €
Átlagos női költségvetés szövetségenként: 1 430 807 €
A legtöbbet költő szövetségek közé tartozik a német és a francia – nyilván nem véletlen, hogy a Bajnokok Ligája előző három kiírásának döntősei az Olympique Lyon, az 1. FFC Frankfurt és a Turbine Potsdam voltak, felváltva. Külföldön megszokott dolog, hogy a nagy férfikluboknak női szakosztálya is van: az Arsenal Ladies például sokkal sikeresebb a férficsapatnál, sorra nyeri a hazai és nemzetközi kupákat, érmeket.

Az első magyar női focimeccset 1914-ben játszották Szegeden. Az első hivatalos női futballklub mégis csak 1970-ben alakult: ez volt a híres, ma is létező Femina, amely egyben a női szakág legnagyobb nemzetközi sikerének letéteményese azzal, hogy 2006-ban a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata közé jutott. A nyolcvanas évek tekinthető eddig a magyar női foci aranykorának – már legalábbis a népszerűség tekintetében. A tévéközvetítéseknek hála a negyven év felettiek szinte biztosan ma is fejből sorolják a Renova, Femina, László Kórház triumvirátus nevét. Női válogatottunk 1985-ben játszotta első nemzetközi mérkőzését Siófokon: az NSZK csapatát győzte le 1-0-ra. A női NB I eredetileg tízcsapatos, jelenleg – a Nyíregyháza anyagi okokból történő visszalépése miatt – kilenc csapattal zajlik.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!