A kudarcot még inkább elviselhetetlenné, az ünneplést pedig eufórikussá teszi, ha egy futballcsapat az utolsó pillanatokban bukik el a nagy cél előtt, vagy éppen így ér fel a csúcsra.

 
Iniesta jobb lába, a dermedt Chelsea-drukkerek és a gólba tartó labda

A hillsborough-i stadionkatasztrófa miatt az 1988/89-es angol bajnokság utolsó fordulóját csúsztatva, május 26-án rendezték. Az Arsenalnak 2-0-ra kellett legyőznie a Liverpoolt, hogy megnyerje a bajnoki címet, és „csupán” az FA Kupa- elsőséget hagyja a ’poolnak. Hosszú időn keresztül vezetett is a londoni csapat egy góllal, miközben lassacskán mindenki elkönyvelte a hazaiak bajnoki címét. A Premiere League szezonbeli utolsó támadásából azonban Michael Thomas betalált, így mégis az Arsenal lett a bajnok. A két csapatnak a pontszáma (76) mellett a gólaránya is megegyezett (+37), de a londoniak nyolccal több gólt lőttek a szezonban.

2009-ben a Chelsea 0-0-s döntetlent harcolt ki a Camp Nouban, a Barcelona elleni BL-elődöntő odavágóján. A Barca szenvedett Londonban (is), ráadásul Essien bebombázta a továbbjutást jelentő gólt. A játékvezető összevissza fújt, az angolok tizenegyeseket kérhettek rajta számon, a katalánok Abidal felesleges kiállítását. A tíz emberrel rohamozó vendégek győzelmében – illetve a döntetlenben, amely katalán továbbjutást jelentett – már csak a fanatikusok reménykedtek. A hosszabbítás utolsó pillanataiban Andrés Iniesta elé került a labda, aki kapásból a jobb felsőbe vágta. Abban az évben a Barca megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A legemlékezetesebb utolsó perces gól a legendás, ’99-es BL-döntőben esett, rögtön kettő is. A Bayern München az ötödik perctől vezetett, az angol drukkerek már a kezükbe temették arcukat, amikor a Manchester United két cserejátékosa révén (Teddy Sheringham és Ole Gunnar Solskjaer) a 89. és a 91. percben két Be­ck­ham-szöglet után szerzett góllal megfordította a meccset.

David Beckham két évvel később az angol válogatottat is a mennybe lőtte… Már-már időn túli szabadrúgáshoz jutottak az angolok a görögök ellen a 2002-es világbajnoki selejtezőn, 2-1-es hátrányban. Antonis Nikopolidis kapus ezen a mérkőzésen mindent megfogott. Aztán jött Beckham védhetetlen szabadrúgása a 93. percben, és Anglia kijutott a vb-re.

A 2004-es görög–cseh elődöntő talán a legdrámaibb az Európa Bajnokságok történetében. A rendes játékidő nem hozott gólt. Már le is telt a ráadás első tizenöt perce, amikor egy szögletet követően Dellasz, a görög középhátvéd a cseh kapu közepébe csúsztatott, a legjobbkor. Ezzel a görögök megnyerték a találkozót, mert a portugáliai Eb-n ezüstgólszabály volt érvényben, azaz ha a hosszabbítás első felében valamelyik csapat gólt lő, a negyedórát lejátsszák, ám ha az ellenfél nem egyenlít annak lejártáig, akkor vége a meccsnek. 

Á. D.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!