Magyar olimpiai és világbajnokok szerb színekben indulhatnak.

 

Benedek Dalma a napokban tartotta esküvőjét Dusan Ruzsicsics szerb kenussal, s rögtön be is jelentette: felveszi férje állampolgárságát, a házassága adta lehetőséggel élve szerb színekben tervezi a rajtot az 2016-os riói olimpián. Ez azt jelenti, hogy egy újabb magyar kajakos hölgy lapátol el hazánkból Természetesen kíváncsiak voltunk arra, hogy Benedek Dalma döntését mi motiválta.

– Ebben az is közrejátszik, hogy hétszeres világ- és Európa-bajnokként az utóbbi időben nem igen jutottam szóhoz a magyar válogatottban, és én folytatni szeretném nemzetközi pályafutásomat. A kemény küzdelmektől soha nem féltem, de tény, hogy talán Németországot kivéve a világom nincs sehol akkora konkurencia arra a néhány helyre, mint nálunk.

– Mit szóltak Szerbiában, amikor kiderült az elhatározása?

– Örömmel fogadták, és minden támogatást megígértek arra az esetre, ha megvalósul a tervem. Egyébként a férjem, akivel már 2008 óta ismerjük egymást, szerb-kanadai kettős állampolgár, és a magyar állampolgárságról én sem mondok le.

– Milyen lépéseket tett az ügyben?

– Elköszöntem a klubomtól és a magyar szövetségtől, Szerbiában pedig beadtam az állampolgársági kérelmemet.

– Ki lesz ezek után az edzője?

– Ezen még töröm a fejemet, keresem azt a szakembert, akivel folytathatom felkészülésemet a világversenyekre.

– Van tüske önben?

– Egy sportoló mindig azért küzd, hogy ott legyen a legjobbak között. De nem is az fáj annyira, hogy nem vehettem részt az olimpián, hanem amióta kiderült, hogy miként döntöttem, egymás után kaptam a mocskolódó telefonokat és e-maileket. Sajnos sokan nem értik meg, ha valaki beleszeret egy férfiba, aki történetesen külföldi, és összeillenek, akkor természetes dolog, hogy hozzá megy feleségül. Remélem, azért nem szakad el minden szál Magyarországgal. Én arra mindig büszke leszek, hogy a piros-fehér- zöld színek képviseletében lettem világ- és Európa-bajnok.

– Mit szól ahhoz, hogy állítólag Janics Natasa is Szerbiába tart?

– Én sem tudok többet, mint amit az újságokban olvastam. Szeptember 30-ig kell a hivatalos kérelmet benyújtania a szövetség felé, az még egy hét, szóval hamarosan okosabbak leszünk.

A Szerb Kajak-kenu Szövetségnél már elég magabiztostak, bejelentették ugyanis, hogy hamarosan három külföldi klaszszissal erősödik a válogatottjuk. Ebből arra lehet következtetni, hogy Benedek Dalma mellett Janics Natasa és annak nevelt fia, Krisztian Douchev érkezésére számítanak. Janics férjéről, Andrian Douchevről nemrég vált biztossá, hogy Szerbiában folytatja edzői pályafutását, és lehet, hogy a teljes család távozik Magyarországról. Annyi bizonyos, hogy a nagy tehetségnek tartott, 200-as specialista Krisztiant már ki is kérték klubjától, a Győri ETO-tól. A magyar szövetség szerint még nem kizárt, hogy a háromszoros olimpiai bajnok Janics Natasa továbbra is a mi versenyzőnk marad. Janics 2000-ben úgy indult szerb színekben az olimpián, hogy Magyarországon, magyar edzővel készült. Lapértesülések szerint az ő esetében szóba került a kivásárlás lehetősége is, vagyis a szerbek fizetnének a Magyar Kajak-kenu Szövetségnek a kajakosnőért. Ha Janics úgy dönt, a jövőben újra szülőhazáját képviseli, Benedek Dalmával ütőképes párost alkothatnak, ráadásul a Moldovan-nővérekkel kiegészülve négyesben is erős lehet Szerbia. Egyesben viszont csöbörből vödörbe kerülhetnek, meg kell küzdeniük egymással Szerbia olimpiai képviseletéért.

Kettejük távozása érzékeny veszteség lenne a sportágnak, azzal együtt, hogy a jövőben könnyebbé válna a legjobb hazai utánpótláskorú versenyzők, Vad Ninetta, Kárász Anna, Csipes Tamara és Szabó Petra dolga, akik az utóbbi években aranyat aranyra halmoztak az U23- as világversenyeken.

Az olimpiai aranyérmes női kajak négyes tagja volt Fazekas-Zur Krisztina, aki korábban két évig az Egyesült Államokban készült, és csak azután tért haza, hogy nem kapott amerikai állampolgárságot, de versenyzett már az USA-t képviselve. A kétszeres világbajnok (szintén négyesben, 2006-ban és 2007-ben) Keresztesi Alexandra argentin állampolgár, a szintén két alkalommal, de maratoni távon vb-1. Faldum Bereniké bolgár, a fiatal tehetség Legrand Tímea francia, a kétszeres vb-ezüstérmes Hegyi Zomilla spanyol színekben versenyez, és valószínűleg nem is soroltunk fel minden példát. A 2011-es szegedi vb-n az 1000 méteres női döntőben négy magyar indult, Magyarországot Csipes Tamara képviselte, de ott volt Fazekas, Keresztesi és Hegyi is.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!