A világ sportsajtója a Levantétól hangos: a hétvégi forduló előtt a 102 éves valenciai kiscsapat a Real Madridot és a Barcelonát megelőzve vezeti a spanyol labdarúgó-bajnokságot. Kilenc forduló után hét győzelemmel, tizenhét rúgott (és csupán öt kapott) góllal tartják extázisban szurkolóikat.

 
Az „idõs” Levante játékoskeretének összértéke csak egyharmada Cristiano Ronaldo árának, a valenciai kiscsapat mégis tartja a lépést a Real Madriddal és a Barcelonával

A legbüszkébbek győzelmi menetelésük kezdetére lehetnek, amikor is José Mourinho Madridja ellenében tartottak otthon három pontot. A Real másodedzője, Aitor Karanka szerint – természetesen – a Levante a bajnokság legerősebb csapata. Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány sokatmondó adatot az előző szezont a tizennegyedik helyen záró alakulatról. 

Csapategység

A Levante 24 fős keretéből 16 játékosnak jár le jövőre a szerződése. Az elefántcsontparti Konéért a német Köln jelentkezett be, Iborrát pedig – az AS spanyol lap szerint – a Villareal vinné. Öt kölcsönjátékost (Navas, Cabral, Torres, Wellington Silva, Koné), hét légióst (Koné, Wellington Silva, El Zhar, Valdo, Cabras, Naval, Munúa) foglalkoztatnak. Kilencen idén mutatkoztak be – ketten még csak a cserepadnak –, nyolcan tavaly húztak fel először kék-bordó mezt. Az őslevantésok, öten, 2008-ban érkeztek a csapathoz. 

Lendület

Az első és másodosztály között ingázó együttes a La Liga legöregebb játékosállományával büszkélkedhet. Tudniillik a keret fele harminc, vagy annál idősebb. A rekorder – 36 évével – Ballesteros kapus. Juanfran és Javi Venta 35 évesek. De leggólerősebb játékosaik, Juanlu (31) és Suárez (32) sem mai gyerekek. 

Sztárok 

A játékoskeret értéke 34 millió euró; ez egyötöde a Barcelonáénak. Legdrágább játékosuk, a Málagától kölcsönbe érkezett, 24 éves középpályás, Xavi Torres (3 millió euró) eddig nyolc meccsen játszott, gólt még nem szerzett. A hat legdrágább saját futballistájuk együtt éppen annyit ér, mint Dzsudzsák Balázs (14 millió euró). Mindössze három válogatott játékosuk van, egy-egy Costa Ricából, Marokkóból, illetve a Zöld-foki Köztársaságból. Hat exválogatott is rejtőzik a keretben, de közülük csak hárman (Koné, Munúan és Juanfran) léptek pályára több mint tízszer nemzeti csapatukban. 

Mesteredző

A 47 éves Juan Ignacio Martínez előző klubja a másodosztályú FC Cartagena volt – amellyel tavaly a tizenharmadik helyet csípték meg a Segunda Divisiónban. „JIM” szerződése 2012 jú­niu­sáig érvényes. 

Sorsolás

A 2010–11-es szezon második felében volt olyan állás, amikor a Barca és a Real Madrid nyomában a Levante (Luis García edző vezetésével) a harmadik helyen tanyázott, 12 mérkőzéses veretlenségi sorozattal háta mögött. Az idén eddig négy hazai és öt idegenbeli mérkőzésén a tabella első és hátsó feléből egyenlő arányban kapott ellenfeleket (2., 6., 7., 8., 9., 15., 16., 18., 19.). Otthon a csapat hibátlan (4/4), idegenben három győzelmet, és két döntetlent értek el. Az igazi erőpróba a következő hat meccsük lesz; ezalatt találkoznak az Atético Madrid-Valencia-Barca-Sevilla négyessel. Beme­legítésnek ma délután 4-kor Pamplonában játszanak az Osasunával.

(Á. D.)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!