2012 legjobb sportolói tippeltek a Vasárnapi Híreknek.

  <h1>Az Év sportolója a férfiaknál Gyurta Dániel lett.</h1>-
  <h1>Risztov Éva lenyűgöző teljesítményét is díjazták.</h1>-
  <h1>Dombi Rudolf és Kökény Roland a legjobb csapat.</h1>-

Az Év sportolója a férfiaknál Gyurta Dániel lett.

- – Kép 1/3

1958 óta mind a versenyzők, mind a közvélemény nagy érdeklődéssel várja, hogy a sportújságírók kit tartanak az adott év legjobb női, illetve férfi sportolójának, a legjobb csapatnak, a legjobb edzőnek és kapitánynak. A döntés azért is nehéz, mert mint mondani szokták, az almát a körtével, vagyis különböző sportágak kiválóságait kell egymással összehasonlítani. Első ízben a teniszező Körmöczy Zsuzsa és a birkózó Polyák Imre lett az év legjobbja. Ha a sportágakat nézzük, akkor látható, hogy úszók és a kajak-kenusok viszik el pálmát. Vannak duplázók, triplázók, sőt a csúcsot a hölgyeknél Egerszegi Krisztina tartja, akit hét alkalommal választottak meg az év legjobbjának. De a férfiaknál is úszó áll az élen, Darnyi Tamás, aki öt alkalommal nyerte el a megtisztelő címet. Mint eddig is, minden olimpiai évben igen bő a választék, hiszen a londoni olimpián sportolóink várakozáson felül teljesítettek, nyolc aranyéremmel tértek haza. Győzött a vívó Szilágyi Áron, az úszó Gyurta Dániel, a tornász Berki Krisztián, a kalapácsvető Pars Krisztián, a kajakos Kozák Danuta, aki nem csak egyéniben, hanem társaival, Szabó Gabriellával, Kovács Katalinnal és Fazekas- Zur Krisztinával a kajak négyesben is első lett, az élen végzett a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakpáros, míg talán a legváratlanabb a hosszútávúszó Risztov Éva sikere volt. A VH úgy gondolta, hogy érdemes feleleveníteni a londoni „aranyos pillanatokat”. Bajnokainkkal még a Sportcsillagok gálája előtt beszélgettünk, és játékra hívtuk őket: tippeljenek, szerintük kik lesznek az Év sportolói. Aztán a héten kihirdették az eredményt: 2012-ben a nőknél Risztov Éva, a férfiaknál Gyurta Dániel lett az év sportolója, a legjobb csapat címét pedig a Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős nyerte el. A legjobb edző a két egyéni győztes trénere Széles Sándor lett, míg a legjobb kapitány a 4. helyezett férfi kéziseké, Mocsai Lajos.

Győzelem világcsúccsal

Gyurta Dánieltől arról érdeklődtünk, mennyire nyomasztotta, hogy már az olimpia előtt mindenki aranyérmet várt tőle a 200 méteres mellúszásban.

– Tisztában voltam vele, mint ahogy Berki Krisztián is, hiszen mindketten világbajnokként mentünk Londonba. Mindez nem foglalkoztatott, hanem csakis az, hogy jól ússzak. Komoly önbizalmat adott, hogy a 100 méteres mellúszásban, amely nem az én számom, majdnem sikerült a dobogóra kerülnöm.

– A 200-as döntő előtt kit tartott a legnagyobb ellenfelének?

– A két japánt, a többszörös olimpiai bajnok Kitadzsimát és Tateisi Rjót.

– Ezzel szemben nem ők szorongatták meg, hanem a második helyen végzett brit Michael Jamieson. Váratlanul érte?

– Az olimpia csodát tud tenni, szinte a semmiből valaki az élre tud kerülni. Ezt tette a brit fiú a hazai közönség előtt.

– Az év sportolójának szavazásánál már nem számított az isztambuli rövidpályás vb eredménye, mert a voksolást korábban lezárták.

– Nagyon szeretek rövidpályán versenyezni és nagyon örülök, hogy sikerült nyernem, bebizonyítva ezzel, hogy nem a véletlen hozta a londoni aranyat.

– Kire szavazna az év sportolója választásánál?

– A férfiaknál Pars Krisztiánra adnám a voksomat. A nőknél, ha a szívemre hallgatok, Risztov Évát tenném az első helyre, de a realitás alapján a kétszeres aranyérmes Kozák Danutát jelölném. A csapatoknál nálam egyértelműen a Dombi, Kökény duó végezne az élen.

Örömvívás

Szilágyi Áron győzelme után sok szakember azt mondta: kardvívása olyan volt, mintha összegyúrták volna Gerevich Aladár, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf technikáját.

– Fantasztikus érzés, hogy ilyen zsenikkel együtt említették a nevemet – nyilatkozta lapunknak a vívó –, de még nagyon sokat kell fejlődnöm, hogy felnőjek hozzájuk. Arra nagyon büszke vagyok, hogy 22 évesen sikerült ebben a klasszikus fegyvernemben olimpiai bajnoki címet szereznem. Azzal a reménnyel utaztam ki Londonba, hogy pontszerző helyen végzek, de mint minden sportolónak, nekem is az aranyérem volt az álmom, amit igyekeztem elnyomni, nehogy begörcsöljek. A győzelem után viszont nagyon jó volt hallani az elismerést, hogy „kardélre hánytam” a mezőnyt.

– A közhit szerint a 13 szerencsétlen szám. A döntő előtt gondolt arra, hogy a 13. magyar egyéni kardvívó aranyérem a tét?

– Ezt csak utána tudtam meg, a fináléban úgy léptem pástra, akár nyerek, akár nem, a saját céljaimat már elértem. Talán ennek is köszönhetően, úgy érzem, örömvívást sikerült produkálnom.

– Mire számít az év sportolója szavazásnál?

– Erre csak azt tudom mondani, négyen vagyunk egyéni olimpiai bajnokok, magamat a negyedik helyre tenném, de döntsön a zsűri. A nőknél egyértelműen Kozák Danutát, csapatban pedig a nagy csatában elért aranyéremért a Dombi, Kökény kettőst tenném az élre.

Idegőrlő pillanatok

Több sportoló szerint nem volt irigylésre méltó helyzetben a lólengés világbajnoka, Berki Krisztián, mert mindenki előre elkönyvelte, hogy nyerni fog. Nyert is. Megkérdeztük az olimpiai bajnokot, mennyiben nehezítette meg az olimpiai szereplését, hogy favoritnak számított.

– Nem nyomasztott, természetesnek vettem, mert én is ezt vártam magamtól.

– Sokakban meghűlt a vér, amikor a selejtezőben hibázott.

– Ez mindenkivel előfordulhat, a ló néha megtréfálja az embert. Csak az bántott, hogy máskor álmomból felébresztve is hiba nélkül meg tudom csinálni a gyakorlatot, de úgy látszik, az olimpiai újoncok izgalma mégis csak kijött rajtam.

– A döntőben nagyon magas színvonalon mutatta be a gyakorlatát. Amikor leugrott a szerről érezte, hogy megvan az arany?

– Nem, csak azt tudtam, hogy nem hibáztam, ám idegőrlő pillanatokat éltem át, amíg meg nem jelent a pontszám. Nagyon boldog vagyok, hogy a világbajnoki címem mellé már olimpiai aranyam is van.

– Kik az esélyesek az év sportolói címre?

– Én Gyurta Daninak adnám a legtöbb pontot, de szívem szerint holtverseny lenne a legigazságosabb négyünk között. A nőknél nehéz választani Risztov Éva és Kozák Danuta között, ezt döntsék el az újságírók. A csapatok versenyében a Dombi, Kökény duó sikerét várom.

Átdobta a küszöböt

A kalapácsvető Pars Krisztiánnak London volt a harmadik olimpiája. Bár Athénban és Pekingben is az esélyesek közé tartozott, mégis hosszú ideig kellett várnia arra, hogy végre felállhasson a dobogó legfelső fokára.

– Bíztam abban, hogy ezúttal meglesz az arany, és már a selejtezőben éreztem, hogy nem lesz igazán gond – mondta Pars Krisztián.

– Nem is volt, hiszen három olyan dobása is akadt, amellyel megnyerte volna a versenyt. Elégedett volt?

– Ami a helyezést illeti nagyon, de egy kicsit szomorú is vagyok, mert az aranyérem dacára nem dobtam akkorát, amekkorát szerettem volna. Azt is sajnálom, hogy nevelőedzőm, Németh Pál, akit szinte a második apámként szerettem, nem élhette meg, hogy olimpiai bajnok lettem. Ám a családtól nem szakadtam el, mert fia, Németh Zsolt vette át az edzéseim irányítását. Nagyon szeretnék Rióban ismételni, mert a sportág történetében még nem volt olyan versenyző, akinek egymás után kétszer sikerült volna az olimpián kalapácsvetésben győznie.

– A londoni eredmények tükrében kit díjazna az év sportolója címmel?

– A nőknél Risztov Évát. A férfiaknál nagyon szoros a mezőny és titokban reménykedem abban, hogy az Európa-bajnoki és az olimpiai bajnoki címem elegendő lesz ahhoz, hogy rám szavazzanak.

– És a csapatoknál?

– A férfi kajak kettest, mert látványos küzdelemben sikerült nyerniük.

Az arany íze

A londoni ötkarikás játékokon a legnagyobb meglepetést Risztov Éva, a korábbi „ezüstlány” – számtalan világversenyen szerzett ezüstöt – okozta azzal, hogy megnyerte a 10 km-es síkvízi hosszútávúszást a Hyde Park tavában kialakított pályán. 2005-ben Risztov már egyszer visszavonult. Aztán 2009-ben váratlanul visszatért, de egyre inkább a nyílt vízi úszást választotta. Jól döntött, mert már az első időben a legjobbak közé „tempózta” magát. A londoni olimpiát megelőzően edzéseinek irányítását a Gyurta-csapat főnöke, Széles Sándor vette át, Éva pedig együtt készült Gyurtáékkal. Szélestől megkérdeztük, hogy előre elhatározott volt-e az a gyilkos tempó, amit Éva produkált a tízezer méteres versenyen. A mesteredző elmondta, ő csak arra kérte, hogy vigyázzon, a fordulóknál ne akaszkodjon össze senkivel, nehogy kizárják. Risztov megfogadta a tanácsokat. A célba érkezés előtt néhányan megközelítették, már-már úgy nézett ki, hogy Évának ezúttal sem sikerül. Ekkor valahonnan, talán nem is az izmaiból, hanem a szívéből előkerült a „plusz”, és végül, megszerezte az aranyérmet. Amikor a dobogó tetején állt, azt is megtudta, hogy milyen az arany íze, merthogy valósággal beleharapott a győzelemért kapott érembe.

A duplázó lány

A londoni olimpián egyetlen magyar sportoló nyert két aranyérmet, a kajakos Kozák Danuta, aki tagja volt a győztes kajak négyesnek és első lett az 500 méteres egyéni versenyben. Esélyesként állt rajthoz.

– Milyen reményekkel indultak a négyesben, illetve mit várt magától az egyesben?

– A négyes előtt nem volt bennem feszültség, a csapaton belül is nagyon jó volt a hangulat. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az olimpián 20 év után megint a magyar hajó ért elsőként a célba. Ami pedig az egyéni versenyt illeti, az előfutamok előtt kicsit izgultam, de a fiúk „helyrerázták” a lelkemet, biztattak, hogy ne legyek ideges. Bár jól sikerült az elő- és középfutam, a döntő előtt szinte egy percet sem aludtam.

– Ki lesz az év sportolója?

– Szerintem a nőknél a nagy meglepetésre aranyérmet nyert Risztov Évát fogják elsőnek kihozni. A férfiaknál ugyanez vonatkozik Szilágyi Áronra, aki nagyon tehetséges, de hogy ilyen simán győz, arra senki sem számíthatott. Csapatban a férfi kajak kettes, a Dombi, Kökény duó végezhet az élen, hiszen az ő produkciójuk fantasztikus volt.

A legszorosabb verseny

A londoni olimpia talán legizgalmasabb és legszorosabb versenyét a férfi kajakosok vívták, ahol a Dombi, Kökény magyar kettős végzett az élen. A csapat idősebbik tagja Kökény Roland elmesélte, hogy ő csak a célba érkezés után vette észre, hogy hozzájuk legközelebb nem a legnagyobb ellenfélnek számító németek, hanem a portugálok vannak. Arra a kérdésünkre, tudta-e, hogy aranyérmesek lettek, a következőt válaszolta:

– Én nem, de Rudi még fiatalságából eredően „kíváncsi”, jobbra-balra nézegetett, és amikor átmentünk a célvonalon, azt mondta, talán nyertünk.

– Milyen reményekkel utaztak ki Londonba?

– Azt tudtuk, hogy jól megy a hajó, és hittünk abban, hogy a dobogó összejön, sőt, titokban reménykedtünk az aranyéremben is.

– Minek tulajdonítja a győzelmüket?

– Amióta együtt lapátolok Dombival, ilyen tökéletes pályát még nem mentünk. Mindent úgy tettünk, ahogy elterveztük és ez meghozta a gyümölcsét.

– Ki lesz az év sportolója?

– A nőknél a két aranyérmével Kozák Danutát, a férfiaknál a világcsúccsal győztes Gyurta Dánielt várom az élre, és a csapatok közül a női kajak négyest látom a legjobbnak.

A szavazást 1958-tól, vagyis kezdettől fogva a Magyar Sportújságírók Szövetsége bonyolítja le, közel hatszáz tagja jogosult voksolni. Mind az öt kategóriában javasolnak az első három helyre: az első hely 7, a második 5, a harmadik 4 pontot ér. Azaz egy szavazó 80 pontot oszt szét. Ezúttal összesen 3422 pontot, mivel az idén négyszáznál valamivel többen voksoltak.

Címkék: Interjú, sport, olimpia, London

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!