Erdélyi Balázs nyilatkozott lapunknak, aki 2010 óta Kaliforniában diplomát szerzett, de most a vízipóló került az első helyre az életében, hiszen bekerült az Európa-bajnokságon szereplő 13 tagú magyar csapatba. Hétfőtől két héten át Budapesten rendezik a férfi és a női vízilabda Európa-bajnokságot. Férfi válogatottunk hétfőn este kezd a spanyolok ellen, a nők szerdán kora este Hollandia ellen.

 
Erdélyi Balázs egyike annak a két játékosnak (a másik Tóth Márton), akik nem voltak tagjai a tavaly Barcelonában világbajnoki címet szerző együttesnek

„Először alig hittem a fülemnek, amikor január elején egy reggel Benedek Tibor szövetségi kapitány telefonjára ébredtem, aki meghívott a Volvo Kupára készülő csapatba, erre nem is számítottam, azonnal elkezdtem csomagolni” – mondta lapunknak Erdélyi Balázs egri vízilabdázó, aki 2010 óta Kaliforniában folytatta egyetemi tanulmányait.

Az elmúlt négy évben az amerikai egyetemi bajnokságban szereplő 24 éves pólós tehetségét bizonyítja, hogy 2013-ban, majd az idén is elnyerte a Cutino-díjat, amely az Egyesült Államokban a vízilabdázónak adható legértékesebb egyéni elismerés. A díjat most az Európa-bajnokságra történő felkészülés miatt nem tudta személyesen átvenni, de edzője, aki eljött Budapestre megnézni a kontinensviadalt, elhozta magával.

Bazsi a kezdetről elmondta, hogy gyermekkorában úszott és kézilabdázott, de édesanyja úgy ítélte meg, hogy Egerben a vízilabdában jobbak a lehetőségek, így ezt a sportágat választották. 18 évesen sikerrel mutatkozott be az első osztályban, az Eger csapatában, és Kemény Dénes korábbi kapitánynál válogatott kerettag lett, egy barátságos mérkőzésen játszott a nemzeti csapatban.

Az amerikai „kiruccanásról” elmesélte, olyan főiskolát keresett, ahol a vízilabda az első számú sportág. A legkomolyabb visszajelzés a Californiai Pacific Universitytől érkezett, az ottani edző eljött Magyarországra, több edzését és mérkőzését is megnézte, végül megkapta az ösztöndíjat. A kinti beilleszkedést nagyban segítette, hogy két magyar csapattársa is volt, Szabó Balázs és Laczkovics Krisztián. Kaliforniában pénzügyi és közgazdasági diplomát szerzett, de úgy érzi, most a vízipóló került az első helyre az életében, hiszen bekerült az Európa-bajnokságon szereplő 13 tagú magyar csapatba.

Visszatér az egri klubjához, a kontinensviadalra pedig, ahogy fogalmazott, egészséges izgalommal készül. „Nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen igen erős a csoportunk. A spanyolokkal kezdünk, és az előcsatározások során még a horvátokkal és a szerbekkel is meg kell mérkőznünk, vagyis az első naptól kezdve nagyon keményen kell küzdenünk a sikerért” – fogalmazott Erdélyi Balázs, a ZF-Eger régi-új játékosa.

Érmekre várva
Hétfőtől két héten át a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda ad otthont a 31. férfi és a 15. női vízilabda Európa-bajnokságnak. A magyar válogatottak csoportmérkőzéseinek programja:

Férfiak:
július 14., hétfő 20.30
Magyarország–Spanyolország
július 15., kedd 20.30
Magyarország–Franciaország
július 17., csütörtök 20.30
Magyarország–Szerbia
július 19., szombat 20.30
Magyarország–Németország
július 21., hétfő 20.30
Magyarország–Horvátország

Nők:
július 16., szerda 17.30
Magyarország–Hollandia
július 18., péntek 17.30
Magyarország–Görögország
július 20., vasárnap 17.30
Magyarország–Nagy-Britannia

Mindkét nemnél a csoportok első helyezettje azonnal a legjobb négy közé jut, míg a 2-3. helyezettek negyeddöntőt játszanak a másik csoport 2-3. helyén végzett csapatokkal.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!