Lionel Messit Pep Guardiola, a Barcelona edzője nem csupán a mai futball legnagyobb alakjának, hanem minden idők legjobbjának tartja. Ebben erős túlzás van, elvégre Pelé háromszoros világbajnok, míg Ronaldo, valamint Messi honfitársa, Diego Maradona vb-arany és -ezüstérmes (és a kétszeres világbajnokok soráról még nem is beszéltünk). Ám ahhoz képest, hogy az ifjú Lionel családja azért költözött Katalóniába, mert a gyereknél tizenegy éves korában növekedésihormon-rendellenességet diagnosztizáltak, a kicsi egészen jól felnőtt.

  <h1>2005-ös Copa America
</h1>-
  <h1>Fociovi Rosarióban
</h1>-
  <h1>BL-győztes 2011</h1>-

2005-ös Copa America

- – Kép 1/3

Sőt, ha nem is áll a tornasor elején, óriás lett belőle.

Hogy aztán argentin vagy katalán hatalmasság, az nagy kérdés, mert – bár a dél-amerikai válogatottban szerepel – Barcelonában emelkedett hallatlan magasságokba. „Más dimenzióba helyezte a labdarúgást” – mondta róla Guardiola már akkor (2009-ben), amikor a kis-nagy ember először hódította el az Aranylabdát, folytatva egy sajátos sorozatot. Ő a harmadik argentin születésű futballista, aki megkapta a France Football (azóta már a FIFA-éval közös) díját, és Alfredo di Stefano, valamint Omar Sivori ugyanúgy elszármazott dél-amerikai volt, mint napjaink első számú csillaga. Az elődöket Itália, illetve Spanyolország honosította, Messit nem… Pedig nem járt volna rosszul a spanyolosítással, hiszen az ibériai válogatott a múlt évben világbajnoki címet nyert, ráadásul ugyanazoknak a labdarúgóknak (Puyolnak, Piquének, Xavinak, Busquetsnek, Iniestának, David Villá­nak) a főszereplésével, akikkel a szélsőként befutó, de újabban középen játszó csatár a „Barcában” együtt futballozik.

Nehéz megmondani, társai mit szólnak ahhoz, hogy a trénerként a kedvencéhez hasonlóan zseniális Guardiola a többiek fölé helyezi őt; valószínűleg ugyanúgy elfogadják e kiemelést, mint Xavi és Iniesta azt, hogy Messi másodszorra a két vb-hős elől vitte el az Aranylabdát. Pedig a dél-afrikai világtornán egyetlen gólt sem szerzett… A spanyol bajnokságban és a BL-ben szinte azt csinál, amit akar, de mivel az argentin nemzeti együttessel eddig nem ment semmire, fel kell tételezni, hogy ragyogó európai gálaműsoraiban barcelonai játszótársai is komoly szerepet vállalnak. Illetőleg, ez tény, mivel a vörös-kékek lehengerlő futballja nem egyszemélyes show, függetlenül attól, hogy a villámgyors és gondolkodásban még a mozgásánál is gyorsabb, finoman és feltartóztathatatlanul cselező ideál kreálja a legtöbb gólt. Nemcsak azzal, hogy a hálóba juttatja a labdát – a nemrégiben befejeződött évadban ezt ötvenszer tette meg –, hanem azzal is, hogy egy-két briliáns mozdulattal képes megbontani a legmasszívabb védelmet is, akár a felezővonalnál, akár a veszélyes övezetben. Nála már a kezdőkör is veszedelmes zóna…

S persze korántsem csak Guardiola áradozik róla. Korábbi klubtársa, a Barcelonát szintén meghódító (és világbajnok…) Ronaldinho azt mondta: „A futballtörténet legnagyobb géniuszainak egyikével játszhattam együtt”. Piqué szintén csodálattal állapította meg: „Kétfelé mozog. A testével erre megy, a labdával arra”. Puyol úgy véli: „Szerencsésebb vagyok a szurkolóknál, mert én minden nap és náluk közelebbről élvezhetem azt, amit a labdával művel”. Franz Beckenbauer pedig így jellemezte: „Nem is futballista. Táncos!”

Egy héttel a Copa America nyitánya előtt, június 24-én lesz huszonnégy éves. Minden idők legfiatalabb argentin vb-részvevője volt 2006-ban; akkor még azzal vigasztalták, hogy lesz ideje bőven feledtetni a csalódást. Egy évvel később, az előző Copa-tornán viszont már nehezen bocsátották meg neki (is), hogy Argentína a döntőben 3-0-s vereséget szenvedett a „vegyes” csapattal felvonuló Brazíliától. Húszesztendős korában csodát vártak tőle, most pedig hazájában mindenki elvárja, hogy helyreállítsa Argentína renoméját. A halványkék mezes válogatott legutóbb 1993-ban nyert felnőtt tornát: tizennyolc éve éppen a Copa Americát hódította el Goycocheával, Ruggerivel, Simeonéval, Redondóval, Batistutával. Az sem volt könnyű menet: a negyed-, majd az elődöntőben is a tizenegyespárbaj határozott a brazilokkal, majd a kolumbiaiakkal szemben. De annak idején Ecuadorban léptek fel a részvevők, ezúttal viszont Argentína a helyszín.

„Messi elhomályosítja Maradonát is” – hangol a vetélkedőre a vendéglátó ország sajtója. Barcelonában már elhomályosította, mert az „isteni Diego” nem nyert sem bajnoki címet, sem BEK-et a katalán együttes tagjaként. De a válogatottal – amint utaltunk már rá – összehasonlíthatatlanul nagyobb eredményeket ért el, mint hozzá hasonló kvalitású utóda.

A világbajnoki címet persze még egy Copa-diadallal sem lehet kiváltani. Ám, ha Argentína most véget vetne a tizennyolc szűk esztendőnek, a jelen első számú klasszisát egyenesen úgy neveznék: Messi-ás…

 

 

LIONEL MESSI

Született: 1987. június 24.
Klubja: Barcelona (kisgyerekkorában a rosariói Newell’s Old Boysban futballozott)
Spanyol bajnok: 5-ször (2005, 2006, 2009, 2010, 2011)
Bajnokok Ligája-győztes: 3-szor (2006, 2009, 2011)
Klubvilágbajnok: 2009-ben
Argentin válogatott: 55-ször
Aranylabdás: 2-szer (2009, 2010)
A FIFA World Player-díjasa: 2009-ben

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!